Να συμμετάσχουμε στις ποδηλατοπορείες την Κυριακή 10 Μαϊου
Ημερομηνία Friday, May 08 @ 13:46:53 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ

                                                                          7 Μαΐου 2009
 
ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΠΟΡΕΙΕΣ  ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν τα μέλη, τους φίλους και τις φίλες τους, τους πολίτες γενικότερα, να πάρουν τους δρόμους με τα ποδήλατά τους και να συμμετάσχουν στις ποδηλατοπορείες που διοργανώνονται από οργανώσεις ποδηλατιστών/τριών την Κυριακή 10 Μαΐου στις 12:00 σε πολλές πόλεις (Αθήνα, Βόλο, Δράμα, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Καρδίτσα, Καρπενήσι, Καμένα Βούρλα, Κόρινθο, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ν. Μάκρη, Ρέθυμνο, Χανιά, Τρίκαλα, Βέροια, Κέρκυρα, Κομοτηνή, Σπάρτη, Χαλκίδα. Αναλυτικότερα: http://www.podilates.gr) Το κίνημα πολιτών κάθε ηλικίας που με αξιοθαύμαστη επιμονή και συστηματικότητα, μέσα από μια υποδειγματική αυτό-οργάνωση και ανεξαρτησία από κόμματα, διεκδικεί το δικαίωμα στην οικολογική μετακίνηση αξίζει την υποστήριξη όλων μας.

  Ενισχύοντας το κίνημα των ποδηλατιστών μπορούμε να πετύχουμε ασφαλέστερες και περιβαλλοντικά πιο υπεύθυνες μετακινήσεις στην πόλη, τη βελτίωση της ζωή μας σε αυτές. Στην Ελλάδα πρέπει να διεκδικήσουμε με αποτελεσματικό τρόπο ένα δικαίωμα που έχουν ήδη κερδίσει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις οι πολίτες: ποδηλατόδρομους και ασφάλεια στο δρόμο  ακόμα  και για τα παιδιά που μετακινούνται καθημερνά με ποδήλατο, ειδικά μέτρα προώθησης του ποδηλάτου, δυνατότητα μεταφοράς ποδηλάτων στα ΜΜΜ. Ακόμα και μεγαλουπόλεις πχ το Παρίσι με πρωτοβουλίες του πράσινου αντιδημάρχου του προωθεί το ποδήλατο με χώρους δανεισμού ποδηλάτων και πολιτικές για το ποδήλατο. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει και σε άλλες πόλεις οι Πράσινοι σε συνεργασία με τα κινήματα πολιτών και την τοπική αυτοδιοίκηση.

  Είναι φανερό ότι όπως αναπτύχθηκαν οι ελληνικές πόλεις δεν είναι πια βιώσιμες. Το ? της επιφάνειας τους καταλαμβάνεται από έργα για τη διευκόλυνση της μετακίνησης και  στάθμευσης του ΙΧ. Έτσι όμως αποκλείονται άλλοι τρόποι μετακίνησης την ίδια στιγμή που η κυριαρχία του ΙΧ μέσα στις πόλεις αχρηστεύει τη χρήση του και επιδεινώνει συνολικά τις μετακινήσεις. Όλοι και όλες βιώνουμε την ασφυξία στην κυκλοφορία ακόμα και αν δεν οδηγούμε αυτοκίνητο.  Τα πεζοδρόμια θεωρούνται πια πολυτέλεια. Πεζοί, ποδηλάτες, γονείς με παιδικά καροτσάκια, ηλικιωμένοι και ΑΜΕΑ αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στις καθημερινές τους μετακινήσεις.

  Σε αυτές τις συνθήκες η ανακατανομή του χώρου προς όφελος άλλων, βιώσιμων τρόπων μετακίνησης είναι σήμερα θέμα επιβίωσης. Το ποδήλατο μπορεί να αποτελέσει την απαρχή για μία φιλικότερη πόλη που θα σέβεται το περιβάλλον και όλους τους κατοίκους της (πεζούς, ποδηλάτες, οδηγούς) και θα αποτελεί μια συγκεκριμένη συμβολή στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αλλά και στην προστασία του κλίματος. Ταυτόχρονα είναι συμβατό και με μια πολιτική βελτίωσης των δημόσιων συγκοινωνιών και ανάπτυξης ζωνών και δικτύων πρασίνου. Αρκεί βέβαια να περάσουμε από τα λόγια σε ενεργές πολιτικές και πράξεις για την διευκόλυνση της μετακίνησης με ποδήλατο, την ασφάλεια των ποδηλατιστών/στριών και τον επανασχεδιασμό των πόλεων με βάση οικολογικά κριτήρια.

  Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ στηρίζουμε τα αιτήματα των ποδηλατιστών/τριών για:
* Να τολμήσουμε την δίκαιη ανακατανομή του χώρου προς όφελος της μετακίνησης με ποδήλατο και δημόσια μέσα μεταφοράς
* Να υλοποιηθούν οι μελέτες και προτάσεις για εκτεταμένο δίκτυο ποδηλατοδρόμων στις πόλεις και ένταξή τους σε ενιαία δίκτυα πρασίνου και πεζόδρομων
* Να οργανωθεί όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές πόλεις η μετακίνηση ποδηλατών σε όλα τα ΜΜΜ (συμπεριλαμβανομένου και του ΜΕΤΡΟ)
* Να ληφθούν μέτρα έτσι ώστε να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πορεία των χρηστών ποδηλάτου στις πόλεις. Αναθεώρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε κατευθύνσεις φιλικές προς τους πεζούς και το ποδήλατο
* Αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή εμπειρία να προωθηθούν από τους δήμους δίκτυα διάθεσης-ενοικίασης ποδηλάτων για χρήση από κατοίκους και επισκέπτες
* Η ευαισθητοποίηση των πολιτών και εκπαίδευση των μαθητών από το σχολείο να γίνει καθημερινή πραγματικότητα.
* Θα βρεθούμε την Κυριακή στους δρόμους! Για να μπορούμε να κυκλοφορούμε με ποδήλατο καθημερινά.

Η Εκτελεστική Γραμματεία

Πληροφορίες:    Γιώργος Τσέκος 6933370458,   
Νίκος Χρυσόγελος: 6936672882
-------------------------------------------------------------------------------------------
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2907