Πάρος - Για τα περιβαλλοντικά θέματα, του Χρίστου Γεωργούση
Ημερομηνία Friday, November 03 @ 00:38:47 UTC
Θέμα Πάρος


ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ Συλλόγων συναντήθηκαν πρόσφατα και συμφώνησαν σε κάποιες προτάσεις για τα περιβαλλοντικά θέματα, που αποτελούν τα τελευταία χρόνια ζητήματα μεγάλης σημασίας για την Πάρο. Οι προτάσεις αυτές θα υποβληθούν στην αυτοδιοίκηση και στις υπηρεσίες, που συχνά δεν κάνουν και δεν ολοκληρώνουν εκείνο που πρέπει ή από κακή εκτίμηση των πραγμάτων ή από πολιτικές ή άλλες πιέσεις.

Δεν χρειάζονταν οι συναντήσεις και οι συζητήσεις για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι η ταχύτητα των καταστροφών έχει επικίνδυνα αυξηθεί και η Πάρος χτίζεται άκρου εις άκρον. Χτίζονται οι παραλίες, χτίζονται οι λόφοι, οι κορυφογραμμές, οι υγρότοποι, οι θαμνότοποι.

Στις συζητήσεις έγινε αναφορά στα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού, που είναι πολλά και διάφορα. Εστιάστηκε η προσοχή των συζητητών στα παρακάτω:
1. Στην αλόγιστη, ανεξέλεγκτη και καταστροφική δόμηση.
2. Στους παράνομους δρόμους που ανοίγονται κάθε τόσο.
3. Στο νερό του νησιού που κατασπαλιέται και χάνει την καλή του γεύση, ενώ κινδυνεύει άμεσα από τη ρύπανση και τη μόλυνση.
4. Στο κυκλοφοριακό πρόβλημα του νησιού, που επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο.
5. Στην αισθητική ρύπανση, μέρος της οποίας οφείλεται και στις παράνομες ιδιωτικές πινακίδες, που έχουν γεμίσει τους επαρχιακούς δρόμους.
6.Στο μέγα πρόβλημα των παραλιών που έχουν γεμίσει με ξαπλώστρες και ομπρέλες, ενώ παράλληλα δεν υπάρχει έλεγχος για τα βοθρολύματα των επιχειρήσεων και είναι δυνατόν να ανεμίζουν γαλάζιες σημαίες, ενώ παράλληλα εκεί κοντά ο χώρος χρησιμοποιείται ως βολικός και οικονομικός βόθρος.
7. Στις αυθαιρεσίες που έχουν γίνει σε όλη την έκταση των ακτών του νησιού με καταπατήσεις, περιφράξεις και παράνομες κατασκευές.
8. Στα μεγάλα σημερινά προβλήματα της αλιείας. Η ανεξέλεγκτη υπεραλίευση έχουν μειώσει αισθητά το θαλάσσιο πλούτο και έχουν υποβαθμιστεί τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
9.  Στην ολοένα και εντεινόμενη ηχορύπανση με την εξέλιξη της τεχνολογίας και την απουσία ελέγχου. Ηχορυπαίνουν τα τερατώδη μεγάφωνα των παραλιών, τα μεγάφωνα των κέντρων, των αυτοκινήτων, τα ολοένα και αυξανόμενα μηχανάκια και η ζωή στο νησί κάποτε γίνεται μαρτύριο, καθώς δεν υπάρχει σεβασμός ούτε στις ώρες κοινής ησυχίας.
10. Στην ανάγκη να επεκταθεί και να γενικευτεί η ανακύκλωση, ώστε να γίνει συνήθεια και καθεστώς για το νησί.
11. Στην λειτουργία των λατομείων που πρέπει να λειτουργούν με τις δεσμεύσεις των αδειών τους και να προβαίνουν τακτικά σε ουσιαστική αποκατάσταση των τοπίων.
Προτάσεις
Οι προτάσεις είναι ενδεικτικές, πιθανόν με τη συζήτηση να προκύψουν κάποιες καλύτερες και είναι δυνατόν με την υιοθέτησή τους να υπάρξει κάποιο φρένο στις καταστροφές. Αλλά πρέπει πρώτον, να συνειδητοποιηθεί η δραματικότητα της κατάστασης από όλους και δεύτερον, να υπάρξει θέληση για ανάσχεση της πορείας αυτής.

