Γοργόνες
Ημερομηνία Wednesday, September 13 @ 00:33:34 UTC
Θέμα Νησιά


Σ’ ένα φεγγάρι πέλαγο
απόψε ν’ ανοιχτούμε,
χίλια κρυμμένα μυστικά
στα κύματα να βρούμε.

Μην κλαις γοργόνα, στα παλιά
μη ψάχνεις στα ναυάγια.
Πες, πως με λένε Αλέξανδρο
Και λύσε μου τα μάγια.

Ένα φεγγάρι ζωγραφιά
στη θάλασσα αγκαλιά σου,
είναι η πανσέληνη βραδιά
που μοιάζει στη ματιά σου.

Μην κλαις γοργόνα, στα παλιά
μη ψάχνεις στα ναυάγια.
Πες, πως με λένε Αλέξανδρο
Και λύσε μου τα μάγια.

Χρυσόστομος Γελαγώτης


Υπήρξαν ποτέ γοργόνες; Ήταν αληθινά πλάσματα;
Κάποιοι ίσως θεωρήσουν αυτήν την ερώτηση ηλίθια κι αν θεωρήσουν ότι θέλουν να κοροϊδέψουν ή να ειρωνευτούν ας το κάνουν. Η γνώμη μου είναι πως δεν πιστεύω στις γοργόνες αλλά θα ήθελα να υπήρχαν ή να υπάρξουν γιατί θα ήθελα να είμαι μια από αυτές. Όμως κανείς δεν μπορεί να είναι ποτέ σίγουρος 100% αν υπήρξαν ποτέ... κι όλοι αυτοί οι μύθοι του παρελθόντος είναι πράγματι μύθοι η κάποιες κρυμμένες αλήθειες;
Συγγραφέας : Vagia

