Τα πουλιά πετούν ελεύθερα
Ημερομηνία Tuesday, June 13 @ 18:07:33 UTC
Θέμα Νησιά


Τα αποδημητικά επέστρεψαν χωρίς τη γρίπη των πτηνών και οι ειδικοί είναι σε σύγχυση
Associated Press
Ελάχιστα είναι τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν σε άγρια πτηνά σε ευρωπαϊκό έδαφος από την 1η Απριλίου
Αθήνα

Διαψεύσθηκαν οι προβλέψεις των επιστημόνων που μιλούσαν για εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, καθώς τα αποδημητικά πουλιά επέστρεψαν στην Ευρώπη χωρίς τον θανατηφόρο ιό στις.. αποσκευές τους. Οι επιστήμονες είναι σε σύγχυση και προσπαθούν να το εξηγήσουν.

«Αντίθετα από ό,τι πίστευαν οι περισσότεροι, δεν έχουμε αύξηση των κρουσμάτων», επιβεβαιώνει ο ειδικός στην ασθένεια Βαρντ Χάγκεμεϊγερ, μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης « Wetlands International », που εδρεύει στην Oλλανδία.

Όπως σημειώνουν Τα Νέα της Παρασκευής, ούτε σε ένα άγριο πτηνό δεν εντοπίστηκε ο θανατηφόρος ιός στα 7.500 που εξετάστηκαν τον χειμώνα στην Αφρική, ενώ ελάχιστα είναι τα κρούσματα που ανιχνεύτηκαν σε άγρια πτηνά σε ευρωπαϊκό έδαφος από την 1η Απριλίου, όταν κορυφωνόταν δηλαδή το αποδημητικό κύμα των πουλιών.

Ο Παγκόσμιος Oργανισμός για την Υγεία των Ζώων σημειώνει ότι το τελευταίο κρούσμα Η5Ν1 στην Ευρώπη εντοπίστηκε σε μία βουτηχτάρα (είδος πουλιού) στις 28 Απριλίου.

Ήδη, σε ορισμένες χώρες τα μέτρα «χαλαρώνουν»: Στην Oλλανδία και στην Ελβετία τα πουλερικά κυκλοφορούν από την περασμένη βδομάδα ελεύθερα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Αυστρία, ενώ η συζήτηση άνοιξε και στη Γαλλία.

Η μη έλευση του ιού προκαλεί σύγχυση στους επιστήμονες, οι οποίοι αναζητούν την απάντηση. Ήταν τα μέτρα προστασίας που εισηγήθηκαν ή φύση έκανε απλώς το καθήκον της;

Σύμφωνα με μία επιστημονική εκδοχή πάντως, ίσως η ισχύς του ιού να περιορίστηκε καθώς τα πουλιά αποδημούσαν στην Αφρική. Δεν αποκλείεται επίσης κάποιοι υδροβιότοποι στην Κεντρική Ασία και τη Ρωσία να διατηρούν ακόμη τον ιό και να είναι αυτή η πηγή των κρουσμάτων της Ευρώπης.

Λείπουν πολλά κεφάλαια, λέει ο Χουάν Λούμπροθ: «Αυτό που έχουμε μέχρι στιγμής στα χέρια μας είναι κάποια στιγμιότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια ταινία, μια ολόκληρη ταινία με τον κύκλο της ζωής του ιού.»

πηγή: news.in.gr 12/05/066ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=293