?νδρος - e-mail της Φοίβης Αθηναίου
Ημερομηνία Thursday, November 02 @ 22:54:36 UTC
Θέμα ?νδρος


Στην όμορφη και ιστορική ?νδρο απειλείται με καταστροφή μία από τις σπανιότερες αρχαιολογικές περιοχές, η οποία μάλιστα υπάγεται στην Αρχαιολογική Ζώνη Απολύτου Προστασίας A', που είναι και «περιοχή εξαιρετικής καλλονής».

Ο λόγος για την επί αιώνες διασωθείσα κλασική αρχαία πόλη στην περιοχή Κάτω Παλαιόπολη, από την οποία προέρχονται τα περισσότερα σημαντικά ευρήματα στα μουσεία της Χώρας και της Παλαιόπολης.

H Αρχαιολογική Υπηρεσία, που έχει καταγράψει λεπτομερώς τους θησαυρούς, οι οποίοι είναι σπαρμένοι στην περιοχή, αξιοποίησε μονοπάτια κατασκευασμένα και λαξευμένα από τους προϊστορικούς χρόνους, που προστατεύονται ως ιστορικά μνημεία με ειδικά κονδύλια.

Αρχαιολογικοί επισκέπτες θαυμάζουν καθημερινά το εκπληκτικά διατηρημένο - με πηγές και ρέματα - ιστορικό πάρκο, το οποίο διασχίζει κάθετα ένα μικρό ποτάμι, και φτάνουν στην παραλία που βρίθει αρχαιολογικών ευρημάτων και θραυσμάτων.

Αυτήν τη διαφυλαγμένη από την Αρχαιολογική Υπηρεσία (με τα δόντια) και προστατευόμενη από τη Νομαρχία περιοχή απειλεί να καταστρέψει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με σχέδιο που προβλέπει εκσκαφή, στα Υψηλής Προστασίας εδάφη (το ανατολικό νεκροταφείο δίπλα στο οποίο έχουν βρεθεί τοιχία, αύλειοι χώροι κ.ά.), δρόμου πλάτους 10 μέτρων και σε ορισμένα σημεία 20 μέτρων και κατασκευή πάρκινγκ δίπλα στην κατάσπαρτη από ευρήματα παραλία. Για να μπορέσουν, λέει, να «αναδειχθούν» τα ευρήματα αρχαιολόγων που σκάβουν στην περιοχή. Και να μπορεί, ας πούμε, να τα φτάνει κάποιος με I.X.!

Όπερ σημαίνει ότι θα γίνει εκσκαφή σε χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα τού αρχαιολογικού και ιστορικού πυρήνα, τα οποία στη συνέχεια θα μπαζωθούν, ενώ αριστερά και δεξιά του δρόμου τα προστατευόμενα αρχαία μονοπάτια θα μπαζωθούν!

Και αυτό παρότι εδώ και χρόνια συζητείται η εναλλακτική χάραξη μικρού δρόμου από την περιοχή του Κόλυμπου - στα αριστερά του Κόλπου - που είναι χαρακτηρισμένη ως Αρχαιολογική Ζώνη Προστασίας B' (ήτοι χαμηλότερης προστασίας).

Δεν σκέφτεται κανείς όμως: την αξίζουν αυτήν τη μεταχείριση (στο όνομα της δήθεν «αξιοποίησης»), τα αρχαία κτιστά μονοπάτια και τα θαυμάσια ευρήματα; Τους αξίζει ένας δρόμος και τόσα πολλά κυβικά να ταράζουν την ηρεμία τόσων αιώνων και την προστασία που έφτασε να τους προσφέρει η σύγχρονη Ελλάδα;

Φοίβη
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 12/07/2006

 

 Ο δρόμος προς την Παλαιόπολη
H στήλη έλαβε την παρακάτω επιστολή από τον έπαρχο ?νδρου, Ιωάννη Μαλταμπέ, ως απάντηση στο σχόλιο για τη διάνοιξη δρόμου προς την παραλία της Παλαιόπολης:

H διάνοιξη δρόμου προς την παραλία της Παλαιόπολης της ?νδρου, έργο υψίστης σημασίας, αφ' ενός για την προστασία των ευρημάτων της περιοχής και τη συνέχιση των ανασκαφών, αφ' ετέρου για την ανάδειξη του αρχαιολογικού πλούτου και κατ' επέκταση την ανάπτυξη του αρχαιολογικού τουρισμού στο νησί μας, κρίνεται επιβεβλημένη από την τοπική κοινωνία της ?νδρου για τους κατωτέρω λόγους:

1. Στην περιοχή της Παλαιόπολης διατηρούνται σε μεγάλη έκταση τα ερείπια της αρχαίας πρωτεύουσας της ?νδρου, μέσα και έξω από τα όρια της πόλης που καθορίζονται από το οχυρωματικό τείχος. H συνέχιση των ανασκαφών, η προστασία και ανάδειξη των αρχαίων κτιρίων, αλλά και η αξιοποίηση όλου του χώρου, που θα προσφέρουν έναν εκτεταμένο οργανωμένο αρχαιολογικό χώρο και θα λειτουργήσουν παιδευτικά για τους κατοίκους της ?νδρου μπορούν να επιτευχθούν μόνο με τη διάνοιξη του δρόμου.

2. Οι κάτοικοι του οικισμού έως σήμερα έχουν δει τις περιουσίες τους να δεσμεύονται και να παραμένουν ανεκμετάλλευτες λόγω των αρχαιοτήτων, η σωστή αξιοποίηση των οποίων μπορεί να αποδώσει θετικά αποτελέσματα και να οδηγήσει στην αναβάθμιση της περιοχής. Ο δρόμος θα επιτρέψει επίσης την εύκολη πρόσβαση στην παραλία και σε πολλές ιδιόκτητες εκτάσεις, οι οποίες σήμερα έχουν εγκαταλειφθεί από τους ιδιοκτήτες τους ή καλλιεργούνται με πολύ κόπο.

3. H συντήρηση των αρχαιοτήτων και η ανάδειξη ενός χώρου επιβάλλεται από τον αρχαιολογικό νόμο, άλλωστε η Διαχείριση των Αρχαιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους τομείς αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟ.

4. H ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Παλαιόπολης και η ανάπτυξη του τουρισμού είναι η μόνη ελπίδα αναζωογόνησης και σωτηρίας του χωριού, το οποίο στην ουσία είναι ένα χωριό γερόντων.

H μελέτη υποβλήθηκε στο ΚΑΣ, το οποίο έκανε τις αρχικές παρατηρήσεις του, προέβη σε αυτοψία της περιοχής και αναμένουμε την τελική απόφασή του.

Φοίβη
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ 28/07/2006



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=428