?δειες υπό την απειλή απολύσεων
Ημερομηνία Thursday, April 09 @ 14:53:07 UTC
Θέμα Μήλος


           Σας προωθώ την ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Μήλου για τις αναγκαστικές άδειες με την απειλή των απολύσεων που επιβάλει η επιχείρηση 'ΕΡΓΩΝΙΑ ΑΕ' στους εργαζόμενούς της. Η σημασία του θέματος με οδηγεί σε ορισμένα άμεσα και όχι επεξεργασμένα σχόλια. 
           Αλήθεια τους καιρούς των μεγάλων κερδών, τα χρόνια που πέρασαν, για τις επιχειρήσεις και της Μήλου βέβαια, μοιράζονταν μήπως αυτές και με ποιά αναλογία τα υπερκέρδη τους με τους εργάτες που τα παρήγαγαν? Τα κέρδη δικά τους και οι ζημιές για τους εργάτες ! Βασικός νόμος της ελεύθερης αγοράς ! Και έπειτα για ποιά μείωση κερδών ή ακόμα και ζημιές μιλάμε παρά γι' αυτά που υπολογίζονται αναφορικά με τις τεράστιες αυξήσεις κερδών των προηγούμενων χρόνων?
           Επιτέλους ιδιαίτερα οι επιχειρήσεις και μάλιστα οι εξορυκτικές της Μήλου πρέπει να καταλάβουν ότι οφείλουν τα πάντα στα σπλάχνα αυτού του τόπου και τον ιδρώτα των ανθρώπων του. Αυτά τους έκαναν πλούσιους. Τους οφείλουν λοιπόν αν θέλουν πράγματι να τους παίρνουμε στα σοβαρά όταν μιλάνε για εταιρική κοινωνική ευθύνη.
         Όλοι οιπολίτεςτης Μήλου, η τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού και οι συλλογικοί φορείς πρέπει να απαιτήσουν την ανάκληση αυτών των μέτρων και την μη λήψη ανάλογων από οποιαδήποτε εταιρεία. Οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τώρα πρέπει ακριβώς να αποδείξουν το πραγματικό τους ανάστημα υποστηρίζοντας ένα από τα πιο αυτονόητα, στοιχειώση κατακτημένα δικαιώματα των εργαζόμενων.
           Η ευθύνη για την οποιαδήποτε κοινωνική αναταραχή θα βαρύνει και μόνο αυτούς που την προκάλεσαν για να μην μειώσουν τα κέρδη τους.
           Αν απέδειξε κάτι η τωρινή παγκόσμια οικονομική κρίση είναι το ότι ένας κοινωνικοοικονομικός σχηματισμός δεν μπορεί να λειτουργεί με την απόλυτη επικυριαρχία του ιδεολογήματος της ελευθερίας και αυτορύθμισης των αγορών που τάχατες λειτουργούν πάντα τελικά προς το συμφέρον όλων. Απέδειξε αυτή η κρίση τα τραγικά αδιέξοδα αυτού του  νεοφιλελεύθερου δόγματος.
            Τώρα τα χρέη τους τα φορτώνουν σε μας. Αν δεν αγανακτούμε, αν δεν εξεγειρόμαστε είμαστε άξιοι της τύχης μας! Η υποταγή μας ο καλύτερος σύμβουλός τους...    
       Γιώργος Μάλλης

             

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2842