Λέσβος - Σύλλογος για το περιβάλλον – Ναυτίλος εν δράσει
Ημερομηνία Tuesday, June 13 @ 18:28:29 UTC
Θέμα Μυτιλήνη


Σας ενημερώνουμε ότι τις προηγούμενες ημέρες παρατηρήθηκαν καταστροφικές επεμβάσεις στον υγροβιότοπο της Σκάλας Καλλονής. Συγκεκριμένα έγινε καταστροφή της φυσικής βλάστησης στο κέντρο του έλους από ιδιώτη ο οποίος πραγματοποιεί οικοδομικές εργασίες στον υγρότοπο. Το έλος της Σκάλας Καλλονής, αποτελεί μοναδικό σύστημα υγροτόπου σε ολόκληρη την Ελλάδα, σε τόσο κοντινή απόσταση από οικισμό, το οποίο φιλοξενεί ιδιαίτερα σημαντικά είδη πουλιών. Το αρχικό έλος βέβαια έχει περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό αλλά το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύεται το κυνήγι οδηγεί αρκετά είδη να αναζητήσουν καταφύγιο σε αυτό.

Το συνολικό ιστορικό της κατάστασης περιγράφεται σε κείμενο που σας επισυνάπτουμε. Στη συνέχεια του παραπάνω ιστορικού το 2002 δόθηκε παρόλα τα έγγραφα και τις απαγορεύσεις, οικοδομική άδεια για ανέγερση κατοικίας, σε ιδιοκτήτη οικοπέδου που βρισκόταν εντός του έλους. Πλέον έχουν χτιστεί 3-4 διαμερίσματα χωρίς να έχει υπάρξει καμία αντίδραση. Αυτές τις ημέρες ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου έχει προχωρήσει σε εργασίες καταστροφής του φυτοφράκτη που υπήρχε ανάμεσα στο «οικοπεδό» του και στο εναπομείναν έλος.

Στο επισυναπτόμενο από 14/10/2003 έγγραφο του ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί να διαπιστωθεί το ισχυρό καθεστώς προστασίας που ισχύει για την περιοχή καθώς και τους όρους που θα έπρεπε να τηρούνται. Επίσης όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες (Δ/ση ΠΕ. ΧΩ. Περιφέρειας Β. Αιγαίου, Δ/νση Πολεοδομίας & Περιβάλλοντος Νομού Λέσβου) σε αντίστοιχα έγγραφά τους τονίζουν την αναγκαιότητα για την προστασία της περιοχής.

Πρόσφατα είδαμε δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο σχετικά με το κύμα των παρατηρητών πουλιών που έφτασε αυτές τις ημέρες στο νησί μας και τη συμβολή τους στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης της περιοχής. Δυστυχώς θα πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι οι πρώτες καταγγελίες που έφτασαν στο σύλλογο μας προέρχονταν από εξαγριωμένους επισκέπτες παρατηρητές.

Ο σύλλογος μας την Τετάρτη 19/04/2006 διοργανώνει επίσκεψη στην περιοχή και στις 18.00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα συναντηθεί με ομάδες επισκεπτών στην περιοχή της αλυκής για να τους ενημερώσει και να καταγράψει τις εντυπώσεις τους.

Τα ερωτήματα σε σχέση με τις ευθύνες που προκύπτουν προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, είναι πολλά και ο σύλλογος μας θα επιμείνει έως να απαντηθούν όλα.

Στην περιοχή της Καλλονής αναπτύσσεται μία τουριστική κίνηση για την οποία ποτέ κανείς δεν χρειάστηκε να κάνει καμία ιδιαίτερη προετοιμασία ή σχετική υποδομή. Τα έσοδα ή όποια άλλα οφέλη προκύπτουν, οφείλονται αποκλειστικά στην ποιότητα του φυσικού περιβάλλοντος. Το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι κάτοικοι της περιοχής είναι να διαχειριστούν το περιβάλλον με τέτοιο τρόπο ώστε να διαφυλάξουν και να βελτιώσουν την ποιότητα του και είναι σχεδόν βέβαιο ότι ταυτόχρονα θα αυξηθούν και τα οφέλη για αυτούς.

Δυστυχώς αυτές τις ημέρες παρατηρούμε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.6ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=298