«ΔEH; Eυχαριστώ, δεν θα πάρω», της Μαρίας Λίλα
Ημερομηνία Sunday, November 26 @ 00:57:42 UTC
Θέμα Νησιά


Xρησιμοποιούν φωτοβολταϊκά συστήματα και δεν τους απασχολούν οι αυξήσεις!

«Εδώ και μία δεκαετία δεν πληρώνω ρεύμα στη ΔΕΗ. Αποφάσισα να εκμεταλλευθώ την ηλιακή ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες και εγκατέστησα φωτοβολταϊκά συστήματα για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια που έκτισα το 1996».
Ο Ηλίας Αλεξόπουλος είναι ένας από τους λιγοστούς Έλληνες που έμειναν παγερά αδιάφοροι όσον αφορά την αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, που ισχύει από χθες. «Ήμουν ίσως ο πρώτος ή τουλάχιστον από τους πρώτους που θέλησα να στραφώ σε ήπιες μορφές ενέργειας. Αρχικά ενδιαφέρθηκα για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από ανεμογεννήτριες, αλλά μου είπαν για το θόρυβο και στράφηκα στα φωτοβολταϊκά συστήματα. H εγκατάσταση μού κόστισε (πριν από δέκα χρόνια) 20 εκατομμύρια δραχμές, αλλά μέσα σε πέντε χρόνια είχα κάνει απόσβεση και σήμερα δεν πληρώνω ρεύμα για τον φωτισμό, τα ψυγεία ή τις τηλεοράσεις σε αυτήν την τουριστική εγκατάσταση, συνολικής δυναμικότητας 50 κλινών».

Κοινοτική επιδότηση
H ξενοδοχειακή μονάδα «Φιλοξενία» στην Πάρο καλύπτει το 20% των αναγκών της από την ηλιακή ενέργεια 
Το κίνητρο της επιδότησης από κονδύλια του B' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης έδωσε το έναυσμα για ανάλογη εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και στον κ. Δημήτρη Καϊνάρο, που επιμέρισε το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο ξενοδοχειακό του συγκρότημα «Φιλοξενία» στην Πάρο.
«H επιδότηση έφθανε το 55% και ήταν ο κύριος παράγων για την απόφασή μου να εγκαταστήσω φωτοβολταϊκό σύστημα. "Μέτρησε" επίσης η στροφή προς το οικολογικό ρεύμα κι έτσι μπορούσα μέσω αυτού να επεκταθώ στην τουριστική αγορά της Κεντρικής Ευρώπης. Απευθυνθήκαμε σε ανθρώπους που τους ενδιέφερε η λεγόμενη "πράσινη ενέργεια" και διευρύναμε με αυτόν τον τρόπο τον κύκλο των πελατών μας. Με τα φωτοβολταϊκά καλύπτω το 20% των αναγκών του ξενοδοχείου, ενώ το υπόλοιπο 80% από τη ΔΕΗ. Με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου, τον περασμένο Ιούνιο, θα μπορώ πλέον να πουλάω - πολύ ακριβότερα όμως - ρεύμα στη ΔΕΗ. Υπολογίζω ότι με αυτόν τον τρόπο δεν πρόκειται στο μέλλον να πληρώνω ρεύμα!».

H καλύτερη «εκδίκηση»
H πώληση της «πράσινης» κιλοβατώρας στη ΔΕΗ είναι για τον κ. Στέλιο Ψωμά, σύμβουλο του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών εταιρειών η καλύτερη «εκδίκηση» κάθε νοικοκυριού που μέχρι πρότινος οι λογαριασμοί της ΔΕΗ τού... άλλαζαν τα φώτα.
«Με αυτόν τον τρόπο παίρνεις τα διπλάσια από αυτά που πληρώνεις» υποστηρίζει ο ίδιος. «Στη ΔΕΗ ο καταναλωτής πληρώνει κατά μέσον όρο 10 λεπτά την κιλοβατώρα και η ΔΕΗ αγοράζει από όσους παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές προς 45 λεπτά την κιλοβατώρα για την ηπειρωτική Ελλάδα και 50 λεπτά για τα νησιά. Έτσι όχι μόνο γίνεται απόσβεση εγκατάστασης, αλλά υπάρχουν μεγάλα οφέλη. Σκεφτείτε ότι μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου σε διάστημα ενός μηνός διπλασιάστηκαν οι εταιρίες μελέτης, εμπορίας και εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων».


Γλιτώστε έως και 250 ευρώ στον λογαριασμό
Το «Ελούντα Island Villas» στην Κρήτη, χωρητικότητας 50 κλινών, δεν χρησιμοποιεί καθόλου ρεύμα από τη ΔΕΗ 

ΤΡΕΙΣ EINAI οι βασικοί κανόνες για να μειώσουν οι καταναλωτές μέχρι και κατά 250 ευρώ τα χρήματα που πληρώνουν κάθε χρόνο στη ΔΕΗ, όπως λέει ο κ. Στ. Ψωμάς, σύμβουλος του Συνδέσμου Φωτοβολταϊκών Εταιρειών.

1. Πρώτη και καθοριστική κίνηση είναι η κατάργηση του ηλεκτρικού θερμοσίφωνα. Καταναλώνει περίπου 800-1.000 κιλοβατώρες τον χρόνο, ενώ μπορεί να αντικατασταθεί από ηλιακό που δεν επιβαρύνει τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

2. Δεύτερη επίσης... ηλεκτροβόρα συσκευή είναι το ψυγείο, που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο 365 μέρες τον χρόνο. Πρέπει αν είναι παλιό να αντικατασταθεί με νέο χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης και σε αυτήν την κατηγορία καλύτερα είναι τα ευρωπαϊκής κατασκευής, παρά τα αμερικανικής. Με αυτόν τον τρόπο μπορούν να εξοικονομηθούν μέχρι και 500 κιλοβατώρες τον χρόνο.

3. Τρίτη και τελευταία κίνηση θα πρέπει να είναι η αλλαγή των λαμπτήρων, που μπορεί να έχει μεν μιαν αρχική επιβάρυνση η αγορά τους, αλλά γίνεται μεγάλη εξοικονόμηση από τον πρώτο κιόλας χρόνο.

ΠΟΣΟ PEYMA KAINE THN ΩΡΑ
* Για μία ώρα λειτουργίας της τηλεόρασης χρειάζονται 41 W και το κόστος είναι περίπου 0,004 ευρώ

* Για μία ώρα λειτουργίας του ηλεκτρικού σίδερου, χρειάζονται 1.000 W και το κόστος είναι 0,1 ευρώ

* Για μία ώρα λειτουργίας του ηλεκτρονικού υπολογιστή χρειάζονται 250 W και το κόστος είναι 0,025 ευρώ

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 02/08/2006Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=475