Διεθνές Συνέδριο για την προστασία της βιοποικιλότητας
Ημερομηνία Tuesday, April 28 @ 15:17:45 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Φαξ: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥΜε αφορμή τη συμμετοχή του  στο 2ημερο, Διεθνές Συνέδριο για την Προστασία της Βιοποικιλότητας, που πραγματοποιείται στην Αθήνα στις 27 & 28 Απριλίου με πρωτοβουλία του Επίτροπου για το Περιβάλλον κ. ΣΤΑΥΡΟΥ ΔΗΜΑ, το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS  επισημαίνει για μια ακόμη φορά την αναγκαιότητα σχεδιασμού και υλοποίησης πολιτικών και πρακτικών που θα οδηγήσουν στην αποκατάσταση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας.

Η ύπαρξη ενός σημαντικού βιολογικού πλούτου στη χώρα μας δεν μπορεί να οδηγεί σε επανάπαυση αλλά αντίθετα θα έπρεπε να συνεπάγεται εγρήγορση για την προστασία του. Μερικά γενικού χαρακτήρα προβλήματα όπως η αυθαίρετη/εκτός σχεδίου δόμηση , οι καταπατήσεις και οι πυρκαγιές σε δασικές και φυσικές περιοχές, η υπεραλίευση και η χρήση παράνομων και καταστροφικών μέσων αλίευσης, η ανεξέλεγκτη διάθεση και καύση σκουπιδιών αποτελούν σημαντική απειλή για τη βιοποικιλότητα. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι η απουσία μιας διακηρυγμένης και συνεκτικής πολιτικής προστασίας της βιοποικιλότητας που να αντιμετωπίζει τα προβλήματα, να δημιουργεί μηχανισμούς και εργαλεία πολιτικής και να συντονίζει τα διάφορα επίπεδα διοίκησης.

Το Δίκτυο Μεσόγειος SOS δίνει έμφαση σε προτάσεις και παρεμβάσεις για αλλαγή πολιτικών, αλλά παράλληλα συμβάλει ενεργά με μια σειρά δράσεων, πρωτοβουλιών και πρακτικών του στην στροφή προς μια ολοκληρωμένη στρατηγική για την προστασία της βιοποικιλότητας. Ενδεικτικά αναφέρονται:
- Η προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης του κόλπου της Ελευσίνας με πολυποίκιλες δράσεις, η κυριότερη των οποίων είναι μέσα από το πρόγραμμα LIFE-Env «Συνεργατική περιβαλλοντική αναγέννηση του κόλπου της Ελευσίνας μέχρι το 2020»
- Η πανελλαδική εκστρατεία εθελοντικού καθαρισμού των ακτών «Καθαρίστε τη Μεσόγειο» με τη μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή εθελοντών σε όλη τη Μεσόγειο (πάνω από 15.000 τα τελευταία χρόνια).
- Η προώθηση βιώσιμων μορφών αλιείας και μιας αλιευτικής πολιτικής με μέλλον.
-Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση χιλιάδων πολιτών μέσα από εκδηλώσεις, καλλιτεχνικούς διαγωνισμούς, κοινές δράσεις με την εκπαιδευτική κοινότητα και τους ενεργούς πολίτες σε όλη την Ελλάδα.
Δείτε αναλυτικότερα τις θέσεις του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS για τη βιοποικιλότητα στο συνημμένο κείμενο.

Περισσότερες Πληροφορίες
Νίκη Παρδαλού
Υπεύθυνη Θεμάτων Βιοποικιλότητας και Φυσικών Πόρων
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
nature@medsos.gr
210 8228795Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2879