Ερμούπολη 19 Σεπτεμβρίου 2005
Ημερομηνία Friday, October 21 @ 00:37:46 UTC
Θέμα Σύρος


Ερμούπολη 19 Σεπτεμβρίου 2005 της

Η Ερμούπολη δεν είναι απλώς μια πόλη ωραία. Είναι μια πόλη μοναδική.  Ταυτόσημη η ιστορία της με τη γέννηση του ελληνικού κράτους. Στην πόλη αυτή, λοιπόν, και τους περιαστικούς συνοικισμούς της (Λαζαρέτα, Ανάσταση, Καρναρόλες, Καμίνια), που σύμφωνα με το Σύνταγμα, τους νόμους του ελληνικού κράτους και την ισχύουσα πολεοδομική νομοθεσία αποτελούν μια ενότητα, δεν επιτρέπεται οι νέες οικοδομές και τα κτίσματα που κατασκευάζονται να ξεπερνούν τους δύο ορόφους.
Οι ισχύοντες νόμοι και τα σχετικά διατάγματα εξασφαλίζουν στους κατοίκους των πόλεων, όπως η Ερμούπολη, τις ελάχιστες απαιτούμενες συνθήκες διαβίωσης: αερισμό και ηλιασμό της πόλης και των κτιρίων, κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους, πράσινο, ενώ με τον κλιμακωτό τρόπο που είναι κτισμένη η πόλη εξασφαλίζεται η θέα και περιορίζεται ο θόρυβος των τροχοφόρων.
Επίσης αυτό το νομοθετικό πλαίσιο εξασφαλίζει τις αναγκαίες συνθήκες, ούτως ώστε να διατηρηθεί ο πολιτιστικός και ιστορικός χαρακτήρας καθώς και η χωροταξική και πολεοδομική δομή της Ερμούπολης.
Κάποιοι, υπονομεύοντας κάθε έννοια «δημοσίου συμφέροντος», μεθόδευσαν και επέβαλαν την καταστρατήγηση αυτών των νόμων και διαταγμάτων. Επέβαλαν την εφαρμογή επινοημένων όρων δόμησης, με αποτέλεσμα:
• να υποβαθμιστούν οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της Ερμούπολης, όπου ο αέρας και ο ήλιος με δυσκολία βρίσκουν πια πέρασμα, να καταστραφεί ένα μεγάλο μέρος της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής φυσιογνωμίας της με την προσθήκη αυθαίρετων ορόφων,
• να φορτώσουν στις πλάτες των πολιτών αυθαίρετα κτίσματα και ανεκτέλεστα συμβόλαια, λόγω μη νομιμότητας των εκδοθεισών αδειών μετά από τις πρόσφατες αποφάσεις του Σ.τ.Ε.

Απέναντι στην αποκάλυψη-διαπίστωση του Συμβουλίου Επικρατείας ότι για την Ερμούπολη ισχύουν τα Προεδρικά Διατάγματα των παραδοσιακών οικισμών, οι αρμόδιοι τοπικοί φορείς, υπεύθυνοι για την τήρηση των νόμων και τη δημοκρατική λειτουργία του πολιτεύματος, κινητοποιήθηκαν για:
• να μην εφαρμοστεί αυτή η απόφαση του Σ.τ.Ε.
• να ψηφισθούν από τη Βουλή για  2 συνεχόμενα έτη (2001 και 2002) τροπολογίες με τις οποίες παρατεινόταν η ισχύς του διατάγματος της Ερμούπολης του 1976, διατάξεις  που στη συνέχεια το Σ.τ.Ε  κήρυξε αντισυνταγματικές,
• να συνεχίσει και να διατηρηθεί η παρερμηνεία και καταστρατήγηση των ισχυόντων για την Ερμούπολη οικοδομικών και πολεοδομικών διατάξεων,
•  να διαιωνισθεί και να διογκωθεί η αυθαιρεσία και η αλλοίωση των αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών της πόλης επιτρέποντας ταυτόχρονα σε κερδοσκόπους να  σπεκουλάρουν και να επωφελούνται από αυτή την κατάσταση.