α) Προτείνεται η διαμόρφωση σώματος εθελοντών της προστασίας του περιβάλλοντος, που θα συνεργαστεί με το Δήμο, το Επαρχείο και τους Συλλόγους.

β) Συγκρότηση υπηρεσίας στο Δήμο και το Επαρχείο, που θα συνδεθεί με τις άλλες δημόσιες υπηρεσίες και θα αξιοποιεί τις παρατηρήσεις, τις ιδέες και τις προτάσεις εθελοντών, ανεξάρτητων πολιτών και του τοπικού τύπου.

γ) Επιστολή του δημάρχου και του δημοτικού συμβουλίου που θα μοιράζεται στους πολίτες και τους επισκέπτες και θα δίνει μερικές βασικές πληροφορίες για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Για τη χρήση του νερού, για τις ώρες κοινής ησυχίας, για την ανακύκλωση, για το γιαλό και την παραλία κ.λ.π. Επιστολή επίσης που θα δίνεται στους επιχειρηματίες και θα περιλαμβάνει πληροφορίες για την ηχορύπανση, για την ανάγκη νόμιμης διαχείρισης των αποβλήτων και άλλα σχετικά.

δ) Κατά καιρούς συζήτηση με συλλόγους και ενδιαφερόμενους για τα περιβαλλοντικά θέματα, κατάρτιση και ενημέρωση σχετικού φακέλου. Η συζήτηση μπορεί να γίνεται στα πλαίσια των Λαϊκών Συνελεύσεων ή να την αναλάβει κάποιος Σύλλογος συνεπικουρούμενος από το Δήμο.

ε) Ειδικός νομικός για την παρακολούθηση περιβαλλοντικών θεμάτων στους ευαίσθητους τόπους. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε καταλήξει στην ανάγκη να διορισθεί σε κάθε Νομαρχία ένας εισαγγελέας περιβάλλοντος.

στ) Να εξοπλιστούν οι υπηρεσίες με την τεχνολογία και τα απαραίτητα πρόσωπα, ώστε να μπορούν επιτέλους να ασκούν τα καθήκοντά τους χωρίς απροθυμία, αναβολές και βρακυκλώματα.

ζ) Θα μπορούσε να γίνει λόγος για την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, που έτσι όπως είναι διαμορφωμένη δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες στη φύλαξη της δημόσιας υπηρεσίας. Το θέμα της διαμόρφωσης κατάλληλων θεσμών είναι πάντα επίκαιρο και καίριο για τα νησιά μας. Για την περίπτωση των νησιών, που με τον τουρισμό βρίσκονται στην πρώτη θέση κινδύνου, έπρεπε να υπάρχει αποκεντρωμένη υπηρεσία ώστε να μπορεί να ασκεί ουσιαστικό και ταχύ έλεγχο, γιατί οι παραβάσεις είναι πολλές και καθημερινές. Η απουσία ελέγχου και η ταχεία αποκατάσταση των πραγμάτων έχουν ενθαρρύνει τις κάθε λογής αυθαιρεσίες, καταπατήσεις, περιφράξεις και παρανομίες.

Τονίζουμε ότι η μέριμνα για το περιβάλλον είναι ευθύνη του κάθε πολίτη, αλλά κυρίως της αυτοδιοίκησης και των υπηρεσιών, που ορκίζονται να το προστατέψουν.
πηγή: ΘΥΡΑ ή ΘΗΡΑ
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2006, φύλλο 271



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=449