Υδρα - Τα μονοπάτια της Ύδρας
Ημερομηνία Tuesday, June 13 @ 17:13:35 UTC
Θέμα Ύδρα


Διαδρομές στην Ύδρα
Η μοναδικότητα της Ύδρας έγκειται στο συνδυασμό της κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας με το πολύμορφο φυσικό περιβάλλον και την πλούσια παράδοση.
Είναι ο παράδεισος του περιπατητή και του φυσιολάτρη, καθώς το ήπιο κλίμα της ευνοεί την πεζοπορία όλο το χρόνο. Οι δέκα διαδρομές που οριοθετούν τα αντίστοιχα μονοπάτια, θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη.

Οι διαδρομές είναι αυτοξενάγητες. Τα ξύλινα σήματα που θα διακρίνετe κατά μήκος τους, θα σας καθοδηγήσουν και θα σας παραπέμψουν σε αξιοθέατα. Κατά την διαδρομή προσπαθείστε να αναγνωρίσετε όποιο δέντρο ή θάμνο συναντήσετε στην πορεία σας. Το οικοσύστημα της Ύδρας έχει αξιόλογη εναλλαγή ειδών στην χλωρίδα και την πανίδα του.

Αξιοσημείωτο είναι το πλήθος από τα αγριολούλουδα που φυτρώνουν στο νησί, όπως οι σπάνιες σπέντζες, τα κυκλάμινα και οι παπαρούνες. Το σκηνικό συμπληρώνουν πεύκα, κυπαρίσσια, θυμάρι, θάμνοι και αιωνόβιες ελιές. Τσίχλες, πέρδικες, ορτύκια, τρυγόνια και πολλά είδη πουλιών που ζουν μόνιμα ή χρησιμοποιούν την Ύδρα στο δρόμο της μετανάστευσής τους. Μικρά θηλαστικά, όπως αγριοκούνελα, λαγοί, γάτες και βέβαια τα μοναδικά αγριοκάτσικα της Ύδρας, διαμορφώνουν το ψηφιδωτό της φύσης, μαζί με έναν ικανοποιητικό αριθμό αμφιβίων και ερπετών.

Καστράκι - Κάστρο
Ύδρα - Καστράκι: 17 λεπτά
Καστράκι - Μίρα Μάρε: 10 λεπτά
Μίρα Μάρε - Κάστρο: 15 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Σ'αυτή την διαδρομή συναντάμε το 'Καστράκι', ένα μικρό παραθαλάσσιο κάστρο, η ιστορία του οποίου μας οδηγεί στα τέλη του 17ου αιώνα.
Συνεχίζοντας, φτάνουμε στο 'Μανδράκι', τον πολεμικό ναύσταθμο της Ύδρας και το πραγματικό λιμάνι κατά τον 16ο, 18ο αιώνα.
Σήμερα έχει μετατραπεί σε ξενοδοχείο με την επωνυμία Mira Mare.
Στην πορεία συναντάμε το 'Κάστρο', οχυρωματικό έργο των αρχών του 16ου αιώνα, που διαμορφώθηκε όπως είναι σήμερα κατά την Επανάσταση του 1821.

Καθ'όλη την διαδρομή συναντάμε εξοχικές κατοικίες, που εναρμονίζονται απόλυτα με τα μορφολογικά οικιστικά χαρακτηριστικά του νησιού.

?γιος Νικόλαος
Ύδρα - Αγ. Νικόλαος: 55 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Πηγαίνοντας για την γυναικεία Μονή του Αγ. Νικολάου, του 17ου αιώνα, ο δρόμος είναι χωμάτινος και ευκολοδιάβατος.
Σ' αυτή την διαδρομη ο περιπατητής έχει την ευκαιρία να θαυμάσει την μοναδική θέα που συνθέτει ένα τοπίο άγριας αλλά παράλληλα και τόσο φιλόξενης ομορφιάς. Ακολουθώντας το μονοπάτι, καταλήγουμε στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου.

Αγία Ματρώνα - Αγία Τριάδα
Ύδρα - Αγ. Ματρώνα: 40 λεπτά
Αγ. Ματρώνα-Αγ.Τριάδα: 15 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Ξεκινώντας από το μοναστήρι της Αγίας Φωτεινής, ακολουθούμε το χωμάτινο μονοπάτι και μετά από λίγο συναντάμε τον 'Μύλο', ένα πέτρινο κτίσμα του 18ου αιώνα, το οποίο αποτελούσε μονάδα παραγωγής επεξεργασίας σίτου.
Σ'αυτό το σημείο ο δρόμος χωρίζεταισε δύο μονοπάτια, τα οποία οδηγούν στα Μοναστήρια της Αγίας Ματρώνας και της Αγίας Τριάδος.

