Λέσβος - ΝΑΙ στο σχέδιο - μαμούθ των αιολικών πάρκων της Π. Γιακουμή
Ημερομηνία Thursday, July 20 @ 23:35:13 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Την πρότασή του για την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος στο Βόρειο Αιγαίο μέσω της αιολικής ενέργειας, παρουσίασε σε εκδήλωση που οργανώθηκε την Τετάρτη το απόγευμα, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, ο Πρόεδρος του Ομίλου "ΡΟΚΑΣ", Χρήστος Ρόκας, μαζί με στελέχη του Δ.Σ. της εταιρείας.

Ο κ. Ρόκας μίλησε για την πρόταση - μαμούθ που προβλέπει τη διασύνδεση των τριών νησιών του Β. Αιγαίου (Λέσβο, Λήμνο και Χίο) με την ηπειρωτική Ελλάδα και τη δημιουργία 44 αιολικών πάρκων, που θα παράγουν συνολική ισχύ 1.636 MW (!).
Μια επένδυση, το κόστος της οποίας αναμένεται να  φθάσει τα 2,4 δις ευρώ!
  Όπως υπογραμμίσθηκε, στη διάρκεια της παρουσίασης, τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση θα είναι πολλά, πέρα από την  οριστική επίλυση του ενεργειακού προβλήματος. Θα είναι οφέλη οικονομικά αλλά και αναπτυξιακά, αφού στις περιοχές όπου θα γίνουν τα αιολικά πάρκα θα δοθεί ως αντισταθμιστικό όφελος ποσοστό 2,8% από τα ακαθάριστα έσοδα, που θα προκύπτουν από την πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας. Υπολογίζεται δηλαδή ότι ένα ποσό της τάξης των 8 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως θα πηγαίνει στις  τοπικές κοινωνίες!
Οι εκπρόσωποι της "ΡΟΚΑΣ" υπογράμμισαν κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αλλαγή στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν οι νησιώτες, ενώ τονίσθηκε ότι την παραγόμενη ενέργεια θα πουλάει η εταιρεία στη ΔΕΗ, η οποία θα τη διαθέτει, όπως τη διέθετε μέχρι τώρα.
Η πρόταση έτυχε θετικής αποδοχής από τους εκπροσώπους τοπικών φορέων που βρέθηκαν στο Επιμελητήριο. Ωστόσο φαίνεται ότι μέχρι να φθάσει στην υλοποίησή της θα χρειαστεί να ξεπεράσει  αρκετά δύσκολα εμπόδια. Το πρώτο έχει να κάνει με την αποδοχή της από την κυβέρνηση και την εξασφάλιση της επιχορήγησης σε ποσοστό 30% επί του συνολικού κόστους του έργου. Το δεύτερο είναι μια σειρά από περιβαλλοντικά προβλήματα, που είναι αναμενόμενο να υπάρξουν αν σκεφθεί κανείς ότι μόνο στη Λέσβο προβλέπεται να δημιουργηθούν 19 αιολικά πάρκα με 338 ανεμογεννήτριες ισχύος 2 MW η μια! Πρόκειται, με λίγα λόγια, για ένα πραγματικό "δάσος" ανεμογεννητριών (σ.σ. η καθεμία χρειάζεται απόσταση τουλάχιστον 100 μέτρων από την άλλη), που μπορεί αισθητικά να ενοχλεί, ενώ θα χρειασθεί να ανοιχτούν πολλοί νέοι δρόμοι προσπέλασης για τα αιολικά πάρκα που θα δημιουργηθούν.

