Χίος - Aνεμομαζώματα... του Θοδωρή Χαβιάρα
Ημερομηνία Friday, July 21 @ 00:00:14 UTC
Θέμα Χίος


Φαίνεται ότι με τ’ ανεμομαζώματα θα κάνουν ανάπτυξη και ξαφνικά, πήραν τα μυαλά τους αέρα. Αντί να σκεφτούν πώς θα ανορθώσουν τον ο παραπαίοντα οικονομικά δήμο Ομηρούπολης, εκμεταλλευόμενοι τον καθαρό αέρα και το ιερό περιβάλλον της τεράστιας περιοχής που διαφεντεύουν, τόλμησαν να κουβεντιάσουν «αέρα» για τα κέρδη μιας «αεριτζίδικης» επιχείρησης, εκμετάλλευσης του αέρα….

Ζητώ συγνώμη για την παρήχηση της λέξης αέρας αλλά, η περί ανεμογενητριών συζήτηση, αγγίζει το παράλογο, αν δεν είναι καθαρός «αέρας κοπανιστός». Η εγκατάσταση 187 τεράτων, στο ευαίσθητο και εύθραυστο νησιωτικό τοπίο είναι τόσο ανεδαφική και περίεργη, που πάνω απ’ όλα, κάνει τους νησιώτες να υποψιάζονται ότι πρόκειται για «παιχνίδια» του χρηματιστηρίου.
Για να ενημερωθούν οι καλόπιστοι συμπολίτες μας που ακούγοντας «αιολική ενέργεια» βλέπουν θετικά την απαράδεκτη επενδυτική πρόταση, είναι ίσως ανάγκη να αναφερθεί ότι με τη μαζική και σχεδόν ληστρική εκμετάλλευση κάποιου φυσικού πόρου (στην περίπτωσή μας του αέρα) επέρχεται σχεδόν αυτόματα, κατάρρευση του οικοσυστήματος και να γιατί.
Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί στις ΗΠΑ και την Αγγλία όπου ήδη υπάρχουν μεγάλα «αιολικά πάρκα» λέει ότι: Κάθε πυλώνας χρειάζεται ζωτικό χώρο 100 έως 150 στρέμματα, αν συνυπολογίσει κανένας τους αναγκαίους δρόμους και τις υποδομές. Στην περίπτωσή μας λοιπόν, μιλάμε για μία συνολική έκταση 28.050 (είκοσι οχτώ χιλιάδες πενήντα) στρεμμάτων ή 28 τετραγωνικών χιλιομέτρων που θα καταστραφούν παντελώς. Δηλαδή έκταση πέντε φορές σαν τον Κάμπο
Ο υπόκωφος θόρυβος που παράγεται από τ’ αποκρουστικά τέρατα ύψους από 70 – 120 μέτρα (σαν ένα κτίριο 35 ορόφων) το καθ’ ένα είναι τόσος και τέτοιας ποιότητας που θα ενοχλεί σε ακτίνα χιλιομέτρων.
Επιπλέον τεράστιος αριθμός αποδημητικών αλλά και ενδημικών πουλιών θα σκοτώνεται από τις τεράστιες προπέλες ημέρα και νύχτα ενώ, σπάνια είδη όπως οι αετοί και ορισμένα γεράκια θα εξαλειφθούν για πάντα. Έχουν μετρηθεί μέχρι και 6800 σκοτωμένα πουλιά κάτω από μία μόνο ανεμογενήτρια, στη διάρκεια ενός χρόνου κι αυτό τα λέει όλα.
Για να μην κουράσω θα παραθέσω ένα ακόμα προβληματισμό. Αφού είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον της εταιρίας προσανατολίζεται στην εξαγωγή του ηλ. ρεύματος στην Τουρκία, γιατί δεν σχεδιάζουν την επένδυση εκεί; Γιατί πρέπει να καταστραφεί το περιβάλλον των ακριτικών νησιών για να ενισχυθεί ενεργειακά η γειτονική χώρα; Μήπως εκεί τους έχουν πει ήδη «ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε;».
Ως απλός πολίτης αυτού του τόπου, με εντυπωσιάζει η απάθεια και η ενδοτικότητα των αιρετών των ΟΤΑ, που μέχρι σήμερα, τόλμησαν να πάρουν θέση επί του θέματος. Μα καλά, αυτοί δεν είναι που μιλούν για τουρισμό; Αυτοί δεν κόπτονται ότι για το περιβάλλον και την προστασία του; Δεν σκέπτονται άραγε τα ψηφάκια από τους τουριστικούς επιχειρηματίες τους οποίους κολακεύουν σε κάθε ευκαιρία;
Έχουμε πλούσια εμπειρία από αποτυχημένα επενδυτικά σχέδια όπως της «Βαμβακουργίας», της «ΒΙΑΛ», των «πλαστικών», του «σωλήνα του Ναγού», της «μαρίνας στο Καστέλλο», των γεωτρήσεων με υδράργυρο κλπ, κλπ. Μας φτάνουν τα θλιβερά κουφάρια για να μας θυμίζουν ότι οι επενδύσεις χρειάζονται λεπτομερή μελέτη όλων των παραμέτρων, και κυρίως να είναι συμβατές με τις ανάγκες και τα μεγέθη. ?λλως η ζωή τις καταδικάζει σε πτώχευση και η τοπική κοινωνία μένει πληγωμένη και φτωχότερη.
Το μήνυμα από τη χιακή κοινωνία πρέπει να είναι δυνατό και καθαρό προς κάθε κατεύθυνση. «Μην τολμήσετε τοπικοί άρχοντες και κυβέρνηση να ενθαρρύνετε ούτε κατ’ ελάχιστο την καταστροφή του νησιού μας». Η οργή και η αγανάκτησή μας είναι τόση που θα το αισθανθείτε στις επερχόμενες εκλογές. Η Χίος δεν πρόκειται «να εκδοθεί επί χρήμασι». Μην ξεχνάτε ότι εσείς είστε μόνο προσωρινοί διαχειριστές των πραγμάτων ενώ η ζημία που θα προκύψει θα σημαδέψει τον τόπο για πολλά - πολλά χρόνια.

14/6/2006

 

 7ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=328