Φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων
Ημερομηνία Friday, July 21 @ 00:46:19 UTC
Θέμα Νησιά
 Φρένο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων, έχει βάλει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο αξιώνει πλέον να προηγούνται ειδικές μελέτες σε επίπεδο νομού για την επιλογή των περιοχών, όπου θα γίνονται οι σχετικές εγκαταστάσεις. Το ΣτΕ αξιώνει να προηγούνται ειδικές μελέτες σε επίπεδο νομού για την επιλογή των περιοχών, όπου θα γίνουν οι σχετικές εγκαταστάσεις, αφού ληφθεί πρώτα υπόψη η αντοχή κάθε περιοχής, καθώς μπορεί να έχει ήδη επέλθει κορεσμός.
Παράλληλα, κρίνει ότι η νομοθετική διάταξη που επιτρέπει τέτοιες εγκαταστάσεις ακόμη και σε δασικές εκτάσεις έχει την έννοια -σύμφωνα με το άρθρο 24 του Συντάγματος- ότι τέτοιου τύπου παρεμβάσεις μπορούν να γίνουν μόνο εφόσον δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα ανάπτυξής τους σε μη δασικές εκτάσεις, οπότε αποτελεί αναπόφευκτη θυσία η προσβολή της δασικής έκτασης.Το ανώτατο δικαστήριο έθεσε τους περιορισμούς αυτούς, προκειμένου να προστατευθούν περιοχές, όπου έχει δοθεί μεγάλος αριθμός αδειών.
Επειδή και μετά την απόκτηση της άδειας, οι περιπέτειες του επενδυτή δεν σταματούν. Ακόμη κι αν αρχίσει να υλοποιεί την επένδυσή του, μπορεί να τη σταματήσει στη μέση, σε περίπτωση που κάποιος, κάνει προσφυγή στα δικαστήρια. Η έλλειψη εθνικού χωροταξικού σχεδιασμού για την εγκατάσταση των μονάδων ΑΠΕ έχει ως αποτέλεσμα ο ιδιώτης επενδυτής να παίρνει την άδεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και εν συνεχεία να «μπλοκάρεται» στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν προσφυγών ιδιωτικών και δημόσιων φορέων.
   

7ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=340