Η πρόταση

Ο Πρόεδρος Χρ. Ρόκας  και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας "ΡΟΚΑΣ" Ματθαίος Τρούλης χαρακτήρισαν «έργο - μαμούθ όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως», την πρόταση για διασύνδεση των νησιών Λέσβου, Χίου και Λήμνου με αιολικά πάρκα, τα οποία θα συνδέονται με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Η πρόταση έχει ήδη υποβληθεί στη ΡΑΕ, ενώ έχει συζητηθεί και έχει τύχει - κατ' αρχήν - θετικής αποδοχής από την Κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι - όπως ειπώθηκε - το σχέδιο της "Ρόκας" έχει δημοσιοποιηθεί σε μεγάλα διεθνή ΜΜΕ όπως τους "Financial Times", το πρακτορείο "Reuters" κλπ. σαν μια από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που έχουν γίνει στον τομέα αυτό παγκοσμίως!
Στο πλαίσιο της πρότασης της εταιρείας στη Λέσβο θα κατασκευαστούν 19 αιολικά πάρκα  (με ισχύ 676 MW), στη Λήμνο 15 (με ισχύ 586 MW),  και στη Χίο 10 (με ισχύ 374 MW). Η συνολική ισχύς όλων των αιολικών πάρκων θα είναι 1.636 MW!
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο η Λέσβος θα συνδεθεί με υποβρύχια καλώδια με τα Ψαρά και από εκεί με την Εύβοια.  Η Χίος θα συνδέεται με υποβρύχιο καλώδιο με τα Ψαρά και από εκεί με το ίδιο κεντρικό καλώδιο (που συνδέεται και η Λέσβος) με την Εύβοια.  Ως προς τη σύνδεση των δυο νησιών με την Εύβοια η εταιρεία μελετά δυο προτάσεις (μέσω Ψαρών ή απευθείας με Εύβοια), ανάλογα με το αν η διασύνδεση θα γίνει με εναλλασσόμενο ή με συνεχές ρεύμα. 
Η Λήμνος αντίθετα θα συνδεθεί με υποβρύχια καλώδια με τη Βόρειο Ελλάδα και συγκεκριμένα με την Κεραμωτή Καβάλας (μέσω Θάσου). Και στην πρόταση αυτή υπάρχουν δυο εναλλακτικές προτάσεις (μέσω Θάσου ή απευθείας με Κεραμωτή),  που επίσης εξαρτώνται από το αν θα είναι με εναλλασσόμενο ή συνεχές ρεύμα.

Η κατασκευή των ανεμογεννητριών

Η κατασκευή των ανεμογεννητριών θα γίνει στην Ελλάδα και ήδη η "Ρόκας" διαπραγματεύεται με μεγάλη ξένη εταιρεία την εγκατάσταση μονάδας κατασκευής ανεμογεννητριών, πιθανότατα στη Θράκη. Η μονάδα αυτή πέρα από την κατασκευή των ανεμογεννητριών για τα αιολικά πάρκα του Βορείου Αιγαίου θα συνεχίσει να κατασκευάζει ανεμογεννήτριες για αιολικά πάρκα, που θα γίνουν μελλοντικά από τη "ΡΟΚΑΣ" είτε στην Ελλάδα, είτε σε χώρες των Βαλκανίων. Όπως διευκρινίστηκε όμως «η μονάδα αυτή θα κατασκευαστεί μόνο αν εγκριθεί το έργο για το Βόρειο Αιγαίο».

Ο Χρ. Ρόκας

Το κόστος του έργου υπολογίζεται στα 2,4 δις ευρώ. Όπως τονίσθηκε, έχει ήδη εξασφαλιστεί μέρος της χρηματοδότησης από ιδίους πόρους της "Ρόκας" και της ισπανικής "IBEDROLA", καθώς και από δανεισμό από ξένες και ελληνικές τράπεζες. Ο κ. Ρόκας είπε ότι παρόλο που οι δυο εταιρείες θα μπορούσαν να υλοποιήσουν μόνες τους το έργο, έχουν ζητήσει τη συμμετοχή και της ΔΕΗ με ένα σοβαρό ποσοστό, διατηρώντας όμως την πλειοψηφία.
Τέλος, ο ίδιος τόνισε και τη δημιουργία 500 νέων θέσεων εργασίας στο εργοστάσιο που θα δημιουργηθεί για την κατασκευή των ανεμογεννητριών.

Στη Δυτική Λέσβο

Τα 19 αιολικά πάρκα που προβλέπεται να δημιουργηθούν στη Λέσβο θα χωροθετηθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους στο δυτικό τμήμα του νησιού, σε θέσεις που έχει ήδη επιλέξει σε πρώτη φάση η εταιρεία (βλέπε σχετικό πίνακα) αλλά, όπως έλεγαν εκπρόσωποί της, δεν είναι ακόμη οριστικές. Θα δημιουργηθούν ακόμη 8 υποσταθμοί, καθώς και 2 κεντρικοί σταθμοί στο νησί. Στη Χίο θα δημιουργηθούν 10 αιολικά πάρκα με 4 υποσταθμούς και έναν κεντρικό σταθμό και στη Λήμνο 15 αιολικά πάρκα  με 5 υποσταθμούς και μία κεντρική μονάδα.
Στη διάρκεια της ενημέρωσης υπογραμμίσθηκε επίσης ότι στην εκπόνηση της μελέτης έχει ληφθεί υπ' όψιν, σε μεγάλο βαθμό, η αξιοπιστία του όλου συστήματος με βάση διεθνείς κανονισμούς. Έτσι τα υποθαλάσσια καλώδια που θα συνδέουν τα νησιά με την ηπειρωτική Ελλάδα θα είναι τριπλά, ώστε αν προκληθεί βλάβη σε ένα απ' αυτά να υπάρχει δυνατότητα ενεργειακής κάλυψης από τα άλλα δύο.

