Αγαπητά ζώα…
Ημερομηνία Tuesday, November 28 @ 00:38:42 UTC
Θέμα Νησιά


Αξιότιμοι αναγνώστες της “Εύπλοιας” θα μου επιτρέψετε να παραχωρήσω σήμερα τη θέση μου στον Γουρλίκα, το γάτο μου, που θέλει διακαώς να σας μιλήσει για ένα καυτό ζήτημα…


«Αγαπητά ζώα, γνωρίζετε βεβαίως ότι εμείς δεν χρειαζόμαστε μαγείρους και μαχαιροπήρουνα για να φάμε, δεν χρειαζόμαστε ρούχα για να ενδυθούμε, παντρευόμαστε χωρίς την παρουσία παπάδων, γεννιόμαστε χωρίς μαιευτήρες και πεθαίνουμε χωρίς τη μεσολάβηση γιατρών και δημίων. Δεν συντηρούμε στρατούς  και δεν ξέρουμε τι θα ειπεί πατρίδα και ιδιοκτησία, και γι’ αυτό δεν προσφεύγουμε στα δικαστήρια και σε πολέμους, παρά μόνον καμιά φορά μονομαχούμε για το παχύ χορτάρι ενός χορτολίβαδου ή για τα μάτια κάποιας εύμορφης γάτας, σκύλας, λέαινας, φοράδας ή ελαφίνας. Αλλά μέχρις εκεί…»
«Είμαι βέβαιος, αγαπητά ζώα ότι όλοι σας γνωρίζετε τον Τζέιμς Λάβλοκ, αυτόν το θαυμάσιο βιολόγο που έχει γράψει στη “Θεωρία της Γαίας” ότι ο πλανήτης μας είναι ένας ζωντανός οργανισμός όπου πάνω του συμβιώνουν όλα τα υπάρχοντα είδη με αποτέλεσμα η ζωντανή ουσία της γης, το έδαφός της, το κλίμα και η ατμόσφαιρα να λειτουργούν σαν ένας μοναδικός οργανισμός που αναπτύσσεται και διατηρεί τις απαιτούμενες συνθήκες για τη  συνέχιση της ζωής πάνω στον πλανήτη μας. Θα σας μιλήσω λοιπόν σαν ένα πλάσμα αυτού του μεγάλου οργανισμού, σαν ένα μόριο αυτής της βιοκοινωνίας που φοβάται όσο φοβάστε κι εσείς γι’ αυτά που μέλλουν να γίνουν…»
«Ο πλανήτης ασφυκτιά και κινδυνεύει από το φαινόμενο του θερμοκηπίου κι από τις κλιματικές αλλαγές, γι’ αυτό και οι κυβερνήσεις των ανθρώπων συνυπέγραψαν το Πρωτόκολλο του Κιότο. Σύμφωνα λοιπόν με το Πρωτόκολλο, σε τούτη τη χώρα πρέπει μέχρι το 2010 να υπάρχουν τόσα αιολικά και υδροηλεκτρικά έργα ώστε η συνολική παραγόμενη ισχύς από αυτά να καλύπτει το 20% της κατανάλωσης. Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις τάσσονται υπέρ της “καθαρής ενέργειας” και υποστηρίζουν την επιλογή των κυβερνήσεων να χρηματοδοτούνται οι επενδυτές αιολικής ενέργειας».
«Αγαπητά ζώα, υπάρχει μια σκόπιμη παραπληροφόρηση μεταξύ του οικολογικού σκοπού των αιολικών πάρκων και της βλάβης την οποία προξενούν στο περιβάλλον, γιατί τα αιολικά πάρκα είναι -όσο και αν αποφεύγουν να το λένε οι οικολόγοι-   βιομηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής όχλησης για το φυσικό και το πολιτιστικό περιβάλλον».
«Μου φαίνεται ότι η κατασκευή αιολικών πάρκων προσομοιάζει στο περίφημο “αειχρήματον” του αείμνηστου Μποστ, αφού βασίζεται στην προσφορά ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων προς κάθε προστρέχοντα ενδιαφερόμενο “επενδυτή”, έχει δε το σχήμα μηχανικού σφυριού, φαγάνας, οδοστρωτήρα, μπετονιέρας και ευελπιστεί εις την αέναον περιστροφή της φτερωτής από τον δωρεάν άνεμο…»
«Η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, αγαπητά ζώα, απαιτεί σωρεία υποδομών και οι "επιχορηγούμενοι επενδυτές καθαρής ενέργειας", που είναι ηλίου φαεινότερον ότι δεν έχουν οικολογικές ευαισθησίες, μέσα σε ένα θολό τοπίο από όπου απουσιάζει  ο κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός, παρουσιάζουν προκατασκευασμένες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, «για τα μάτια του κόσμου», χωρίς να μπουν στον κόπο επιτόπιας παρακολούθησης της άγριας ζωής και της ορνιθοπανίδας –ως οφείλουν- από ένα ευρύτατο φάσμα επιστημονικών ειδικοτήτων».
