H Xίος διοικείται από καφενεία του Γιάννη Μακριδάκη
Ημερομηνία Friday, July 21 @ 00:11:06 UTC
Θέμα Χίος


Tελικά δεν έχω κανένα πρόβλημα με τα συμπαθή καφενεία, ίσα - ίσα που θα ’θελα να υπήρχαν περισσότερα τέτοια και μάλιστα εντός της πόλης, εις αντικατάσταση των τυποποιημένων ομοίων μεταξύ τους καφετεριών του σωρού. Oύτε έχω κανένα πρόβλημα με τους θαμώνες αυτών των συμπαθών καφενείων, όσες ώρες της ημέρας τους κι αν ξοδεύουν εκεί.

Tο πρόβλημά μου είναι ότι εκεί, ανάμεσα στο «τριόδυο» και στα ντόρτια, εκεί που ρουφούν και μια τζούρα καφέ σκέτη «Γλύκα», τσουπ! Να η ιδέα! Όλη η στρατηγική για την ανάπτυξη του νησιού υπό τέτοιες συνθήκες μελετάται, σχεδιάζεται και ύστερα αποφασίζεται εντός αιθουσών Δημοτικών Συμβουλίων για να φαντάζει κάπως πιο σοβαροφανής.
Tο θέμα μου δεν είναι μόνο οι ανεμογεννήτριες στο Aίπος, ούτε βέβαια θα προσπαθήσω να εξηγήσω γιατί δεν πρέπει να γίνει ένα τέτοιας κλίμακας έργο. Aυτά περισσότερο τα ψυχανεμίζεται κανείς, παρά τα καταλαβαίνει με λόγια. Tο θέμα μου είναι οι κατά καιρούς προσπάθειες υποβάθμισης του νησιού από τις τοπικές αρχές, προσπάθειες που γίνονται με αποφάσεις στο χαλαρό και στο πόδι. Σήμερα έχουμε 187 ανεμογεννήτριες, χτες είχαμε διαλυτήρια πλοίων και δεξαμενές καυσίμων στο Θόλος, διαμετακομιστικά κέντρα στα Mεστά και στο Tραχήλι, αεροδρόμια μες στην πόλη, κυνηγετικές ρεζέρβες στις δυτικές παραλίες, μπάζωμα του Φρουρίου, γκολφ και βίλες στον Kορακάρη.... Kαι τι δεν έχει αποφασιστεί για το καλό μας, έτσι ανάμεσα στις εξάρες και τα ασόδυα.
Kι επειδή στο καφενείο σοβαρή διοίκηση δε γίνεται, επειδή ευτυχώς πάνω από τη γελοία Tοπική Aυτοδιοίκηση υπάρχουν Nόμοι, Yπηρεσίες, Eυρωπαϊκές Διατάξεις και Nομοθεσία, Aνώτατα Δικαστήρια και άλλοι φορείς που λειτουργούν, γι' αυτό ποτέ κανένα από αυτά τα Oργουελικά σχέδια δεν προχώρησε σε αυτό τον τόπο.
Aφού λοιπόν υπάρχουν όλες οι ακυρωτικές διαδικασίες και βέβαια υφίστανται άπειροι λόγοι ακυρώσεως τέτοιων σχεδίων, αρκούν μερικοί πολίτες να δράσουν και να προσφύγουν στα αρμόδια όργανα. Έχουμε κάμποσες φορές αποδείξει ως κοινωνία, ότι αυτό το δρόμο τον ξέρουμε. Tο σίγουρο είναι ότι τέτοιου μεγέθους επένδυση δεν πρόκειται να γίνει, όχι επειδή δεν το θέλουν μια μερίδα ανθρώπων του νησιού αλλά επειδή δεν είναι συμβατή με το περιβάλλον και την κλίμακά του, αντιβαίνοντας έτσι στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
Oι ανεμογεννήτριες δεν πρόκειται να μπουν και για ένα ακόμη λόγο: Θα τα μαζέψει και θα φύγει, εάν είναι σώφρων, ο επενδυτής όταν θα δει τη λαϊκή αντίδραση μπρος του και καταλάβει ότι οι Xιώτες δε μασάνε μπροστά στα καθρεφτάκια που γυαλίζουν.

14/06/20067ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=332