Εκροή μαζούτ στη θάλασσα
Ημερομηνία Friday, October 28 @ 00:47:27 UTC
Θέμα Σάμος


Μόνιμα μολυσμένος ο κόλπος της Σάμου

Για μια ακόμα φορά, τα γκαζάδικα που ξεφορτώνουν Μαζούτ για τις ανάγκες της ΔΕΗ στο Κοκκάρι, με υποθαλάσσιο αγωγό, είχαν το συνηθισμένο «ατύχημα».
Κάποια στιγμή την ώρα της «μετάγγισης» του μαύρου χρυσού, στις αποθήκες της ΔΕΗ ,κόπηκε ο αγωγός και μια ποσότητα μαζούτ χύθηκε στη θάλασσα. Οι εκπρόσωποι της εξουσίας, έσπευσαν να δηλώσουν πως η ποσότητα ήταν αμελητέα, δυο τόνοι.. και η μόλυνση περιορισμένη. Δεν είναι η πρώτη φορά που σπεύδουν να κουκουλώσουν τους ρυπαντές του κόλπου της Σάμου. Στη μεγάλη ρύπανση, πριν πέντε χρόνια, όταν χύθηκαν στη θάλασσα δεκάδες τόνοι μαζούτ και πρασίνισε ο κόλπος του Βαθιού, έσπευσε προκαταβολικά ο τότε Λιμενάρχης να δηλώσει πως η «μετάλλαξη» από γαλάζιο σε πράσινο ανοιχτό, έγινε από…ΠΛΑΚΤΟΝ!!! και κάτι ανάλογο φαινόμενο είχε παρατηρηθεί λέει και στην ΚΩ! Ενώ την ίδια στιγμή τα ταχύπλοα του Λιμεναρχείου έκαναν θεαματικές επιδείξεις στο λιμάνι του Βαθιού, για να συλλέξουν θαλασσόνερο για.. εξέταση απ το Γενικό Χημείο του κράτους!!!
Φυσικά μια τέτοια εξέταση, αν έγινε, δεν είδε ποτέ το φως της δημοσιότητας .Μόνο όταν ο Λιμενάρχης στην δίκη που ακολούθησε για την ρύπανση της θάλασσας, όταν ο Εισαγγελέας τον ρώτησε αν στο θαλάσσιο χώρο της ΔΕΗ πραγματοποιεί δειγματοληπτικές εξετάσεις του νερού, ομολόγησε , πώς τέτοιες εξετάσεις δεν είχαν γίνει ποτέ.. Αλλά και στην « Βίγλα» έχουν δει πολλές φορές το φως της δημοσιότητας φωτογραφίες από τις πετρελαιοκηλίδες τόσο στο θαλάσσιο χώρο της ΔΕΗ, όσο γενικά στον κόλπο της Σάμου. Δεν είναι λοιπόν σημερινό φαινόμενο η ρύπανση με μαζούτ της θάλασσας και των ακτών του κόλπου. Είναι παλιά πληγή που θα εκλήψει, όταν το Λιμεναρχείο Σάμου αποφασίσει να εφαρμόσει το νόμο, γιατί ο τρόπος που εφοδιάζει το γκαζάδικο πλοίο ,με υποθαλάσσιο αγωγό την ΔΕΗ, είναι ΠΑΡΑΝΟΜΟΣ. Ή πρέπει να υπάρχει προβλήτα για την εκφόρτωση του μαζούτ, ή να μεταφέρονται τα καύσιμα με βυτία από την Αθήνα, όπως γίνεται στην Μυτιλήνη.
Διαφορετικά τα « ατυχήματα» θα συνεχιστούν και ο κόλπος του Βαθιού, θα είναι σταθερά μολυσμένος. Στη Λέσβο διώξανε τους « Μαμάκηδες» και γλίτωσε ο κόλπος της Γέρας απ την οικολογική καταστροφή. Εμείς εδώ ως πότε θα ανεχόμαστε
τους « γκαζάδες» και όλους που βρίσκονται πίσω τους ;
ΒΙΓΛΑ
ΦΕΒΡ. 2005

2ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=47