«Η χώρα τούτη δεσμεύεται σαν κράτος μέλος της ΕΕ και υποχρεούται να λαμβάνει  υπόψη της  σε κάθε τομέα ανθρωπίνων δραστηριοτήτων το κριτήριο της προστασίας του περιβάλλοντος. Επίσης το Σύνταγμα της χώρας ετούτης κατοχυρώνει στο άρθρο 24 την προστασία του περιβάλλοντος, φυσικού και πολιτιστικού, και την Αρχή της Βιωσιμότητας. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στα νησιά και στο Αιγαιοπελαγίτικο φυσικό και πολιτιστικό κεφάλαιο, και ιδίως στο αισθητικό τοπίο. Πρέπει να προστατεύονται τα ευπαθή οικοσυστήματα, δασικές εκτάσεις, τεχνητά οικοσυστήματα (ελαιώνες), ακτές και βουνά, υγρότοποι, βιότοποι, δρυμοί, περιοχές ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, περιοχές Natura 2000 και μικρά νησιά.  Το φυσικό ανάγλυφο, οι οροσειρές, οι βραχώδεις εξάρσεις προστατεύονται επίσης σαν μέρος του αισθητικού τοπίου, επειδή είναι έννομα αγαθά πολυτιμότερα και από αυτές ακόμη τις "ήπιες" βιομηχανικές χρήσεις των αιολικών πάρκων».
«Στην Αττική, η Εκτελεστική Επιτροπή του ΟΡΣΑ (Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας) απέρριψε την πρόταση εγκατάστασης αιολικών πάρκων, επειδή θεώρησαν ότι η συνεισφορά στο ενεργειακό ισοζύγιο της Αττικής θα ήταν μηδαμινή και δυσανάλογη συγκριτικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλούσαν οι διανοίξεις οδών προσπέλασης και δικτύων διασύνδεσης καθώς και η αισθητική ρύπανση από τις ανεμογεννήτριες».
«Με τις πρώτες εργασίες που απαιτούνται για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων ξεκινάει και η καταστροφή, ανοίγονται δρόμοι πρόσβασης για βαριά οχήματα, ξεκοιλιάζονται βουνοπλαγιές, γαζώνονται βουνοκορφές, ισοπεδώνονται διάσελα και οροσειρές για να στηθούν οι ογκώδεις βάσεις των ανεμογεννητριών. Μια ανεμογεννήτρια των 850 KW για να στηριχτεί απαιτεί θεμέλια 350 κυβικών οπλισμένου σκυροδέματος, βάρους 805 τόνων, ενώ μια ανεμογεννήτρια των 3 MW χρειάζεται βάση περίπου 475 κυβικών, βάρους 1200 τόνων. Η κατασκευή επίπεδων πλατωμάτων, οι κολώνες, οι κτιριακές υποδομές για τις οποίες δεν απαιτούνται άδειες (μετεωρολογικοί πύργοι, εγκαταστάσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καλωδιώσεις, ιστοί κ.τ.λ.) ρημάζουν κυριολεκτικά παρθένες περιοχές και σημαντικούς οικότοπους. Αξίζει ακόμη να αναφερθεί ότι τα περισσότερα από τα προστατευόμενα είδη χλωρίδας στη χώρα ετούτη απαντώνται ακριβώς στις κορυφογραμμές, όπου προτείνεται η εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών».
«Εμείς τα ζώα παρακολουθούμε με δέος αυτή τη συνεχή καταστροφή της φύσης που προκαλείται από τον ολοένα και μεγαλύτερο αριθμό εγκατάστασης αιολικών πάρκων. Τα χαλύβδινα αυτά τέρατα, που σήμερα φτάνουν τα 120 και 150 μέτρα ύψος, εγκαθίστανται συνήθως σε εύθραυστα οικοσυστήματα, όπως είναι τα παράκτια και οι κορφές των βουνών, και είναι ορατά από μίλια μακριά αλλοιώνοντας δραστικά το νησιωτικό τοπίο που υπήρξε μέγιστο πολιτιστικό αγαθό  γιατί σε αυτό συνοψίζεται η πολιτιστική ιστορία χιλιετιών. Τα νησιά που έχουν ως σημαντικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα μικρούς ανθρώπινους οικισμούς, μονοπάτια και αναβαθμίδες, σε λίγο θα φαίνονται σαν σκαντζόχοιροι που πλέουν στη θάλασσα».
