Τι πρέπει να ξέρουμε για τα φωτοβολταϊκά
Ημερομηνία Sunday, November 26 @ 00:45:25 UTC
Θέμα Νησιά


Με τη βοήθεια των οδηγιών της GREENPEACE και του Συνδέσμου Εταιρειών Φωτοβολταϊκών (ΣΕΦ), θα επιχειρήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε κάποια από τα ερωτήματα των αναγνωστών μας σχετικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:


1 Συμφέρει η ηλιακή ενέργεια;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Βεβαίως, γιατί καλύπτει τις ανάγκες σε ενέργεια αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος. Αρκεί να αναφερθεί ότι για κάθε κιλοβατώρα που καταναλώνουμε από το δίκτυο της ΔΕΗ απαιτούνται καύσεις που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα με ένα, τουλάχιστον, κιλό διοξειδίου του άνθρακα, του πιο σημαντικού από τα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου. Η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από τον ήλιο θεωρείται συμφέρουσα λύση για εξοχικές κατοικίες και το κόστος μειώνεται σε περίπτωση που καλύπτονται περισσότερες ιδιοκτησίες. Σε χώρες του εξωτερικού με οργανωμένη δόμηση, έχει αποδειχθεί πολύ συμφέρουσα η κάλυψη των αναγκών με φωτοβολταϊκά συστήματα.

2 Με συμφέρει να καταφύγω σε ανανεώσιμες πηγές;

ΑΠ.: Εξαρτάται από την περιοχή που βρίσκεται η κατοικία. Είναι, για παράδειγμα, συμφέρουσα σε νησιά. Εξαρτάται όμως από τη βαρύτητα που δίνει ο κάθε ιδιοκτήτης στα οικονομικά κριτήρια στις βασικές επιλογές του, αφού κατά γενική ομολογία το φθηνό δεν είναι πάντα η καλύτερη λύση.

3 Πρέπει να είμαι συνδεδεμένος και με το δίκτυο της ΔΕΗ;

ΑΠ.: Ενα σύστημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας λειτουργεί αυτοτελώς και γι' αυτό χρησιμοποιούνται σήμερα στη χώρα μας για εγκαταστάσεις που βρίσκονται μακριά από το δίκτυο της ΔΕΗ. Ομως η παρουσία του γνωστού μας δικτύου μπορεί να λειτουργήσει επικουρικά και αποτελεσματικά σε περιπτώσεις που δεν επαρκεί το εναλλακτικό σύστημα.

4 Θα έχω πρόβλημα με τα φωτοβολταϊκά τον χειμώνα;

ΑΠ.: Η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο εξαρτάται από την ηλιακή ακτινοβολία και όχι από τη θερμότητα. Σε μια χειμωνιάτικη ημέρα υπάρχει διάχυτο φως, που επαρκεί για τις ανάγκες του συστήματος. Αυτό δείχνει η εφαρμογή τους στη βόρεια Ευρώπη. Στην Ελλάδα, με την άπλετη ηλιοφάνεια, τα συστήματα αποδίδουν καλύτερα. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι η απόδοση είναι καλύτερη στις νοτιότερες περιοχές και μειώνεται όσο προχωράμε προς τα βόρεια, γεγονός που επηρεάζει όμως μόνον το κόστος της αρχικής εγκατάστασης.

5 Μπορώ να καλύψω με φωτοβολταϊκά όλες τις ανάγκες ενός νοικοκυριού;

ΑΠ.: Θεωρητικά, ναι. Ολα όμως εξαρτώνται από τις ειδικές ανάγκες του κάθε νοικοκυριού. Για λόγους απόδοσης και οικονομίας δεν συνιστάται η χρήση τους σε ηλεκτρικές συσκευές που χαρακτηρίζονται ενεργοβόρες, όπως είναι κουζίνες, καλοριφέρ, θερμοσίφωνες κ.λπ., που μπορούν να αντιμετωπιστούν με άλλους τρόπους, όπως φυσικό αέριο ή με ηλιακούς θερμοσίφωνες.

6 Τι ρεύμα παράγουν τα φωτοβολταϊκά;

ΑΠ.: Παράγουν συνεχές ρεύμα, που σημαίνει ότι απαιτούνται ανάλογες συσκευές ή τοποθέτηση συστήματος που θα το μετατρέπει σε εναλλασσόμενο 220 βολτ, όπως είναι το ρεύμα της ΔΕΗ.

7 Πόσο ισχυρό πρέπει να είναι ένα φωτοβολταϊκό σύστημα για να καλύψει τις ανάγκες μιας τριμελούς οικογένειας;

ΑΠ.: Σύμφωνα με τη γενική αρχή, αρκεί ένα σύστημα δυναμικότητας 3 κιλοβάτ. Η τελική ισχύς όμως εξαρτάται από τις συνήθειες της κάθε οικογένειας, καθώς και αν προβλέπονται και εναλλακτικές λύσεις για επιμέρους λειτουργίες.

8 Μπορούν να τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε υπάρχον σπίτι;

ΑΠ.: Βεβαίως, τέτοιες λύσεις είναι καλύτερο να σχεδιάζονται μαζί με το σπίτι, αλλά αυτό δεν είναι απαγορευτικό για υπάρχουσες κατασκευές. Προϋπόθεση είναι να υπάρχει ελεύθερος χώρος και κατά προτίμηση ασκίαστος, ώστε να γίνεται καλύτερη εκμετάλλευση της ηλιακής ακτινοβολίας στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Υπολογίζεται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται περίπου ένα τετραγωνικό μέτρο ελεύθερης επιφάνειας για την παραγωγή 100 βατ. Η απόδοση είναι καλύτερη όταν ο προσανατολισμός του σπιτιού είναι νότιος.

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 02/09/200510ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=471