Σάμος και Ικαρία - Διαμαρτυρία για την παύση λειτουργίας των Αιολικών Πάρκων
Ημερομηνία Thursday, July 20 @ 23:46:20 UTC
Θέμα Σάμος


από την «Κίνηση Περιβάλλοντος & Οικολογίας Σάμου»
7.7.2006

Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ανυποχώρητα γιατί εδώ και πέντε (5) μήνες τα Αιολικά Πάρκα της ΔΕΗ στο Πυθαγόρειο και τον Μαραθόκαμπο νήσου Σάμου έχουν πάψει να λειτουργούν ενώ στο Αιολικό Πάρκο νήσου Ικαρίας λειτουργούν μόνο οι δύο ανεμογεννήτριες από το σύνολο των υπαρχόντων.

Το γεγονός της μη λειτουργίας των ανεμογεννητριών έχει σαν συνέπεια :

Την αύξηση της κατανάλωσης του ρυπογόνου ΜΑΖΟΥΤ με όλες τις συνέπειες που αυτό συνεπάγεται για την υγεία των κατοίκων των νησιών μας, εφόσον αυτό καλείται να αναπληρώσει το ενεργειακό έλλειμμα.
Την απώλεια πολύτιμου συναλλάγματος για την αγορά του πανάκριβου πλέον καυσίμου.
Την αύξηση του παραγόμενου διοξειδίου του άνθρακα, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της διεθνούς κοινότητας για μείωση των εκπομπών του αερίου αυτού και στην προσπάθεια μείωσης του φαινομένου του θερμοκηπίου και της όξινης βροχής.
Την δημιουργία ενεργειακού ελλείμματος κατά τις περιόδους αιχμής, με αποτέλεσμα την πτώση του συστήματος παραγωγής της και τις αναπόφευκτες διακοπές στην παροχή ρεύματος, γεγονός που θα έχει σαν συνέπεια πέραν των άλλων και την οικονομική καταστροφή του εμπορικού κόσμου των νησιών μας.
Την μεγαλύτερη ενεργειακή εξάρτησή μας από ξένα «προβληματικά» ενεργειακά κέντρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το ελληνικό κράτος.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΗ δεν έχουν εκδώσει μέχρι στιγμής καμία ανακοίνωση για να εξηγήσουν τους λόγους της μη λειτουργίας των ανεμογεννητριών.

Από πληροφορίες που έχουμε, η ΔΕΗ θεωρεί το κόστος της επισκευής τους υψηλό και προτιμά το «φθηνό» πετρέλαιο. Η υγεία των πολιτών περνάει σε δεύτερη ή ίσως και σε τρίτη μοίρα. Πάνω από όλα, το κέρδος για την ΔΕΗ !!!!

Η επαναλειτουργία και η επέκταση των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ είναι θέμα ζωής για τους κατοίκους των νησιών μας, ιδιαίτερα δε των κατοίκων του τουριστικού οικισμού ΚΟΚΚΑΡΙΟΥ όπου ευρίσκεται εγκατεστημένο το ρυπογόνο εργοστάσιο της ΔΕΗ. Πέρα από την ρύπανση του Φυσικού Περιβάλλοντος, οι ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος και οι καρκινογενέσεις πλήττουν τον οικισμό.

Σε μια εποχή που όλες οι χώρες του κόσμου και ειδικά της Ευρώπης παίρνουν μέτρα για τον περιορισμό της κατανάλωσης του πετρελαίου και την ανάπτυξη συστημάτων ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (Α.Π.Ε), η Σάμος και η Ικαρία ακολουθούν τον αντίστροφο δρόμο, αυξάνοντας την κατανάλωση ΜΑΖΟΥΤ και περιορίζοντας μέχρι εξαφάνισης τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας.
Αυτή η πολιτική εξάρτησης της ΔΕΗ  στο θέμα της ενέργειας, πολιτική που καταδικάζει τα νησιά μας σε μόνιμη εξάρτιση από το πετρέλαιο με συνεχή υποβάθμιση του Φυσικού Περιβάλλοντος και που υπονομεύει την υγεία των κατοίκων, είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ και ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΕΑ.
ΖΗΤΑΜΕ
   α) Την άμεση επαναλειτουργία των ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ με όποιο οικονομικό κόστος και β) Την επέκταση των συστημάτων ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, για να περιοριστεί η εξάρτηση των νησιών μας από το πετρέλαιο και να μπορέσουν οι κάτοικοί τους να ζήσουν σε ένα υγιές και ανθρώπινο περιβάλλον.

-Πολίτες του νομού Σάμου
- Ο Σύλλογος «Κίνηση Περιβάλλοντος & Οικολογίας Σάμου»
- Η εφημερίδα «Βίγλα»7ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=322