Τα οφέλη

Παρουσιάζοντας τα ενεργειακά οφέλη της επένδυσης ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Ματθαίος Τρούλης ανέφερε τα εξής:
- Συμβολή στην επίτευξη του εθνικού στόχου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας  (20,1% της συνολικής παραγωγής).
- Σημαντική εξοικονόμηση συναλλάγματος με την υποκατάσταση 130.000 τόνων μαζούτ (το κόστος του οποίου υπολογίζεται στα 40 εκατ. ευρώ), που απαιτούνται σήμερα για την κάλυψη των ετήσιων αναγκών των 3 νησιών, οι οποίες αναμένεται να υπερδιπλασιαστούν μέχρι το 2030.
n  Σταθερότητα στο ηλεκτρικό ρεύμα των τριών νησιών χάρη στη διασύνδεσή τους με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Στα περιβαλλοντικά οφέλη της επένδυσης  τονίσθηκε η τεράστια συμβολή στη μείωση των ρύπων, στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας μας.

Προϋπολογισμός και βιωσιμότητα

Με βάση τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, το κόστος της όλης επένδυσης κατανέμεται ως εξής:
 Η κατασκευή 44 αιολικών πάρκων (1,05 εκ. MW)  1,718 δις ευρώ
  Κόστος διασύνδεσης υποσταθμών 620 εκατ. ευρώ
Σύνολο 2,338 δις ευρώ.
 Κόστος  δημιουργίας μονάδας παραγωγής ανεμογεννητριών 120 εκατ. ευρώ. Γενικό σύνολο 2,458 δις ευρώ.
Το κόστος του έργου αυτού - όπως είπαν οι εκπρόσωποι της "ΡΟΚΑΣ" - θα καλυφθεί με ίδια κεφάλαια σε ποσοστό 30%, επιχορήγηση 30% και με δάνεια για 15 χρόνια σε ποσοστό 40%.

ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ, 30.06.2006

Θετική υποδοχή από τους τοπικούς φορείς

Θετικές ήταν οι απόψεις που εκφράστηκαν από τοπικούς φορείς, κατά την παρουσίαση της πρότασης της εταιρείας "Ρόκας", στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λέσβου.
«Καλώς να ορίσετε», είπε χαρακτηριστικά, μιλώντας τελευταίος, ο Υπουργός Αιγαίου Αριστοτέλης Παυλίδης, αφού άκουσε όλα τα ερωτήματα που υποβλήθηκαν και τις διευκρινίσεις που δόθηκαν από τους εκπροσώπους της εταιρείας.
Τόνισε βέβαια ότι εφόσον η εταιρεία τηρήσει τα όσα  προβλέπει ο  Νόμος που κατέθεσε η κυβέρνηση για την αξιοποίηση των εναλλακτικών πηγών ενέργειας, δεν έχει κανένα λόγο  να μην υποστηρίξει και ο ίδιος (εξ ονόματος της κυβέρνησης) την επένδυση αυτή.
Ο Περιφερειάρχης Σέργιος Τσίφτης παρατήρησε ότι δείχνει σοβαρότητα και υπευθυνότητα από πλευράς της εταιρείας ο τρόπος προσέγγισης και ενημέρωσης της κοινωνίας για το θέμα, ενώ και εκείνος τοποθετήθηκε θετικά για την προτεινόμενη επένδυση.
Ο Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Κώστας Φραγκόπουλος όχι μόνο τοποθετήθηκε υπέρ της επένδυσης, αλλά συνέστησε στους εκπροσώπους της εταιρείας η χωροθέτηση των αιολικών πάρκων να γίνει με τέτοιο τρόπο, ώστε να πάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι Δήμοι αιολικά πάρκα και να έχουν μερίδιο από τα αντισταθμιστικά οφέλη!
Το ίδιο υποστήριξαν και άλλοι Δήμαρχοι ενώ ο Δήμαρχος Γέρας Σωτήρης Ζαμτράκης ζήτησε ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου, λέγοντας ότι είναι τόσες πολλές οι ανάγκες που θα έπρεπε «από χθες το νησί να είχε λύσει το πρόβλημα». Δεν πήρε όμως ακριβή απάντηση, αφού οι εκπρόσωποι της "Ρόκας" απάντησαν ότι «δεν εξαρτάται αυτό από την εταιρεία, αλλά από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για τις αδειοδοτήσεις».
Ένα ερώτημα που τέθηκε από πολλούς ομιλητές ήταν, τι μέλλει γενέσθαι με την επένδυση που (όπως έχει εξαγγελθεί) προωθεί η ΔΕΗ με τη δημιουργία νέου συμβατικού εργοστασίου στο "Μάγειρα" και μήπως αυτή ακυρώσει το έργο της εταιρείας "Ρόκας" ή ανάποδα. Στο ερώτημα αυτό δεν δόθηκε σαφής απάντηση. Όμως αφέθηκε να εννοηθεί ότι οι δυο πλευρές (εταιρεία "Ρόκας" και ΔΕΗ) βρίσκονται σε συζητήσεις και πως δεν πρόκειται να γίνουν και τα δυο έργα ταυτόχρονα.
Ο Πρόεδρος του παραρτήματος ΤΕΕ ΒΑ Αιγαίου Δημήτρης Μάντζαρης, επικαλούμενος σχετικό δημοσίευμα Χιώτικης εφημερίδας, ρώτησε τον Πρόεδρο της "ΡΟΚΑΣ" για το αν υπάρχει ενδεχόμενο μελλοντικά να γίνει διασύνδεση των νησιών με τα απέναντι τουρκικά παράλια, λόγω του ότι το κόστος διασύνδεσης θα είναι μικρότερο. Πάνω σ' αυτό ο κ. Χρήστος Ρόκας απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα.  «Είμαστε και εμείς πατριώτες - είπε χαρακτηριστικά - δεν έχουμε σκοπό να αθετήσουμε εθνικές εντολές».