Χούντα του Ρήγα
Ύδρα - Χούντα Ρήγα:
1 ώρα & 40 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Ακολουθούμε την διαδρομή Αγία Φωτεινή (Γυναικεία Μονή) - Μύλοι.
Οι Μύλοι χρησιμοποιούνταν για την κατασκευή μπαρουτιού.
Από εκεί, στην Αγία Τριάδα (1704) και στον ?γιο Νικόλαο.
Από τον ?γιο Νικόλαο πεζοπορούμε στο χωμάτινο μονοπάτι το οποίο οδηγεί στην περιοχή 'Κλισαμπρίνια'. Σ'αυτή την περιοχή βρίσκεται ένα παλιό αλώνι και στέρνα, από τα μέσα του 19ου αιώνα. Συνεχίζοντας, ο δρόμος στενεύει και γίνεται πιο τραχύς, για να μας οδηγήσει τελικά στη Χούντα του Ρήγα.
Το τοπωνύμιο, μεταφράζεται σε 'Μύτη - άκρο του Ρήγα'. Από αυτό το σημείο ο επισκέπτης μπορεί να ξεδιπλώσει τη ματιά του και να ελευθερώσει κάθε αίσθηση στο απέραντο γαλάζιο του Μυρτώου Πελάγους.

Ζούβρα
Ύδρα - Ζούρβα: 2 ώρες & 45 λεπτά
Μέτρια, δύσκολη διαδρομή
Πορευόμαστε στη διαδρομή Ύδρα - ?γιος Νικόλαος.
Διασχίζοντας το χωμάτινο μονοπάτι συναντάμε πολλά πέτρινα γκρεμισμένα σπίτια, τα οποία κατοικούνταν από Υδραίους βοσκούς μέχρι και τον προηγούμενο αιώνα.
Ο δρόμος διασχίζει τους πρόποδες του όρους Ομπόρι (506 m), "σταθμός προβάτων" στ' Αρβανίτικα.
Από αυτό το σημείο και έως την Μονή Ζούρβας συναντάμε πολλά ξωκλήσια κτισμένα το 18ο αιώνα, που πρόσφατα έχουν ανακαινιστεί. Μερικά από αυτά είναι: Αγία Παρασκευή, Προφήτης Ηλίας, ?γιος Γεώργιος.
Στην πορεία μας για την Μονή της Ζούρβας απαντάμε δύο ποτάμια τα οποία είναι πλέον ξηρά και άνυδρα, σκαμμένα σαν ρυτίδες πάνω στο χοϊκό σώμα της μνήμης.

Προφήτης Ηλίας - Έρως
Ύδρα - Πρ. Ηλίας: 45 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Πρ. Ηλίας - Έρως: 15 λεπτά
Δύσκολη διαδρομή
Ξεκινώντας από την Εκκλησία του Πολιούχου του νησιού, Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, ακολουθούμε το μονοπάτι που οδηγεί στην Μονή του Προφήτη Ηλία, που κατά την Επανάσταση του 1821 λειτούργησε ως φυλακή.
Στη διαδρομή συναντάμε το πευκόφυτο δάσος και την περιοχή των 'Παλαιών Καλογραιών", παλιό γυναικείο Μοναστήρι. Στο προαύλιο του Μοναστηριού του Προφήτη Ηλία υπάρχει στέρνα με πόσιμο νερό, αλώνι και στάβλοι.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται το ψηλότερο βουνό του νησιού, το 'Έρως' (588m). Από αυτό το σημείο προσφέρεται πανοραμική θέα του νησιού, του Αργοσαρωνικού Κόλπου και του Μυρτώου Πελάγους, ένας υψιπετής εναγκαλισμός στο άπειρο θάμβος της δημιουργίας, στην απεραντοσύνη του ωραίου.

Βλυχός - Παλαμίδας
Ύδρα - Βλυχός: 25 λεπτά
Βλυχός - Παλαμίδας: 20 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Διασχίζοντας τον παραλιακό δρόμο από την πόλη της Ύδρας φτάνουμε στον οικισμό 'Καμίνι' όπου υπάρχει φυσικό λιμάνι, όμορφη παραλία με βότσαλα και παραδοσιακά ταβερνάκια.
Παίρνοντας το χωμάτινο παραλιακό μονοπάτι φτάνουμε στον παραθαλάσσιο οικισμό 'Βλυχό'. Περνώντας, θα συναντήσουμε μία γέφυρα του 17ου αιώνα μοναδικής ομορφιάς.
Μετά από 20 λεπτά πεζοπορίας φτάνουμε στην παραθαλάσσια περιοχή 'Παλαμίδας'. Εκεί βρίσκεται το Αρχοντικό Βούλγαρη και το σπίτι στο οποίο κατοικούσε, σύμφωνα με την παράδοση, ο Καπουδάν Πασάς.
Κοντά στην παραλία του Παλαμίδα διατηρείται καρνάγιο για την επισκευή - συντήρηση σκαφών.
Τέλος, στην περιοχή βρίσκονται πολλά ξωκλήσια. Κάθε μονοπάτι και μία πορεία στα ανθρώπινα και στα θεϊκά σημάδια, όλα οικεία κι όμως, αίφνης, τόσο θαυμαστά.

