Σχέδιο δράσης για την προώθηση των φωτοβολταϊκών, του Κ. Ν. Σταμπολή
Ημερομηνία Sunday, November 26 @ 00:54:43 UTC
Θέμα Νησιά


Στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες μια μάλλον ασυνήθιστη συνάντηση, η οποία θα ήταν αδιανόητη πριν από μερικά χρόνια. Εκείνη την ημέρα εκπρόσωποι απ’ όλες τις ευρωπαϊκές εταιρείες που παράγουν φωτοβολταϊκά προϊόντα (μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια σε ηλεκτρισμό), ερευνητές, μελετητές αλλά και στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι επιφορτισμένα με θέματα έρευνας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας αλλά και ευρωβουλευτές που ενδιαφέρονται για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συγκεντρώθηκαν για να συζητήσουν τη δημιουργία ενός κοινού οργάνου για την προώθηση της έρευνας και των εφαρμογών των φωτοβολταϊκών (Φ/Β). Το όργανο αυτό, γνωστό ως Photovoltaic Technology Platform, έχει σκοπό τον καλύτερο δυνατό συντονισμό μεταξύ της βιομηχανίας, των ερευνητικών φορέων και των παικτών της αγοράς με απώτερο στόχο τη γρήγορη ανάπτυξη μιας ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής βιομηχανίας Φ/Β που θα μπορέσει να επικρατήσει μακροπρόθεσμα στη διεθνή αγορά.

Μία από τις καινοτομίες της πλατφόρμας αυτής είναι η ενεργός συμμετοχή της βιομηχανίας στον καθορισμό των στόχων για την έρευνα που θα απαιτηθεί αλλά και της διατύπωσης ενός Πανευρωπαϊκού Στρατηγικού Σχεδίου Ανάπτυξης που θα είναι πλήρως αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα, τη Βιομηχανία, τους ερευνητικούς φορείς και τις εταιρείες εφαρμογών. Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της ημερίδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φάνηκε ότι υπάρχει ένα ξεκάθαρο όραμα για τα φωτοβολταϊκά βασισμένο σ’ ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο δράσης με τη συμμετοχή 91 εκπροσώπων από 12 κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Η πλατφόρμα ανάπτυξης των Φ/Β έχει άμεσο στόχο αφενός μεν να ενημερώσει τους διάφορους φορείς σε όλη την Ευρώπη που εργάζονται στον κλάδο των Φ/Β, είτε αυτοί ευρίσκονται υπό κρατικό ή κοινοτικό έλεγχο είτε στη βιομηχανία και στις επιχειρήσεις γενικότερα, και αφετέρου να επεξεργασθεί μια στρατηγική ατζέντα έρευνας, η οποία θα ανακοινωθεί εντός του Ιουλίου, βλέπε (http://www.eupvplatform.org/).

Eνας από τους βασικούς στόχους της Ατζέντας είναι να πιέσει για την αύξηση του κοινοτικού προϋπολογισμού έρευνας για τα Φ/Β κάτι που θα γίνει στο πλαίσιο του νέου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Πλαισίου για την Eρευνα γνωστού ως FP7. Από 4,5 δισ. ευρώ/έτος που ήταν το προηγούμενο FP6 για την περίοδο 2002 - 2006, το FP7 προβλέπει αύξηση στα 7,5 δισ. ευρώ/έτος για την περίοδο 2007 - 2013. Eνα ποσοστό 25% αναμένεται να κατευθυνθεί στον ενεργειακό τομέα απ’ όπου θα χρηματοδοτηθεί και η έρευνα για τα Φ/Β.