(*****)Θετική ήταν η τοποθέτηση και του Προέδρου του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Σκάλας Λουτρών Δημήτρη Παπαχρυσού. Ο κ. Παπαχρυσός χαρακτήρισε την πρόταση «εντυπωσιακού μεγέθους και πολλαπλά ωφέλιμη», ενώ συμπλήρωσε ότι η τοπική κοινωνία είναι προετοιμασμένη για επενδύσεις στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας, αφού έχει οργανωθεί πρόσφατα και ημερίδα στη Μυτιλήνη για το θέμα αυτό με μεγάλη επιτυχία. Τόνισε όμως ότι θα πρέπει να δεσμευτεί η εταιρεία ότι δεν θα παρέμβει στο περιβάλλον, κόβοντας π.χ. δέντρα για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Ο κ. Ρόκας διαβεβαίωσε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα, αφού τα αιολικά πάρκα γίνονται σε κορυφές όπου λόγω των ανέμων δεν αναπτύσσονται δέντρα. 
Ο Πρόεδρος της εταιρείας δεσμεύθηκε ότι θα υπάρξουν και άλλες συζητήσεις και ενημερώσεις με τους τοπικούς φορείς, στων οποίων τη συνεργασία  και τη στήριξη - όπως είπε - προσβλέπει, προκειμένου να προχωρήσουν όλες οι δύσκολες διαδικασίες εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων, που πρέπει να παρθούν.
Συντάκτης: Πέλλη Γιακουμή 

(*****)Ο κ. Παπαχρυσός είναι μέλος της ΠΑΝΔΟΙΚΟ και λίγους μήνες πριν στο Συνέδριο της ΠΑΝΔΟΙΚΟ στην Μυτιλήνη εκλέχτηκε στην επταμελή και είχε δεσμευτεί μεταξύ άλλων να αγωνιστεί για την άμεση θεσμοθέτηση ενόςΠλαισίου+
 Χωροταξικού Συχεδιασμού για την χωροθέτηση των ΑΠΕ και περιβαλλοντική προστασία.
Δεν είδαμε λοιπόν τον κ. Παπαχρυσό να αναφέρεται πουθενά στο θέμα αυτό και το οποίο είναι ΜΕΓΑ διότι από την έλλειψη Χωροταξικού Συχεδιασμού εκπορεύονται ΟΛΑ τα δεινά και τα προβλήματα αυθαιρεσίας εκ μέρους των βιομηχάνων. Στήνουν αιολικά πάρκα όπου θέλουν, όσα θέλουν, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη ούτε το φυσικό περιβάλλον αλλά ούτε και τους περιοίκους

πηγή: ΑΙΟΛΙΚΑ ΝΕΑ 30.06.2006

 



7ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=319