Οι λεγόμενοι υπεύθυνοι, βρισκόμενοι πλέον σε νομικό και πολιτικό αδιέξοδο, δημιουργούν συνεχώς σύγχυση παρουσιάζοντας ανύπαρκτα προβλήματα ως υπαρκτά, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να θολώσουν τα νερά, να δικαιολογήσουν τη σημερινή κατάσταση και να καλύψουν τις ευθύνες τους. Έφτασαν στο σημείο, ενεργώντας πραξικοπηματικά, να αρνούνται την έκδοση οικοδομικών αδειών στην Ερμούπολη, παρεμποδίζοντας έτσι τους πολίτες από την άσκηση των νόμιμων δικαιωμάτων τους, διαδίδοντας, ακόμα και εγγράφως, ότι υπάρχει «αναστολή οικοδομικών αδειών» (από ποιον άραγε;) και ότι «δεν υφίσταται νομοθετικό πλαίσιο» για την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Ταυτόχρονα δημιουργούν κλίμα τρομοκρατίας και, δημόσια, σε συγκεντρώσεις, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, την τηλεόραση,  το ραδιόφωνο, τον τύπο προτρέπουν τους πολίτες να «λιντσάρουν» όσους, υπερασπιζόμενοι τα νόμιμα  δικαιώματά τους και το δημόσιο συμφέρον, καταγγέλλουν την εκτεταμένη αυθαιρεσία που οδηγεί στην καταστροφή τον εξαιρετικής ιστορικής και πολιτιστικής αξίας οικισμό της Ερμούπολης.

Σε αυτά τα πλαίσια εντάσσεται (με αφορμή τις εξελίξεις για το Πολεοδομικό της Ερμούπολης και το μέλλον του 3ου Δημοτικού Σχολείου), και η προσωπική επίθεση ενάντια στον αρχιτέκτονα Μάριο Κατσουρό και τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Αδαμόπουλο, αλλά και έμμεσα στην Ένωση Πολιτών Σύρου, καθώς και σε κάθε πολίτη που χρησιμοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα, εναντιώνεται στην αυθαιρεσία και υπερασπίζεται τα συνταγματικά του δικαιώματα.

Η αποκατάσταση και επαναλειτουργία του 3ου Δημοτικού Σχολείου, σχεδιασμένου από τον μεγάλο αρχιτέκτονα Π. Καραντινό, αναγνωρισμένης ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αρχιτεκτονικής αξίας, δεν προχώρησε γιατί επί 5 συνεχή χρόνια επιλέχθηκαν λύσεις που στηρίζονταν σε συστηματικές μεθοδεύσεις, παρασύροντας και χρησιμοποιώντας έντεχνα ως μοχλό πίεσης το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και ως αντικείμενο εκμετάλλευσης τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής.
Ακριβώς το ίδιο κάνουν και με τα ζητήματα δόμησης στην Ερμούπολη, όπου κρατώντας σε ομηρία μια ολόκληρη πόλη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τους πολίτες ως μοχλό πίεσης  και να εμφανίσουν τους εαυτούς τους ως τους σωτήρες που θα σώσουν την πόλη από τους φανταστικούς εχθρούς που οι ίδιοι δημιούργησαν και δημιουργούν.

Οφείλουμε όλοι να κατανοήσουμε ότι οποιαδήποτε αντισυνταγματική και εξωθεσμική απάντηση στην ήδη βεβαρημένη νομοθετικά και θεσμικά κατάσταση δεν αποτελεί λύση. Απλά μεταθέτει χρονικά το ζήτημα διογκώνοντάς το περαιτέρω και κάνοντας ακόμη πιο δύσκολη τη μελλοντική του διευθέτηση.

Καλούμε όλους εκείνους τους πολίτες της Ερμούπολης που νοιάζονται, όπως και εμείς, για αξίες και κατακτήσεις όπως είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί, η συνταγματική και έννομη τάξη, τα ατομικά δικαιώματα, η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, αλλά και για τη διατήρηση της φυσιογνωμίας της μοναδικής Ερμούπολης, να εναντιωθούν σε αυτή την κακοσκηνοθετημένη φάρσα που παίζεται για να επωφελούνται οι εκάστοτε επιτήδειοι εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και του δημόσιου συμφέροντος. 

ΈΝΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΥΡΟΥ «ΕΥΠΛΟΙΑ»

 2ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=37