Πενήντα κανόνια του 18ου αιώνα στα νερά του Αιγαίου ...
Ημερομηνία Tuesday, September 12 @ 23:55:09 UTC
Θέμα Νησιά


Ο εντοπισμός των αρχαιοτήτων που βρίσκονται στον βυθό, δεν γίνεται μόνο τους
καλοκαιρινούς μήνες όπως γνωρίζαμε τόσα χρόνια, αλλά συχνά και τον χειμώνα. Όταν μάλιστα ο καιρός το επιτρέπει, αν και οι καταδύσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες με αυτές τις συνθήκες, οι αρχαιοκάπηλοι εργάζονται εντατικά. Σε αυτή την περίπτωση ανήκει το ρωμαϊκό ναυάγιο που βρέθηκε στα Βολύμια Ζακύνθου, από αρχαιολόγους και δύτες της Εφορείας Εναλίων, που ανακάλυψαν ένα μεγάλο φορτίο με τέσσερις διαφορετικούς τύπους αμφορέων.

Στις αυξημένες όμως δραστηριότητες της εφορείας προστέθηκε ένα ακόμη ναυάγιο και μάλιστα σημαντικό που βρέθηκε στους Μέθωνες Λήμνου το περασμένο καλοκαίρι.
Ναυάγιο που περιελάμβανε 50 σιδερένια κανόνια, τριών μέτρων το καθένα, και τρεις
τεράστιες άγκυρες. Σύμφωνα με τις πρώτες έρευνες, υπολογίζεται ότι πρόκειται για κανόνια του 18ου αιώνα, τα οποία υπολογίζεται ότι προέρχονται από ναυάγιο της περιόδου των Ορλοφικών (1770) ή του Κριμαϊκού πολέμου (1854-56).

Η περίπτωση εντάχθηκε στο πρόγραμμα των σωστικών ανασκαφών και σχεδιάζεται στο τέλος του καλοκαιριού, να αρχίσει η βιντεοσκόπηση και η κινηματογράφηση του ναυαγίου.
Εργασία δύσκολη αφού απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για την ανέλκυση των ευρημάτων, λόγου του μεγάλου βάρους τους, τα οποία υπολογίζεται ότι ανήκουν σε ναυαρχίδες. Η καλή κατάσταση στην οποία βρέθηκαν, κάνει αισιόδοξους τους αρχαιολόγους ότι, ίσως, σταθούν τυχεροί και με τον εξοπλισμό των πλοίων. Τρίτη έρευνα που συμπεριέλαβε στο πρόγραμμά της η Εφορεία Εναλίων, είναι το Ρωμαϊκό
ναυάγιο που βρέθηκε στα ανοιχτά των Σπετσών, το οποίο σώζεται σε άριστη
κατάσταση. Εκεί, βρέθηκαν ακόμη και τα πτώματα των περίπου 1000 αμφορέων,
ενώ υπολογίζεται να βρεθεί και το σκαρί που τους μετέφερε. Οι παραπάνω περιπτώσεις, μαζί με το Βυζαντινό ναυάγιο που εντοπίστηκε στην Αλόννησο
(2500 αμφορείς), το χάλκινο άγαλμα που ανελκύστηκε στην Κάλυμνο, και τα 50 κανόνια που ανακαλύφθηκαν στην Λήμνο, δείχνουν τον τεράστιο πλούτο που κρύβει ο ελληνικός βυθός ειδικά σε περιοχές τότε απομακρυσμένες.

Σκοπός της εφορείας είναι να δώσει βάρος όχι μόνο εξ αιτίας της αξίας των ευρημάτων που βρέθηκαν εκεί αλλά και της σημασίας της περιοχής γενικότερα. Για την καλύτερη μάλιστα εργασία των αρχαιολόγων και δυτών, παραχωρήθηκε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου, το παλιό κτίριο της Χωροφυλακής στην Χώρα Αλοννήσου, στο οποίο θα στεγαστεί εργαστήριο συντήρησης της Εφορείας Εναλίων.

Εκτός όμως απ' αυτά, ο ετήσιος προγραμματισμός περιλαμβάνει και δέκα συνεχιζόμενες ανασκαφές, καθώς και έρευνες στην Αλυμιά Ρόδου για τα αρχαία νεώρια που είναι λαξευμένα στον βράχο και στην ?ντισα της Λέσβου, όπου βρέθηκε αρχαία λιθορπή.

Πηγή:  Καθημερινή της Κυριακής8ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=379