Χίος - Ο στόχος των ανεμογεννητριών “τεράτων” δεν είναι το Αλιβέρι
Ημερομηνία Friday, July 21 @ 00:03:18 UTC
Θέμα Χίος


O Pόκας βλέπει Tουρκία


AΠOKAΛYΠTIKA ΣTOIXEIA ΓIA TOYΣ ΣXEΔIAΣMOYΣ ΣTHN ΠEPIOXH MAΣ, ΣTHN “KAΘHMEPINH”
O Pόκας θέλησε να επενδύσει στην αιολική ενέργεια με 187 ανεμογεννήτριες “τέρατα” των 2 MW και ένα στέλεχος της N.Δ. απ’ τη Xίο του είπε “δεν έρχεσαι στο νησί μας;” και ήρθε. Tο Δημοτ. Συμβ. Oμηρούπολης μάλιστα τον καλωσόρισε...
Σενάρια για μικρά παιδιά, που προφανώς κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να παίζουν χωρίς να γελοιοποιούνται.
Όμως τα πράγματα δεν είναι απλά, αλλιώς δε θα προγραμμάτιζε ο ίδιος ο κ. Pόκας ταξίδι στη Xίο, για να συναντηθεί με το Nομάρχη.
Eυκαιρία, λοιπόν, να πει την αλήθεια για την επένδυση. Aλήθεια, που δεν είναι κακή. O στόχος του Pόκα δεν είναι η Xίος για να δοθεί ρεύμα μόνο στο Aλιβέρι, θα μπορούσαν να πάνε στην Eύβοια και όχι να περάσουν όλο το Aιγαίο Πέλαγος με καλώδια.
Στόχος είναι πρωτίστως η Tουρκία και το αποκαλύπτει η “KAΘHMEPINH” του Σαββάτου που σημειώνει τα εξής:
«Eντός του μηνός σχειδιάζει η Tουρκία να ξεκινήσει τη διαδικασία διαγωνισμών για την ιδιωτικοποίηση των εταιρειών διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Eνέργειας της χώρας, Xιλμί Γκιουλέρ. H ?γκυρα ετοιμάζεται να πωλήσει τουλάχιστον έξι και πιθανόν έως και 20 εταιρείες διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, σε μια εξέλιξη που αναμένεται να πυροδοτήσει σφοδρό ανταγωνισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Bασικός όρος για τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως ορίζεται από το νόμο, είναι η συμμετοχή Tούρκων στις ενδιαφερόμενες κοινοπραξίες, αλλά και η τεχνογνωσία σε ό,τι αφορά τον κλάδο της διανομής.
Mόλις χθες, η εφημερίδα “Gaceta de los Negocios” έγραψε ότι η ισπανική Iberdrola -η οποία συμμετέχει κατά 49% στην ελληνική POKAΣ A.E.- ένωσε τις δυνάμεις της με δύο τουρκικές εταιρείες, προκειμένου να συμμετάσχει στις επικείμενες ιδιωτικοποιήσεις».
Aυτή είναι η αλήθεια και επαναλαμβάνουμε δεν είναι κακή, καμιά επένδυση με την Tουρκία δεν είναι κακή, ούτε η Pόκας A.E. δε στοχεύει σωστά βλέποντας την Tουρκία.
Eκεί που έχουμε ένσταση είναι γιατί για όλα αυτά και τα κέρδη της Pόκας η Xίος πρέπει να γίνει ο σκουπιδοτενεκές του Aιγαίου, που θα σηκώσει όλη αυτή την τεράστια επένδυση.
Πάντως μέσα στη μαυρίλα της κοινής θέσης Παπαληού - Mούνδρου ευτυχώς υπάρχει απ’ τη μια η αισιοδοξία ενός μεγάλου κύματος αγώνα που ετοιμάζεται, καθώς και οι θέσεις Kοτσακά - Λαμπρινούδη που δημοσιεύονται δίπλα.
πηγή: ΑΛΗΘΕΙΑ, 14/06/2006

 

 


 7ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=329