Tζόναθαν Πόρριτ: Ο τρίτος δρόμος για το περιβάλλον
Ημερομηνία Thursday, November 02 @ 21:51:58 UTC
Θέμα Νησιά


του Γιώργου Αγγελόπουλου


Ο καπιταλισμός ευθύνεται αναντίρρητα για την οικολογική καταστροφή του πλανήτη μας, ωστόσο μερικοί οικολόγοι, όπως ο Τζόναθον Πόρριτ, πιστεύουν πως το σύστημα αυτό πρέπει απλώς να αλλάξει, όχι να ανατραπεί.


Τζόναθον Πόρριτ: «Ο καπιταλισμός μπορεί να προσαρμοστεί και να μεταμορφωθεί για να εξασφαλίσει την αειφορία» 

Ο Πόρριτ έχει μακρά ιστορία στο οικολογικό κίνημα. Ίδρυσε στη Βρετανία την οργάνωση Φόρουμ για το Μέλλον και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 ηγήθηκε του βρετανικού Κόμματος των Πρασίνων. Διετέλεσε διευθυντής των Φίλων της Γης και σήμερα είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Αειφόρο Ανάπτυξη που έχει συστήσει η βρετανική κυβέρνηση. Από τη θέση αυτή συμβουλεύει τον πρωθυπουργό Τόνυ Μπλαιρ για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των πολιτικών του. Απόφοιτος του αριστοκρατικού Ήτον και γιος του χειρουργού τού βασιλιά Γεωργίου ΣΤ', έχει επιλέξει να μη χρησιμοποιεί τον τίτλο του βαρονέτου που έχει κληρονομήσει, ούτε την προσφώνηση «σερ» μπροστά από το όνομά του, είναι ωστόσο σύμβουλος του πρίγκιπα Καρόλου σε οικολογικά ζητήματα.

Στο νέο βιβλίο του με τίτλο «Καπιταλισμός με σημασία στον κόσμο», ο Πόρριτ απευθύνει έκκληση για έναν «τρίτο δρόμο» στο περιβαλλοντικό κίνημα: να μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε τους φυσικούς πόρους μας για να κερδίζουμε από αυτούς, αλλά με τρόπο που να μην τους καταστρέφει για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. «Ο καπιταλισμός μπορεί να προσαρμοστεί και να μεταρρυθμιστεί - να μεταμορφωθεί θα ήταν καλύτερη λέξη - για να εξασφαλίσει την αειφορία» εξηγεί. Όμως «το συμβατικό οικολογικό κίνημα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην πρόκληση της αντιπαράθεσης με τον φιλελευθερισμό της αγοράς» επειδή είναι υπερβολικά καταθλιπτικό, παλιομοδίτικο και τάσσεται υπερβολικά έντονα κατά των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον Πόρριτ, για να πετύχουν οι οικολόγοι πρέπει να απαλλαγούν από την εικόνα αυτή και να επιδιώξουν να διορθώσουν τον καπιταλισμό μάλλον, παρά να τον ανατρέψουν.

Ο στόχος είναι λοιπόν επιχειρηματίες και πολιτικοί ηγέτες να αναθεωρήσουν τον τρόπο λειτουργίας της παγκόσμιας οικονομίας με τρόπο ώστε να περιοριστεί η ζημιά που προκαλούμε στο περιβάλλον με συνέπειες καταστροφικές για το είδος μας. Ο Πόρριτ ζητάει να διορθωθεί η τάση του καπιταλισμού να επιδιώκει βραχυπρόθεσμα κέρδη και να αγνοεί οποιαδήποτε μακροπρόθεσμη ζημιά μπορεί να επιφέρει η εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του πλανήτη. Αλλά οι δομές του πρέπει να μείνουν σώες, όχι να γκρεμιστούν. Ο Πόρριτ πιστεύει στην ικανότητα του καπιταλισμού να κάνει διορθώσεις και επισημαίνει πως περιβαλλοντικές οργανώσεις συμπράττουν ήδη με εταιρείες για να επηρεάσουν τον τρόπο που λειτουργούν οι μάνατζερ (ο ίδιος είναι σύμβουλος στην Unilever). Παραδέχεται ωστόσο πως ο κίνδυνος να κάνουν πίσω οι εταιρείες είναι πολύ μεγάλος αν οι πολιτικοί οπισθοχωρήσουν στο θέμα της επιβολής περιβαλλοντικών προδιαγραφών. «Στο ζήτημα αυτό τίποτε δεν είναι δεδομένο» τονίζει. «Πρέπει να συνεχίσουμε να διαδίδουμε το μήνυμα».

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ , 09/11/2005



9ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=407