Γεια σου Βάγια
Ωραία η απορία σου. Κάποιοι που ασχολήθηκαν λίγο πιο σοβαρά με το θέμα (έτσι είπαν αυτοί δηλαδή) λένε ότι οι ναυτικοί άκουγαν τις φώκιες και τις έβλεπαν βρισκόμενοι σε κατάσταση πανικού , λήθης σούρας ή μαστούρας και τις περνούσαν για γοργόνες . Πέραν τούτου τίποτα σοβαρό σαν πληροφορία δεν είναι γνωστό , εκτός από τερατογεννέσεις που σε τέτοιο βαθμό σχεδόν ποτέ δεν επιβιώνουν .
?σε που η φώκια μπορεί να είναι και παρά πολύ φιλική , όποτε να μένει κοντά σε άνθρωπο.
Μύθοι με τους βρικόλακες και τους λυκάνθρωπους, το Γέτι, τον μεγαλοπόδαρο (bigfoot) συνήθως έχουν μια περιοχή και εποχή προέλευσης και από εκεί και πέρα έγιναν γνωστοί και στον υπόλοιπο κόσμο. Το εντυπωσιακό γεγονός με το μύθο της γοργόνας είναι ότι υπήρξε σε πολλούς διαφορετικούς τόπους και εποχές, σε αντίθεση με τους περισσότερους μύθους που είναι συνήθως πιο "τοπικοί". Η πρώτη εμφάνιση σε κείμενα, βρίσκεται στην ελληνική μυθολογία όπου λέει ότι οι γοργόνες γεννήθηκαν από τις φλεγόμενες γαλέρες των Τρώων, όπου το ξύλο έγινε σάρκα και αίμα για τις "πράσινες κόρες της θάλασσας". Ιρλανδέζικοι μύθοι λένε ότι οι γοργόνες μεταμορφώθηκαν από παγανικές γυναίκες την εποχή του διωγμού από τον άγιο Πατρίκιο. ?λλοι μύθοι παρουσιάζουν ότι γεννήθηκαν από τα πνιγμένα παιδιά κάποιου άγνωστου Φαραώ στην Ερυθρά Θάλασσα. Βέβαια παντού έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: Πολύ όμορφες, με πολύ ωραία φωνή όπου μπορούν να ξελογιάσουν ένα ναυτικό και να το πνίξουν στην θάλασσα ή να ρίξουν ένα ολόκληρο πλοίο στα βράχια και να το βυθίσουν.
Η ακριβής μορφή μιας γοργόνας (ή και γοργόνου) διαφέρει αρκετά από τόπο σε τόπο και από εποχή σε εποχή. Υπάρχουν περιγραφές για γοργόνες όπου οι εμφάνιση τους δεν είναι ούτε ανθρώπου ούτε ψαριού. ?λλες δίνουν την κλασσική μορφή (από την μέση και πάνω ανθρώπου και από την μέση και κάτω ψαριού), αλλά και πάλι διαφέρουν πολύ. Μάλιστα η ουρά της γοργόνας είναι κάτι που διαφέρει πάρα πολύ στις διάφορες απεικονίσεις, έχουν βρεθεί απεικονίσεις που ουρά ψαριού, άλλες που να είναι πιο κοντά στου δελφινιού και τέλους υπάρχουν γοργόνες με δύο ουρές (σαν να ήταν πόδια).
Οι περισσότερες αναφορές για γοργόνες έχουν γίνει από ναυτικούς που ήταν στην θάλασσα, για πάρα πολύ καιρό και εύκολα έβλεπαν άλλα ζωντανά (όπως manatee και φώκιες) για γοργόνες. Αλλά και πάλι οι γοργόνες είναι κάτι περισσότερο από μια απλά λάθος παρατήρηση.
Μέσα από τους μύθους και τις θρησκείες μπορούμε να δούμε τις γοργόνες ως σύμβολα για την εξιδανίκευση της θηλυκότητας από τους άντρες καθώς και τον φόβο που έχουν οι άντρες για τις γυναίκες. Ενώ για τις γυναίκες μπορεί να φανεί ως σύμβολο ελευθερίας και δύναμης (αν και υπάρχουν πολλές αντικρουόμενες απόψεις γι' αυτό).
Το εντυπωσιακό στοιχείο με τις Ιστορίες με γοργόνες είναι πολύπλοκες αντρικές ερωτικές φαντασιώσεις. Εκ πρώτης όψεως οι γοργόνες είναι ερωτικά αντικείμενα, αλλά τους λείπουν μερικά βασικά χαρακτηριστικά από την μέση και κάτω. Και εκεί ακριβώς είναι που κρύβεται μια όμορφη ιστορία. Μην ξεχνάμε την ιστορία θυσίας από το παραμύθι "Η μικρή γοργόνα" του Δανού Hans Christian Andersen.
Με τόση πολύ ιστορία ήταν φυσιολογικό για τους προηγούμενους αιώνες όπου η ναυτική τέχνη εξελίχτηκε, να θέλουμε ότι η ύπαρξη της γοργόνας να είναι αληθινή. Ήταν μια εποχή που υπήρχαν πολλές παρατηρήσεις γοργόνων. Τι μεγάλη απογοήτευση για τον πρώτο σύγχρονο παρατηρητή! Ο Christopher Columbus έγραψε: »In a bight at the coast of Hispaniola I saw three Sirens, but they were far less beautiful than Horaz described them«.(Ο Columbus είδε την Caribbean Manatee).
Και μην ξεχνάμε των 19ο αινώνα, όπου ο καθηγητής P.T. Barnum "βρήκε" την γνωστή Feejee Mermaid, όπου γύρισε τον κόσμο εκθέτοντας την. Φυσικά δεν ήταν καθόλου όμορφη (μάλλον φρικιαστική) και μετά από πολλά χρόνια (1855) παραδέχτηκε ότι την είχε κατασκευάσει ταριχεύοντας και συνδυάζοντας πολλά ζώα.
Το εντυπωσιακό γεγονός είναι ότι ο μύθος συνεχίζεται και σήμερα, (θέλουμε να είναι αληθινές). Πολύ πρόσφατο παράδειγμα από διαφημιστικά e-mails μετά το τσουνάμι το 2004 που έλεγαν πως ξεβράστηκαν πτώματα γοργόνων.
Πάντως, (μια και είμαστε στο The Abyss), μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει πιθανότητα να δει κανείς γοργόνες αν βουτήξει αρκετά βαθιά με αέρα. Μάλιστα η γοργόνα που θα δούμε θα έχει κάποια από τα βασικά χαρακτηριστικά της: Θα μας ξελογιάσει και πιθανών θα πνιγούμε στα βάθη της θάλασσας. Αλλά και πάλι καλύτερα να μείνουμε σε μια όμορφη παρουσία μια γοργόνας...
Συγγραφέας : Χαράλαμπος Γκίκας


Η μορφή της γοργόνας εμφανίζεται για πρώτη φορά στην αρχαιότητα στην Βαβυλωνία και στην ευρύτερη περιοχή όπου πιστεύανε στην Θεά Atargati. Στην δικιά μας μυθολογία εμφανίζεται στα ταξίδια του Οδυσσέα.
Το ενδιαφέρον είναι ότι δεν παρουσιάζεται η μορφή αυτή ως κάτι το ωραίο αλλά ειδικά στην εποχή του Μεσαίωνα ως η υλική υπόσταση της αμαρτίας (Εκδοχή που πρόβαλε ιδιαίτερα η καθολική εκκλησία). Συγκεκριμένα η εικόνα της γοργόνας με καθρέφτη και χτένα ήταν ο τρόπος της Καθολικής Εκκλησίας να παρουσιάζει την ματαιοδοξία της γυναικείας ομορφιάς που ήταν ικανή να καταστρέψει τους άνδρες  .
Συγγραφέας : athvam


Προσωπικά πιστεύω ότι η καλύτερη εκδοχή είναι εκείνη που υποστηρίζει ότι οι φάλαινες beluga μπερδεύανε τους ναυτικούς.
Συγγραφέας : gmav

 

 8ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=390