Ομόφωνο όχι στο εργοστάσιο ENELCO
Ημερομηνία Wednesday, April 08 @ 15:35:47 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΔΕΥΤΕΡΑ, 6 ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009
Ομόφωνο όχι στο εργοστάσιο της ΕΝΕLCO

Ομόφωνα απέρριψαν για μια ακόμη φορά, την κατασκευή θερμοηλεκτρικού σταθμού της ENELCO, οι κάτοικοι του Δήμου Χαιρώνειας, σε λαϊκή συνέλευση,την Κυριακή 5 Απριλίου.Η συνέλευση εξέδωσε το ακόλουθο ΨΗΦΙΣΜΑ :

Η λαϊκή συνέλευση του Δήμου Χαιρώνειας, που πραγματοποιήθηκε σήμερα Κυριακή 5 Απριλίου 2009 και ώρα 11.00, στο Δημαρχείο της Χαιρώνειας, σχετικά με τις εξελίξεις για την αποτροπή της δημιουργίας θερμοηλεκτρικού σταθμού της ENELCO, εξέδωσε ψήφισμα:
- ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ για μια ακόμη φορά, την συνεχή και επί σειρά ετών αγνόηση της εκφρασμένης αντίθεσης της τοπικής κοινωνίας όπως αποτυπώθηκε σε ομόφωνες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων Χαιρώνειας και Δαύλειας, λαϊκών συνελεύσεων και κινητοποιήσεων.
- Διαμαρτυρόμαστε γιατί η δημιουργία της μονάδας, αχρηστεύει ένα παραγωγικό κάμπο 60 χιλιάδων στρεμμάτων, πλήρως αδόμητο, που διατηρεί τον αγροτικό του χαρακτήρα εδώ και χιλιάδες χρόνια και ακυρώνει την κατεύθυνση για εναλλακτικές καλλιέργειες.
- Θεωρούμε ότι η μονάδα υποβαθμίζει οριστικά αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία που αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά και αντιστρατεύεται την προσπάθεια μας να τα προστατέψουμε και να τα αναδείξουμε.
- Θεωρούμε ότι η μονάδα αντιστρατεύεται κάθε προσπάθεια ήπιας βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με το μνημόνιο συνεργασίας που έχουν υπογράψει 16 Δήμοι της λεκάνης του Βοιωτικού Κηφισού αλλά και τα τοπικά σχέδια ανάπτυξης των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας.
- Θεωρούμε ότι η συγκεκριμένη μονάδα είναι μια εξαιρετικά ρυπογόνος και επιβαρυντική δραστηριότητα που με τις τεράστιες εκπομπές καυσαερίων και υγρασίας θα επιβαρύνει την υγεία των κατοίκων των οικισμών μας, θα μεταβάλει τη φυσιογνωμία της περιοχής, θα επηρεάσει το μικροκλίμα και θα βλάψει τις περιβάλλουσες καλλιέργειες και αρχαιότητες.
- Θεωρούμε ότι εάν η μονάδα δημιουργηθεί τότε αλλάζουν οι χρήσεις στην περιοχή και υπάρχει πολύ σημαντικός κίνδυνος να μετατραπεί σε μη οργανωμένη βιομηχανική περιοχή (αφού διασχίζεται από τα δίκτυα μεταφοράς ρεύματος, φυσικού αερίου και την Παλαιά Εθνική Οδό και γειτνιάζει με την Αττική) γεγονός που είχε ολέθριες συνέπειες για την τοπική οικονομία, τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον στην περιοχή του Ασωπού.
- Καταγγέλλουμε ότι στη διαδικασία αδειοδότησης της μονάδας, έγιναν παρανομίες και «ειδικές» εκ των υστέρων ρυθμίσεις σε σχέση με το Υπουργείο Πολιτισμού και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης
- Καταγγέλλουμε τον νυν και τον πρώην Υπουργό Πολιτισμού και τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου ότι δεν συνέδραμαν την προσπάθεια όλων μας για την προστασία και την διάσωση των αρχαιοτήτων της περιοχής μας αλλά επέτρεψαν σε μια ιδιωτική επένδυση να δημιουργήσει μη αντιστρεπτή αλλοίωση και καταστροφή.
- Στηρίζουμε τις ομόφωνες αποφάσεις των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας
- Στηρίζουμε τις απόψεις της Θ Εφορείας Αρχαιοτήτων, του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων στο Υπουργείο Πολιτισμού για την μη αποδοχή της μονάδας.
- Καλούμε την Κυβέρνηση, τους Βουλευτές του νομού μας, την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, την Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων, τους Δήμους της ευρύτερης περιοχής, τους μαζικούς φορείς της Βοιωτίας και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων να αναλάβουν πρωτοβουλία για να αποτρέψουν τη δημιουργία της μονάδας.

ΣΕ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΕΜΠΟΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ. ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΤΗΣ ENELCO ΚΑΙ ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟ.

Αναρτήθηκε από Συμπαράταξη Bοιωτών για το Περιβάλλον στις 10:32 πμΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2832