Αρκούδα: ο βιότοπός της, λατομική ζώνη. Η ζωή της σε διαρκή κίνδυνο!
Ημερομηνία Thursday, April 16 @ 09:55:33 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΚΑΛΛΙΣΤΩ
Περιβαλλοντική οργάνωση
για την άγρια ζωή και τη φύση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                    14/04/2009                                         

ΑΡΚΟΥΔΑ: Ο ΒΙΟΤΟΠΟΣ ΤΗΣ, ΛΑΤΟΜΙΚΗ ΖΩΝΗ. Η ΖΩΗ ΤΗΣ ΣΕ ΔΙΑΡΚΗ ΚΙΝΔΥΝΟ!Σε θάνατο δι’ απαγχονισμού «καταδικάστηκε» αυτή τη φορά μια αρκούδα, στην περιοχή του ΔΔ Κεφαλόβρυσου στο νομό Ιωαννίνων, όπου, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, την προηγούμενη εβδομάδα σημειώθηκε νέο κρούσμα παράνομης εξόντωσης αρκούδας στην περιοχή.

Ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πνιγμό, αφού πρώτα αυτό είχε παγιδευτεί από το λαιμό με συρμάτινη θηλιά. Αυτή η παράνομη «μέθοδος» σύλληψης και θανάτωσης ειδών άγριας πανίδας χρησιμοποιείται κυρίως για την παράνομη σύλληψη και θανάτωση αγριόχοιρων εκτός ή και εντός της κυνηγετικής περιόδου. Οι συρμάτινες θηλιές-μέθοδος φυσικά παράνομη- τοποθετούνται συνήθως σε περάσματα ζώων με σκοπό να τα παιδεύσουν και εν συνεχεία να  τα εξοντώσουν. Αυτό συνέβη και στην περίπτωση της άτυχης αρκούδας, η οποία παγιδεύτηκε και τελικά κατέληξε με το πλέον μαρτυρικό τρόπο. Στην περιοχή βρέθηκαν μάλιστα σημάδια πάλης του ζώου, ενδεικτικά της προσπάθειάς του να απεγκλωβιστεί από την παγίδα που του είχαν στήσει.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η αρκούδα, εν συνεχεία θάφτηκε πρόχειρα από τον υπαίτιο και αποτεφρώθηκε με σκοπό την εξάλειψη κάθε υποψίας και ίχνους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ για τα γνωστά περιστατικά θανάτωσης αρκούδων στην περιοχή, τα κρούσματα λαθροθηρίας έχουν φτάσει σε ανησυχητικά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό πως το παραπάνω περιστατικό είναι το τρίτο κατά σειρά περιστατικό στο ν. Ιωαννίνων σε διάστημα μόλις έξι μηνών!

Όπως φαίνεται όμως, οι αρκούδες της Πίνδου δεν απειλούνται μόνο άμεσα, από τα διαρκώς αυξανόμενα περιστατικά λαθροθηρίας, αλλά και έμμεσα από τη συρρίκνωση του βιοτόπου τους.  Ακόμα εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ, σχετικά με την αίτηση ακύρωσης της δημιουργίας λατομείου λήψης αδρανών υλικών στη δασική περιοχή «Φονικά» της Α. Πίνδου, την οποία είχαν καταθέσει οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι των ΔΔ Καλλιθέας και Κορυδαλλού.

Μια υπόθεση που εκδικάστηκε στις 18 Φεβρουαρίου 2009, μετά από δύο αναβολές, ενώ οι κινητοποιήσεις τόσο των περιβαλλοντικών οργανώσεων όσο και της τοπικής κοινωνίας έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα με την ελπίδα εξεύρεσης εναλλακτικής λύσης ώστε να αποσοβηθεί η καταστροφή μιας περιοχής μεγάλης οικολογικής σημασίας. Η θέση «Φονικά» βρίσκεται όχι μόνο σε σημαντικό δασικό βιότοπο προτεραιότητας αλλά και σε απόσταση αναπνοής από σημείο όπου το χειμώνα φωλιάζουν αρκούδες.

Η καθυστέρηση έκδοσης της απόφασης του ΣτΕ εδώ και δύο μήνες προβληματίζει ιδιαίτερα την ΚΑΛΛΙΣΤΩ. Η κατασκευαστική εταιρεία έχει ξεκινήσει από τον Δεκέμβριο του ‘08 τις εργασίες στην περιοχή και ενώ η απόφαση εκκρεμούσε από τότε. Η περαιτέρω καθυστέρηση, την ευνοεί ώστε να συνεχίζει ανενόχλητη τις εργασίες στο λατομείο, σε μια μέχρι προ τινος αδιατάρακτη  δασική έκταση. Η αυτοψία της ομάδας της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ στην περιοχή την περασμένη εβδομάδα αποκάλυψε το μέγεθος της καταστροφής, επιβεβαιώνοντας τους φόβους πως ακόμα και μια ακυρωτική απόφαση του ΣτΕ, δε θα μπορεί να αναστρέψει την κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η καθυστέρηση θα έχει στοιχίσει όχι σε χρήματα αλλά σε φυσικούς πόρους των οποίων η διαχρονική αξία δεν φαίνεται να απασχολεί τους ιθύνοντες.  


Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Μερτζάνης: Επιστημονικός Υπεύθυνος «Καλλιστώ»/6999230693
Ηλιάνα Μπουσιάκη/ Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ», 2310252530/6972694147

 

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2858