«Αν σε αυτά προσθέσουμε την επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από το διοξείδιο του άνθρακα που εκλύεται στη φάση παραγωγής π.χ. του χάλυβα, το ιδιαίτερα επιβαρυντικό στο ισοζύγιο του διοξειδίου τσιμέντο, τη μεταφορά από τον τόπο κατασκευής και συναρμολόγησης των μηχανών μέχρι τη θεμελίωσή τους, τα εκατοντάδες χιλιόμετρα ειδικών καλωδίων που θα ποντιστούν στη θάλασσα για τη μεταφορά της ηλεκτρικής ενέργειας από τα νησιά των Κυκλάδων και του ανατολικού Αιγαίου προς την Αττική, διαπιστώνουμε ότι περίπου εξισορροπείται το περιβαλλοντικό κόστος με το όφελος».
«Αγαπητά ζώα, στα νησιά του Αιγαίου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς από αιολικά πάρκα μέχρι σήμερα είναι 48,82 MW. Κι ενώ οι ανάγκες όλων των νησιών σε ηλεκτρική ενέργεια μπορούν να καλυφθούν με περίπου 1.200 MW, από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχουν δοθεί άδειες ισχύος 5.467,09  MW που μεταφράζεται στον απίθανο αριθμό των 6.431 ανεμογεννητριών (των 850 KW) ή 1.822 ανεμογεννητριών (των 3 MW)».
«Μόνο στην ?νδρο, που οι ανάγκες καλύπτονται με 12 MW θα κατασκευαστούν αιολικά πάρκα που θα παράγουν 400 MW, στην Ικαρία με κατανάλωση 8 MW θα παραχθούν 310 MW, στη Σέριφο με πληθυσμό 1.500 κατοίκων θα εγκατασταθούν 87 ανεμογεννήτριες για να παράγουν 260 MW, στη Χίο θα μπουν 187 ανεμογεννήτριες που θα παράγουν 374 MW  και πάει λέγοντας».
«Αγαπητά ζώα, οι επιπτώσεις από τη λειτουργία των αιολικών πάρκων είναι ποικίλες και μόλις τώρα αρχίζουν να ερευνώνται. Μία μόνο καθημερινή πτήση με τζάμπο από το Λονδίνο στο Μαϊάμι και αντίστροφα, εκπέμπει σε ετήσια βάση 520.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα δηλαδή όση επιβάρυνση θα γλιτώναμε από την παραγωγή «καθαρής» ηλεκτρικής ενέργειας τριών γιγάντιων αιολικών πάρκων. Οι κυβερνήσεις υπολογίζουν ότι οι επιβάτες της αεροπλοΐας θα τριπλασιαστούν τα επόμενα 25 χρόνια. Αυτό από μόνο του σημαίνει τριπλασιασμό των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Κανείς όμως δεν πιέζει τις κυβερνήσεις για λιγότερες πτήσεις».
«Ένα παράδειγμα λάθους χωροθέτησης αποτελεί η εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε βαλτότοπους τύρφης όπου διαπιστώνεται ότι η ζημιά από την εξουδετέρωση της ικανότητας δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα και μετατροπής του σε τύρφη αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% έως 60% του οφέλους που θα προκύψει από τη λειτουργία των ανεμογεννητριών κατά τη διάρκεια της ζωής τους».
«Πέραν των μετρήσιμων οικονομικά ή τεχνικά παραμέτρων, σημαντικές είναι οι επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα, ιδιαίτερα στα μεγάλα πουλιά που σκοτώνονται από προσκρούσεις στα πτερύγια των ανεμογεννητριών. Μόνο ένα πάρκο στην Καλιφόρνια ευθύνεται για το θάνατο 800-1300 αρπακτικών πουλιών το χρόνο, μεταξύ των οποίων και 75 χρυσαετών. Με το σύνθημα “Οι ανεμογεννήτριες κάνουν κακό. Σκοτώνουν τις νυχτερίδες και κάνουν φασαρία” γίνεται μεγάλη εκστρατεία κατά των αιολικών πάρκων στις Η.Π.Α.».
«Δυστυχώς τέτοια στοιχεία σπάνια δημοσιοποιούνται. Ουδείς ακούει το αίτημα της Ορνιθολογικής Εταιρίας που ζητάει, μετά την έναρξη λειτουργίας ενός αιολικού πάρκου, να ακολουθεί διετής παρακολούθηση της άγριας ζωής προκειµένου, εφόσον εντοπιστούν αρνητικές επιπτώσεις, να εξευρεθούν κατάλληλα μέτρα αντιµετώπισής τους».
