Φυσικό περιβάλλον και μεγάλα τεχνικά έργα
Ημερομηνία Tuesday, April 28 @ 15:14:21 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΚΑΛΛΙΣΤΩ
περιβαλλοντική οργάνωση
για την άγρια ζωή και τη φύση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27/04/2009


ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΑ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣΜε αφορμή το συνέδριο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ 22 και 25 Απριλίου στην Έβορα της Πορτογαλίας, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο ΙΕΝΕ(Infra Eco Network Europe), ξεκίνησε και πάλι τις εργασίες του. Το δίκτυο αυτό έχει ήδη συσταθεί από το 1996 ανάμεσα σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την κοινή αντιμετώπιση των επιπτώσεων κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων στο φυσικό περιβάλλον και ειδικότερα στην κατάτμηση των φυσικών ενδιαιτημάτων.  Το συνέδριο στην Πορτογαλία εγκαινιάζει ένα νέο και πιο ενεργό δίκτυο IENE σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, το οποίο προέκυψε μεταξύ άλλων, και ως άμεση ανάγκη λόγω της επέκτασης δημιουργίας υποδομών μεταφοράς και μεγάλων τεχνικών έργων σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ, κλήθηκε στο συνέδριο προκειμένου να καταθέσει τη δική της εμπειρία στην Ελλάδα, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα από τρία σχετικά προγράμματα στα οποία συμμετείχε ως βασικός συντονιστής. Το πρώτο, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2008, αφορά στο σχεδιαμό και στη συγγραφή ενός Σχεδίου Δράσης (Action Plan ή Master Plan), το οποίο θέτει τους βασικούς άξονες και προδιαγραφές, για τη συνολική και αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος του κατακερματισμού των ενδιαιτημάτων από τους μεγάλους οδικούς άξονες στην Ελλάδα. Επίσης, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ, στο τέλος του προηγούμενου έτους ολοκλήρωσε το διετούς διάρκειας πρόγραμμα παρακολούθησης και αξιολόγησης των επιπτώσεων στα μεγάλα θηλαστικά (αρκούδα-λύκος), από την κατασκευή και λειτουργία της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Παναγιά – Γρεβενά κατά τη φάση κατασκευής του αυτοκινητόδρομου,  ενώ το 2006 ολοκλήρωσε πρόγραμμα αξιολόγησης των επιπτώσεων στον πληθυσμό λύκου από την κατασκευή της ΣΓΥΤ Λιανοκλαδίου-Δομοκού.

Η ανάγκη δημιουργίας αλλά και συμμετοχής της χώρας μας σε ένα δίκτυο όπως είναι αυτό της IENE θα μπορούσε να βοηθήσει σε μια από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται λόγω της κατασκευής μεγάλων τεχνικών έργων υποδομής. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία έχουν σημειωθεί πάνω από 15 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες, ενώ το τελευταίο 6μηνο καταγράφηκαν τρία θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα με λύκους οι οποίοι προσπαθούσαν να διασχίσουν τον αυτοκινητόδρομο.

Με τη λήξη του συνεδρίου, στο οποίο θέλουμε να σημειώσουμε πως δυστυχώς η Ελληνική Πολιτεία δεν εκπροσωπήθηκε επισήμως παρά το γεγονός ότι είχαν ενημερωθεί τα αρμόδια υπουργεία, η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ανέλαβε να μετέχει στην ομάδα εργασίας για το νέο συνέδριο της IENE το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2010 στην Ουγγαρία.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη, υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και
 6972-694147
Δρ. Γιώργος Μερτζάνης, επιστημονικός υπεύθυνος «Καλλιστώ»/6999-230693

__________________________________________________________________

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2878