?η Στράτης- Προσκύνημα στον ?η Στράτη, του Γιώργου Κιούση
Ημερομηνία Thursday, November 02 @ 22:48:33 UTC
Θέμα Νησιά


«Διότι δεν συνεμορφώθη...»
Οδηγήτρα η μνήμη. Από τ' Αρχιπέλαγος των μαρτυρίων, στην Αγίων Ασωμάτων Στέγη. Το ελάχιστο χρέος...

«Ο αγώνας του ανθρώπου ενάντια στην εξουσία είναι ο αγώνας της μνήμης ενάντια στη λήθη» γράφει ο Μίλαν Κούντερα. Ποιος είπε ότι ακόμη και στα στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν «ανθεί» η δημιουργία; Ποιος είπε ότι οι άγριες διώξεις, τα βασανιστήρια και οι απάνθρωπες ανακρίσεις «απαγορεύουν» στα όνειρα να ξεπηδούν; Τόπος εξορίας ο Αη Στράτης, στα άγονα χώματά του δέχτηκε χιλιάδες πολιτικούς εξόριστους που «δεν συνεμορφώθησαν».
Μια ομάδα αγωνιστών οραματίστηκε το «Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη», το οποίο ανοίγει τις πύλες του στο κοινό αύριο με πραγματοποίηση εγκαινίων στο κτίριο του μουσείου, Αγίων Ασωμάτων 31 στον Κεραμεικό, τα οποία θα τελέσει στις 12.00 ο Κάρολος Παπούλιας.
Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν την ιστορία των πολιτικών εξορίστων στο νησί του Αη Στράτη καθώς και σε άλλους τόπους εξορίας.
Η εναρκτήρια έκθεση περιλαμβάνει κείμενα, αριθμό φωτογραφιών, εικαστικό υλικό, σκίτσα από θεατρικά, γλυπτά και χαρακτικά καθώς και αντικείμενα από τις εξορίες. Επίσης εκτίθεται για πρώτη φορά στο κοινό το ένα από τα δύο σκηνικά της Κατερίνας Χαριάτη Σισμάνη (1911-1996) που χρησιμοποιήθηκαν σε θεατρική παράσταση που ανέβηκε από εξόριστες γυναίκες στη Χίο το 1949. Στη φωτογραφία έργο του Γιάννη Ρίτσου, σε χάρτινο κουτί.
Στις 6.00 μ.μ. ποιήματα θα απαγγείλουν οι πολιτικοί εξόριστοι: Κατίνα Σηφακάκη, Χαρίλαος Μηχιώτης και Αργυρώ Κουτήφαρη. Θα ακολουθήσει συζήτηση με θέμα «Η εξορία στην Ελλάδα». Μιλούν οι καθηγητές: Ηλίας Νικολακόπουλος, Νίκος Αλιβιζάτος, ο ιστορικός Στρατής Μπουρνάζος και ο ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 11/04/2006

 

*Επίσκεψη στο νησί του Αη Στράτη διοργανώνει από μεθαύριο έως τις 12 Ιουνίου το «Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη Στράτη», τηλ.: 210-3213488, σε συνεργασία με την ομώνυμη κοινότητα, τηλ.: 22540-93210. Η επίσκεψη συνοδεύεται από εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για τους πολιτικούς εξόριστους που εκτοπίστηκαν στο νησί από τις αρχές της δεκαετίας του είκοσι έως και το 1962.
Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν επίσκεψη-ξενάγηση στους χώρους όπου έζησαν οι πολιτικοί εξόριστοι, αφηγήσεις σχετικά με τα βιώματα της εξορίας από πολιτικούς εξόριστους, συζήτηση σχετικά με την εξορία. Το Σάββατο και ώρα 19.00 στο λόφο του Αγίου Μηνά θα πραγματοποιηθεί τελετή τιμής και μνήμης στο χώρο του μνημείου με τα ονόματα και τα οστά των εξόριστων που άφησαν στο νησί την τελευταία τους πνοή.
Αφορμή για τη διοργάνωση αποτελεί η συμπλήρωση 63 χρόνων από την απόδραση στις 17 Ιουνίου του 1943 όσων πολιτικών εξόριστων της μεταξικής περιόδου επέζησαν από την εξοντωτική πείνα που τους είχε επιβληθεί από την αστυνομική διοίκηση του νησιού. Πληροφορίες στα τηλέφωνα 210-3213488 και 22990-76375.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 07/06/2006

 9ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=427