Οδηγοί για το περιβάλλον και εργαστήρια μελών περιβαλλοντικών ΜΚΟ
Ημερομηνία Wednesday, May 06 @ 14:49:00 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


WWF Ελλάς

Οδηγοί για το περιβάλλον και εργαστήρια μελών περιβαλλοντικών ΜΚΟ

Αγαπητοί/ες φίλοι/ες,

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις είναι η πληρέστερη ίσως μορφή έκφρασης της Κοινωνίας Πολιτών. Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί σημαντικά στη χώρα μας οι περιβαλλοντικές ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται, συχνά πολύ αποτελεσματικά, σε τοπικό και υπερτοπικό επίπεδο.

Ωστόσο υπάρχουν πάντα προβλήματα και αδυναμίες στη λειτουργία μας, τόσο εξωτερικές όσο και εσωτερικές. ?λλοτε μας λείπει η τεχνογνωσία σε έναν επιστημονικό τομέα, άλλοτε η ηθική υποστήριξη του κόσμου κι άλλοτε πάσχουμε από έλλειψη εσωτερικής οργάνωσης.  Για να ξεπεράσουμε αυτά τα προβλήματα είναι απαραίτητη η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών μεταξύ μας.

Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, το WWF Ελλάς κάνει εδώ και χρόνια προσπάθειες να στηρίξει τοπικές δράσεις οργανώσεων και κινήσεων πολιτών και να μεταφέρει, όπου αυτό είναι δυνατό, την τεχνογνωσία του σε όλους όσους προσπαθούν για την προάσπιση του περιβάλλοντος. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται και οι δράσεις μας για την νομική υποστήριξη πολιτών και οργανώσεων, την προώθηση της ενδυνάμωσης των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας, τη συνεχή συνεργασία με οργανώσεις της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, κ.ο.κ.

Στα πλαίσια της ίδιας αυτής προσπάθειας, έχουμε εδώ και μερικούς μήνες ξεκινήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα για την κωδικοποίηση και διάχυση τεχνογνωσίας που αφορά την αντιμετώπιση τοπικών περιβαλλοντικών προβλημάτων και την λειτουργία των περιβαλλοντικών ΜΚΟ. Στο πρόγραμμα αυτό, το οποίο υλοποιείται με την ευγενική χορηγία της τράπεζας EUROBANK EFG, εντάσσεται η παραγωγή δέκα εγχειριδίων με γενικό τίτλο «Οδηγός για Περιβάλλον» και η αντίστοιχη οργάνωση παρουσιάσεων και εργαστηρίων σε μεγάλες πόλεις της χώρας μας.

Οι Οδηγοί αυτοί θα περιλαμβάνουν την απαραίτητη, έγκυρη, επιστημονική πληροφόρηση, δοσμένη απλά και κατανοητά, καθώς και συγκεκριμένα παραδείγματα καλής και κακής πρακτικής. Στόχος τους θα είναι να προσφέρουν εύκολη και γρήγορη πληροφόρηση σε όλους εσάς, τους ανθρώπους των ΜΚΟ, αλλά και σε κάθε άλλο ενεργό πολίτη της χώρας μας, κάτι στο οποίο επίσης θα συνεισφέρουν και τα ημερήσια εργαστήρια που θα συνοδεύουν την έκδοση τους.

Καθώς οι πρώτοι τρεις οδηγοί θα είναι σύντομα έτοιμοι, θέλουμε με την παρούσα επιστολή, να σας καλέσουμε να συμμετέχετε στο εργαστήριο (ως 3 άτομα) που θα διεξαχθεί το Σάββατο 30/5/2009 και ώρες 09.00-15.00 στo Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, Πλατεία Σταδίου 5, Καλλιμάρμαρο Στάδιο, Αθήνα. Τα αντικείμενα που θα καλυφθούν αφορούν την οργάνωση και διαχείριση των ΠΜΚΟ, τη διαχείριση των απορριμμάτων και την δασοπροστασία/δασοπυρόσβεση. Το εργαστήριο θα περιλαμβάνει επιμέρους εργαστήρια ανά θεματική ενότητα.

Παράλληλα, για τα ανωτέρω αντικείμενα, θα διεξαχθεί ανοικτή παρουσίαση για το κοινό τη Παρασκευή,  29/5/2009, ώρες 18.00-20.00 στo Διεθνές Κέντρο Ελληνικών και Μεσογειακών Σπουδών, Πλατεία Σταδίου 5, Καλλιμάρμαρο Στάδιο, Αθήνα. Στην παρούσα παρουσίαση μπορείτε να απευθύνετε ανοικτή πρόσκληση για τα μέλη και τους φίλους της οργάνωσης σας.

Θα είναι πολύ μεγάλη μας χαρά να σας έχουμε κοντά μας, όπου και θα έχουμε μεταξύ άλλων την ευκαιρία να γνωριστούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Παρακαλούμε, σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης, να δηλώσετε την συμμετοχή σας μέχρι τις 22/5/2009.  

Για οποιαδήποτε πληροφορία, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ηλία Τζηρίτη ή τη Μαρίνα Συμβουλίδου στο 210 33 14 893 ή στα email e.tziritis@wwf.gr και m.symvoulidou@wwf.gr.

 

Φιλικά,

Κωνσταντίνος Λιαρίκος

Συντονιστής Περιβαλλοντικών Δράσεων


Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2896