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι διεθνώς περιγράφουν τη ζωή τους ως ανυπόφορη εξ αιτίας των ακουστικών και οπτικών επιδράσεων των αιολικών πάρκων. Οι μηχανές αυτές παράγουν όντως ένα σημαντικό θόρυβο, που έχει σχέση με την περιστροφή των γραναζιών του μηχανισμού και την τριβή του αέρα πάνω στα πτερύγια και τον σκελετό της ανεμογεννήτριας. Ο «χρόνιος ηχητικός τραυματισμός» είναι γνωστός από πολύ καιρό. Σε περιορισμένες εντάσεις, εκτιμούν οι ειδικοί, ο θόρυβος μπορεί να προκαλέσει στρεσογόνες αντιδράσεις, διαταραχές ύπνου και να έχει αντίκτυπο στη γενική φυσική κατάσταση των ανθρώπων. Ο ύπνος διαταράσσεται εφόσον ο παραγόμενος θόρυβος υπερβαίνει τα 45 dB ή και τα 35 dB, κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις ανθρώπων που χαρακτηρίστηκαν άρρωστοι και ακατάλληλοι προς εργασία εξ αιτίας της γειτνίασης με ανεμογεννήτριες, ενώ ο αριθμός παραπόνων για συμπτώματα, όπως αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, γνωστά ως "σύνδρομο των υπόηχων", συνεχώς αυξάνεται. Η Ιατρική Ακαδημία της Γαλλίαςπου διερεύνησε το θέμα επιβεβαίωσε τη θέση σύμφωνα με την οποία οι ηχητικές οχλήσεις που παράγονται από τις ανεμογεννήτριες είναι μια πραγματικότητα. Η Ιατρική Ακαδημία συστήνει λοιπόν, «να απαγορευθεί η κατασκευή ανεμογεννητριών με ισχύ πάνω από 2,5 MW και οι ανεμογεννήτριες να μην εγκαθίστανται σε απόσταση μικρότερη των 1500 μέτρων από κατοικίες».
«?λλες έρευνες έδειξαν ότι κοντά στις ανεμογεννήτριες προκαλείται αφυδάτωση του εδάφους που μπορεί να προκαλέσει ερημοποίηση σε ευαίσθητες περιοχές, όπως είναι άλλωστε τα ελληνικά νησιά».
«Αγαπητά ζώα, θα υποχρεωθείτε σε βίο αβίωτο ζώντας πλησίον μηχανών τερατωδών διαστάσεων. Τα παιδιά σας θα μεγαλώνουν σε ένα βιομηχανικά πυκνοδομημένο τοπίο στο οποίο η φύση υποβαθμίζεται και κατακερματίζεται».
«Η πτώση της αξίας των ακινήτων σας θα αντανακλά την αισθητή υποβάθμιση της ποιότητας ζωής στις περιοχές που γειτνιάζουν με τις ανεμογεννήτριες. Λόγω του όγκου των ανεμογεννητριών, που φαίνονται από παντού, το τοπίο μεταβάλλεται σε βιομηχανικό και τα παραθεριστικά θέρετρα υποβαθμίζονται. Η τουριστική δραστηριότητα στην οποία βασίζεται κυρίως η νησιώτικη οικονομία και από την οποία αντλεί σημαντικούς πόρους ετούτη η χώρα θα πληγεί σημαντικά. Είναι διαφορετικό να εγκαθίστανται αιολικά πάρκα στις ερήμους και άλλο να φυτεύονται στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά».
«Αγαπητά ζώα, ευχαριστώ που με ακούσατε…»

Μερικές φορές αυτός ο γάτος, με κάνει να αισθάνομαι βλάκας!!!

 

- Πληροφορίες για το άρθρο του Γουρλίκα αντλήθηκαν από:
- New Scientist magazine. Ενδεικτικά: Ed Douglas : The hidden cost of wind turbines, Fred Pearce: Sea birds might pay the price for green electricity
- BirdLife International, European Community Office
- ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας της 08/07/2006, με θέμα:  Αιολικά Πάρκα και Ορνιθοπανίδα
- Ελληνικός Σύνδεσμος Αιολικής Ενέργειας - HWEA
-  Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ηλεκτρ. σελίδα της Ρ.Α.Ε
-  ΟΡΣΑ, Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας
- Ηλεκτρονικό περιοδικό "ΕΥΠΛΟΙΑ": http://eyploia.aigaio-net.gr/
- Περιοδικό ΕΠΑΘΛΟ: Φάκελος: Ανεμογεννήτριες στο Μοριά 
- Academie Nationale de Medecine. Claude-Henri Chouard: Le retentissement du fonctionnement des eoliennes sur la sante de l' homme, Mars 2006
- Patricia van Der Wal: Ανατομία της Ανεμογεννήτριας
- Παναγιώτης Ντόντος: Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων
-Και τέλος εκ των “Απάντων” του προσφιλούς Εμμανουήλ Ροΐδη10ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=476