Προσφυγή στο ΣΤΕ για τον αιγιαλό
Ημερομηνία Wednesday, May 06 @ 15:01:26 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την πρόσφατη κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) σχετικά με την απευθείας παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού και της παραλίας σε ιδιώτες από τους ΟΤΑ, προανήγγειλε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας (ΔΣΑ), Δημήτρης Παξινός.

Η συνέντευξη Τύπου πραγματοποιήθηκε στον ΔΣΑ, από τον πρόεδρο του Συλλόγου, Δημήτρη Παξινό, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνο, τον διευθυντή της WWF Ελλάς, Δημήτρη Καραβέλλα, τη διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος SOS, ?ννυ Μητροπούλου και τον πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Περιβάλλοντος και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Γιάννη Μιχαήλ.

Εκτός από την προσφυγή στο ΣτΕ από το κοινό μέτωπο που συγκροτούν οι παραπάνω φορείς, αλλά και προς αναζήτηση ευθυνών, ο κ. Παξινός πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρξουν προσφυγές σε αστικά και ποινικά δικαστήρια. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ ανέφερε ότι ο αιγιαλός και οι παραλίες ανήκουν σε όλους και πως δεν είναι δυνατόν να απαγορεύεται η ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες.

Για καταπάτηση του Συντάγματος, νόμων και διεθνών συμβάσεων που διασφαλίζουν την προστασία της παράκτιας ζώνης, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΤΕΕ και συμπλήρωσε ότι «λειτουργούμε ως χώρα φτωχή, οικονομικά, περιβαλλοντικά, συνειδησιακά».

Ο κ. Καραβέλλας είπε ότι η λύση στην οικονομική κρίση δεν μπορεί να έρθει από την εκποίηση οικολογικά πολύτιμης δημόσιας γης και ζήτησε την ανάκληση της ΚΥΑ, την απόσυρση του Ειδικού Χωροταξικού για τον Τουρισμό και τη θωράκιση της ακτογραμμής.

«Η Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα στην παράκτια ζώνη της ένα από τα υψηλότερα επίπεδα διάβρωσης (28,6%), το 4ο υψηλότερο επίπεδο στην ΕΕ των 25, με «συνήθεις υπόπτους» την τσιμεντοποίηση, τις καταπατήσεις, τα κακώς σχεδιασμένα παράκτια έργα, καθώς επίσης και τη ρύπανση από αστικά και βιομηχανικά λύματα», ανέφερε η κ. Μητροπούλου.

Για εισπρακτική πολιτική που εκφράζεται από τη συγκεκριμένη ΚΥΑ έκανε λόγο η διευθύντρια του Δικτύου Μεσόγειος SOS. Τέλος, ο κ. Μιχαήλ, είπε ότι χρειάζεται ριζική και σφαιρική νομική αναμόρφωση σχετικά με το ζήτημα του αιγιαλού και των παραλιών.

Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Μανιάτης και ?. Φιλίνη, αντίστοιχα. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ πρότεινε, από κοινού, τα κόμματα, οι φορείς (ΔΣΑ και ΤΕΕ), καθώς επίσης και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις, να διαμορφώσουν πρόταση για την ολοκληρωμένη διαχείριση της παράκτιας ζώνης, η οποία θα κατατεθεί στη Βουλή. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκε θετικά για τη σχετική πρόταση, ενώ παράλληλα μίλησε για κλιμάκωση της επίθεσης κατά του περιβάλλοντος τον τελευταίο καιρό.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2899