Οι θαυμαστοί κήποι στον βυθό ...του Αιγαίου, του Γιάννη Σουλιώτη
Ημερομηνία Tuesday, September 12 @ 01:11:48 UTC
Θέμα Νησιά


Ο «Ναυτίλος» πλούτισε τις γνώσεις μας
Θησαυρούς ανεκτίμητης επιστημονικής και αρχαιολογικής αξίας κρύβει ο βυθός του Αιγαίου, τoυ πιο πολυταξιδεμένου πελάγους της Μεσογείου. Αρχαία ναυάγια και υποθαλάσσια ηφαίστεια -ορισμένα από τα οποία παραμένουν ενεργά- εναλλάσσονται με υδροθερμικές πηγές, ρήγματα και κοραλλιογενείς εκτάσεις, συνθέτοντας ένα μοναδικό μωσαϊκό.

Την ιστορία 7.000 χρόνων ναυτιλίας αφηγούνται περισσότερα από 1.000 ναυάγια. Τα περισσότερα βρίσκονται εκατοντάδες μέτρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Αλλα εντοπίζονται στη διάρκεια ερευνητικών αποστολών, όπως συνέβη για παράδειγμα με τον «Ναυτίλο», το πρόγραμμα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) που ολοκληρώθηκε στη διάρκεια του περασμένου έτους. Η προαναγγελθείσα πάντως για το 2006 εκστρατεία υποθαλάσσιων ερευνών στους υδάτινους δρόμους Σαντορίνης - Κρήτης όπου πιστεύεται ότι έχουν γίνει στην αρχαιότητα εκατοντάδες ναυάγια φαίνεται να αναβάλλεται για το μέλλον.

«Το Αιγαίο ταξιδεύτηκε όσο καμία θάλασσα στον κόσμο και είναι βέβαιο ότι κρύβει πλούτο από αρχαία ναυάγια που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί. Ο ακριβής αριθμός τους παραμένει άγνωστος, καθώς τα σκάνερ βυθού και τα ηχοβολιστικά όργανα πλευρικής διασκόπησης δεν έχουν πολλά χρόνια που χρησιμοποιούνται από τους Ελληνες ερευνητές. Καταδυθήκαμε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Ρόδου αναζητώντας ένα λιβάδι με μαύρα κοράλλια και κατά τύχη πέσαμε πάνω σε ένα αρχαίο ναυάγιο και δεκάδες άθικτους αμφορείς» σχολιάζει στην «Κ» ο κ. Γιώργος Χρόνης, πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών.

Ευρήματα του 5ου π.Χ. αι.

Τα τελευταία δύο χρόνια ερευνητές και αρχαιολόγοι έφεραν στο φως ορισμένους από τους σημαντικότερους βυθισμένους θησαυρούς, ορισμένοι εκ των οποίων χρονολογούνται από την εποχή των Περσικών Πολέμων τον 5ο π.Χ. αιώνα! Οπως εξηγεί στην «Κ» ο κ. Χρόνης, πρόκειται για ναυάγια στην περιοχή της Χίου, της Κύθνου, της Ρόδου καθώς και του Αγ. Ορους. Στην τελευταία περίπτωση, μέσα σε αμφορείς εντοπίστηκε «σουρωτήρας» που όπως αποδείχτηκε αποτελούσε στρατιωτικό εξοπλισμό στη διάρκεια των Περσικών Πολέμων.

Τα ναυάγια, πάντως, δεν αποτελούν τον μοναδικό πλούτο στον βυθό του Αιγαίου. Μόνο στη διάρκεια του τελευταίου χρόνου επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ ανακάλυψαν και εξερεύνησαν τεράστιες και πολύχρωμες κοραλλιογενείς εκτάσεις που ονόμασαν «κήπους» (Νάξος και Κρήτη), τον κρατήρα του υποθαλάσσιου ηφαιστείου «Κολούμπο», σε βάθος 504 μέτρων στη θαλάσσια περιοχής της Σαντορίνης, το ρήγμα της Αμοργού.

Πολυποίκιλος ανάγλυφος πυθμένας

Οπως υπογραμμίζει ο κ. Χρόνης, το πολυποίκιλο ανάγλυφο του πυθμένα οφείλεται εν πολλοίς στη γεωγραφική θέση του Αιγαίου καθώς βρίσκεται στη «ραφή» της αφρικανικής και της ευρασιατικής πλάκας, το επονομαζόμενο «Ελληνικό τόξο». «Η καταβύθιση της μιας μέσα στην άλλη δημιουργεί την ελληνική τάφρο, υποθαλάσσια ηφαίστεια καθώς και μια σειρά από άλλα μοναδικά γεωλογικά φαινόμενα» .

πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ  18-02-06



8ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=374