Επισκοπή - Νίσιζα
Ύδρα - Επισκοπή: 1 ώρα & 15 λεπτά
Επισκοπή - Νήσιζα: 35 λεπτά
Μέτρια - Δύσκολη διαδρομή
Η πορεία μας ακολουθεί την διαδρομή Ύδρα - Βλυχό - Παλαμίδα. Κάνοντας μία στάση στο ξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας, ο επισκέπτης θα ενθουσιαστεί και θα αναζωογονηθεί από την υπέροχη θέα.
Φτάνοντας στην Επισκοπή θα αντικρίσουμε όμορφα παραδοσιακά σπίτια, ελαιώνες και χωράφια. Αυτή η περιοχή είναι ο διασημότερος κυνηγότοπος του νησιού.
Συνεχίζοντας προς την περιοχή Νήσιζα, ο δρόμος γίνεται πιο πετρώδης. Αξίζει, όμως, λίγο παραπάνω κόπο, διότι ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού. Στο τέλος κάθε μικρής ή μεγάλης διαδρομής και μία νέα θέαση του κόσμου: Εγγύτερα στο θαύμα.

Επισκοπή - Ζόγερι
Ύδρα - Επισκοπή: 1 ώρα & 15 λεπτά
Επισκοπή - Ζόγερι: 35 λεπτά
Εύκολη διαδρομή
Μέχρι την Επισκοπή, η διαδρομή για τον Ζόγερι είναι η ίδια με αυτή για την Νήσιζα.
Ανεβαίνοντας το βουνό "Μπαρμπαρί" αντικρίζουμε τα πρώτα εξοχικά σπίτια της περιοχής. Φτάνοντας στον οικισμό, μας υποδέχεται μία υπέροχη θέα, που ικανοποιεί κάθε αισθητική αναζήτηση. Κατηφορίζοντας προς την θάλασσα, η πανέμορφη αμμουδιά του ?γιου Νικολάου μας προσκαλεί για κολύμπι.
Το Ζόγερι βρίσκεται στην δυτική πλευρά του νησιού. Οι αισθήσεις, όμως, ανοίγοντας προς όλα τα σημεία του ορίζοντα, ελευθερωμένες στην πηγαία ενατένιση του όλου.

Ύδρα - Αγ. Μάμας: 1 ώρα
Αγ. Μάμας - Κλιμάκι: 30 λεπτά
Δύσκολη διαδρομή
Είναι μία από τις δυσκολότερες και ομορφότερες διαδρομές. Φτάνοντας, όμως, στο Εκκλησάκι του Αγίου Μάμα κυριολεκτικά μαγεύεσαι! Βρίσκεται στο πλάτωμα του όρους Έρως. Ένα μικρό, λευκό Εκκλησάκι με καθαυτό νησιωτικό τύπο.
Την ημέρα της λειτουργίας του Αγίου Μάμα, στις 2 Σεπτεμβρίου, στο τέλος της λειτουργίας, ο ιερέας, εκτός από τους πιστούς, ευλογεί ένα - ένα και όλα τα υποζύγια.
Στην Ύδρα, όλα τα ταπεινά ανθρώπινα έργα μετουσιώνονται σε μικρά καθημερινά θαύματα.
Συνεχίζοντας την διαδρομή ο επισκέπτης θα φτάσει στο Κλιμάκι, μία παραθαλάσσια περιοχή με αρκετές εξοχικές κατοικίες, ξωκλήσια ( ?γιοι Ταξιάρχες) και όμορφες παραλίες.

Η Χλωρίδα και η Πανίδα της Ύδρας
Η ελιά, που είναι η βάση της μεσογειακής διατροφής και το έμβλημα της Ειρήνης, όπως και η φασκομηλιά, που είναι σημαντικός τύπος μεσογειακής βλάστησης με θεραπευτικές ιδιότητες, συναντάται πολύ συχνά στην χλωρίδα της Ύδρας.
Τα αρωματικά φύλλα του θυμαριού παράγουν ένα είδος λαδιού που έχει ιαματικές ιδιότητες και χρησιμοποιούνται στην αρωματοποιία.
Το πιο κοινό κωνοφόρο στην Ύδρα είναι το πεύκο, συχνά όμως, ιδιαίτερα σε ασβεστολιθικές πλαγιές, βλασταίνει και το κυπαρίσσι. Δεν λείπει επίσης και η άγρια μορφή του κυκλάμινου, που ανθίζει το χειμώνα.
Η πανίδα είναι σημαντικότερη από την χλωρίδα του νησιού. Συναντάμε μουλάρια, γαϊδουράκια, άλογα, που είναι και τα μεταφορικά μέσα του νησιού. Ακόμα, πολλά αμνοερίφια και άγρια πανίδα, που έλκει κατά την κυνηγητική περίοδο τους λάτρεις του είδους.6ο ΤεύχοςΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=284