Δύο είναι οι βασικοί άξονες δράσεις της διευρυμένης ευρωπαϊκής συμμαχίας για τα Φ/Β, όπως αυτή παρουσιάστηκε μέσω της Φωτοβολταϊκής Τεχνολογικής Πλατφόρμας. Ο πρώτος άξονας αφορά τον καλύτερο δυνατό συντονισμό της έρευνας και των πρότυπων εφαρμογών. Εδώ οι στόχοι προσδιορίζονται στην αύξηση της απόδοσης των Φ/Β κυψελών στο 18%-20% (από το σημερινό 12%-13%), την προώθηση εναλλακτικών υλικών (πέραν του μονοκρυσταλλικού πυριτίου που χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα) και τεχνολογιών λεπτού πάχους υλικών (thin film), τη διερεύνηση χρήσης οργανικών υλικών, την ανάπτυξη συγκεντρωτικών συλλεκτών σε συνάρτηση με Φ/Β κυψέλες, την επιμήκυνση της ζωής των διαφόρων υλικών, ενώ εξίσου σημαντική θεωρείται και η βελτίωση των μεθόδων παραγωγής του βασικού υλικού που είναι συνήθως οι φέτες (wafers) πυριτίου, απ’ όπου παράγονται οι Φ/Β κυψέλες. Αυτό θα έχει άμεσο αντίκτυπο στην περαιτέρω μείωση του κόστους της βασικής μονάδας παραγωγής (module), έτσι ώστε σταδιακά και με την αύξηση του όγκου παραγωγής αυτό να διαμορφωθεί στο 1 ερώ/Wp(ST/MT).

Ο δεύτερος άξονας δράσης έχει να κάνει με την άμβλυνση και τελική απάλειψη όλων των μη τεχνικών εμποδίων στις εφαρμογές Φ/Β έτσι ώστε να καταστεί δυνατή η εφαρμογή τους σε μαζική κλίμακα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης.

Μείωση κόστους

Η σημαντική ώθηση που γνωρίζει ο κλάδος των φωτοβολταϊκών τα τελευταία 5 - 10 χρόνια οφείλεται αφενός μεν στη θέσπιση ισχυρών κινήτρων σε επίπεδο καταναλωτού από μεγάλες βιομηχανοποιημένες χώρες όπως η Γερμανία και η Ιαπωνία, οι οποίες προωθούν συστηματικά τις βιομηχανίες τους, και αφετέρου στην εντυπωσιακή μείωση του κόστους παραγωγής ανά μονάδα. Eτσι το κόστος για ένα απλό γυμνό module ανέρχεται στο 4,0 - 4,5 ευρώ/watt, ενώ για εγκατεστημένο στα 6,0 - 6,5 ευρώ/watt, για μία εγκατάσταση της τάξης των 20 kw που είναι συνδεδεμένη με το δίκτυο. Για μία αυτόνομη μονάδα, που περιλαμβάνει και μπαταρίες το κόστος ανέρχεται στα 9,0 ευρώ/watt. Πριν από λίγα μόλις χρόνια οι τιμές αυτές θεωρούνταν εξωπραγματικές, αφού το γυμνό module κόστιζε περισσότερο από 40 δολ./watt.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα, όπου η συνολική εγκατεστημένη ισχύς Φ/Β συστημάτων μόλις που πλησιάζει τα 3,5 - 4,0 MW και έχει τη μικρότερη αναλογία εφαρμογών Φ/Β ανά κάτοικο στην Ευρώπη, παρά το υψηλό δυναμικό εφαρμογών που διαθέτει η χώρα μας και τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες (τα υψηλότερα επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας στην Ευρώπη), η προώθηση των Φ/Β εφαρμογών είναι μια πικρή ιστορία. Η απαράδεκτα μικρή διείσδυση Φ/Β στην ελληνική αγορά οφείλεται κυρίως στη χαοτική και πέραν οποιασδήποτε λογικής ισχύουσας σήμερα άκρως γραφειοκρατικής και δαιδαλώδους διαδικασίας αδειοδότησης, αλλά και στις πολύ χαμηλές τιμές αγοράς του παραγόμενου ρεύματος από τη ΔΕΗ. Τώρα, όλα αυτά αναμένεται να αλλάξουν χάρη στο νέο ν/σ για τις ΑΠΕ που ψηφίσθηκε πριν από δέκα ημέρες στη Βουλή (το οποίο και θα σχολιάσουμε σε επόμενο άρθρο μας), το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υψηλά feed in tarifs για παραγωγή ηλεκτρικού από Φ/Β.

πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 25 Iουνίου 2006



10ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=473