Τσέρνομπίλ 26-4-2009: μια θλιβερή επέτειος
Ημερομηνία Friday, April 24 @ 13:04:38 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου

Ρόδος, 24/04/2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ     Στις 26 Απριλίου 1986, σχεδόν ολόκληρο το βόρειο ημισφαίριο της Γης δέχθηκε μία χωρίς προηγούμενο επίθεση που  αντιστοιχούσε σε 400 φορές στην ισχύ της βόμβας που έπεσε στη Χιροσίμα, μία επίθεση που κανείς δεν τολμούσε να προβλέψει.

     Εικοσιτρία χρόνια μετά και ενώ οι επιπτώσεις από εκείνη την καταστροφή εξακολουθούν να υφίστανται και να επηρεάζουν την υγεία εκατομμυρίων πολιτών,  το περιβάλλον και την οικονομία των χωρών που επλήγησαν, βιώνουμε μιά πρωτοφανή προσπάθεια χειραγώγησης της Κοινής Γνώμης, ώστε να παρουσιαστεί η πυρηνική ενέργεια  ως απάντηση στην υπερθέρμανση του Πλανήτη και  την κλιματική αλλαγή. Οι ίδιες δυνάμεις που στο βωμό του κέρδους  οδήγησαν στην αλόγιστη χρήση των ορυκτών καυσίμων και ευθύνονται για τη σημερινή  κατάσταση, επιχειρούν να αυξήσουν τη γεωπολιτική και οικονομική τους θέση με την ενίσχυση της πυρηνικής βιομηχανίας.

     Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της καταστροφής στο Τσερνόμπιλ, το Αντιπυρηνικό Παρατηρητήριο Μεσογείου επισημαίνει οτι παρά την αναμφισβήτητη αύξηση των μέτρων ασφάλειας κατά τη λειτουργία των αντιδραστήρων, όχι μόνο δεν  έχουν εκλείψει οι κίνδυνοι ατυχημάτων, αντιθέτως έχουν προστεθεί καινούργια προβλήματα, που επιτείνονται από την γεωπολιτική αστάθεια και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής.

      Δεν αρκούμαστε στην -κατά τα άλλα θετική- δήλωση  του αρμόδιου Υπουργού οτι η Ελλάδα δεν θα προσφύγει στην  πυρηνική ενέργεια. Για άλλη μιά φορά  τονίζουμε την ανάγκη ανάληψης πολιτικών πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο από τη χώρα μας ώστε να αποτραπεί η εγκατάσταση νέων πυρηνικών αντιδραστήρων στην περιοχή. Δεν μπορεί να θεωρείται κυριαρχικό δικαίωμα μιάς χώρας να υπονομεύει το Περιβάλλον, την Ανάπτυξη, την ίδια τη Ζωή των πολιτών άλλων χωρών.

      Παράλληλα ζητάμε την τροποποίηση της επαίσχυντης Συμφωνίας που έχει συνάψει από το 1958 η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σύμφωνα με συγκεκριμένα άρθρα της οποίας επιβάλλεται ασφυκτικός έλεγχος και λογοκρισία σε μελέτες για τις επιπτώσεις της ραδιενέργειας στην ανθρώπινη Υγεία.

       Η κλιματική αλλαγή και  η οικονομική κρίση αποτελούν προβλήματα που αποδεικνύουν πού οδηγούνται τα πράγματα όταν το κέρδος μπαίνει πάνω από τους Ανθρώπους και το Περιβάλλον. Η ενημέρωση, κινητοποίηση και συμμετοχή των πολιτών, καθορίζει την πορεία. Η απουσία της, οδήγησε μέχρι τώρα σε οδυνηρές καταστάσεις. Θα επιτρέψουμε την διασπορά κι άλλων Τσερνόμπιλ στην περιοχή μας? Ή μήπως μπορούμε να σφραγίσουμε την πόρτα στην πυρηνική επιστροφή? Το μέλλον, είναι απλά ευθύνη όλων μας...
     

ΤΕΕ/Τμ. Δωδεκανήσου, Μητροπόλεως 4, Ρόδος, Τ.Κ. 85100, Ελλάδα
Τηλ.. (0030)6936656947, FAX: (0030) 2241022462
URL: http://www.manw.org - E-mail: info@manw.orgΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2874