Επερώτηση για τη συμπεριφορά της Αστυνομίας στη Σύρο
Ημερομηνία Wednesday, April 08 @ 15:07:27 UTC
Θέμα Σύρος


ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α΄ ΑΘΗΝΑΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

                        Προς
                        1. Yπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης
                        2.  Αναπληρωτή Υπουργό Δημόσιας Τάξης

ΘΕΜΑ: Επανειλημμένα κρούσματα αυταρχισμού από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη ΣύροΕπανειλημμένα δημοσιεύματα και καταγγελίες το τελευταίο διάστημα αποκαλύπτουν σοβαρό πρόβλημα κρουσμάτων αυταρχισμού από την Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων στη Σύρο. 

Σύμφωνα με δημοσίευμα («Ελευθεροτυπία» 21/2/2009), η ΑΔΚ ακολουθεί συστηματικά απαράδεκτες πρακτικές όπως κατάχρηση ελέγχων «εξακρίβωσης στοιχείων» κατά φοιτητών (συχνά με αναιτιολόγητη διανυκτέρευση), μη αναγραφή των «εξακριβώσεων» στο Βιβλίο Συμβάντων ώστε να εξασφαλίζεται η ατιμωρησία των υπευθύνων, άνοιγμα φακέλου με λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων δι’ ασήμαντον αφορμήν, ταπεινωτικό γδύσιμο επιβατών μετά την αποβίβασή τους στο λιμάνι με πρόσχημα τον έλεγχο διακίνησης ναρκωτικών κ.λπ. Το ζήτημα είναι ακόμη σοβαρότερο καθώς κατεξοχήν θύματα τέτοιων πρακτικών είναι τα μέλη της φοιτητικής κοινότητας της Σύρου, που αριθμεί περίπου 400 άτομα.

Σύμφωνα επίσης με ανακοίνωση-καταγγελία του Συντονιστικού Σωματείων και Συνδικαλιστών νομού Κυκλάδων, την ημέρα της παρέλασης για την 25η Μαρτίου είχαμε νέο κρούσμα αυταρχισμού, καθώς η Αστυνομία επιτέθηκε σε μέλη του συλλόγου φοιτητών Ερμούπολης που συγκεντρώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν ειρηνικά και χωρίς να παρέμβουν στην παρέλαση για την παρουσία του κ. Προκόπη Παυλόπουλου, τον οποίο μέμφονταν για τις πολιτικές του ευθύνες στο φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου καθώς και για τους θανάτους φυλακισμένων και μεταναστών. Η Αστυνομία ακινητοποίησε και χτύπησε φοιτητή που ύψωνε το πανό, ενώ συγχρόνως αστυνομικοί έσκισαν το πανό που κρατούσαν οι φοιτητές. Στη συνέχεια μάλιστα απαγόρευσε την πορεία των συγκεντρωμένων προς το κτήριο όπου στεγάζεται η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και επιχείρησε να συλλάβει φοιτητές. Την ίδια ώρα ο Υπουργός στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ερωτώμενος για το θέμα δεν φάνηκε καθόλου ενοχλημένος από τις διαμαρτυρίες.

Φοιτητές και κάτοικοι της Σύρου λένε ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του νησιού η Αστυνομία απαγορεύει πορεία και επιτίθεται σε συγκέντρωση φοιτητών. Οι πρακτικές αυτές της Αστυνομίας έχουν δημιουργήσει κλίμα έντασης στο νησί και αγανάκτησης στις τάξεις των φοιτητών. 

Επίσης, δημοσιεύματα της τοπικής εφημερίδας «Κοινή Γνώμη» αποδεικνύουν ότι το πρόβλημα με την Αστυνομία υπάρχει και για την τοπική κοινωνία, αφού οι ενέργειες των αστυνομικών κατά τους θερινούς μήνες δημιουργούν πρόβλημα στην εικόνα του νησιού.

Επειδή λοιπόν η Αστυνομική Διεύθυνση Κυκλάδων κάνει συστηματικά χρήση ανεπίτρεπτων αυταρχικών μεθόδων και προσπαθεί να εμπεδώσει κλίμα φόβου στους φοιτητές -και όχι μόνο- του νησιού,

                                             Ερωτώνται ο κ. κ. υπουργοί:
1. Σκοπεύουν να παρέμβουν ώστε να σταματήσουν αυτές οι αυταρχικές πρακτικές από την Αστυνομική Υποδιεύθυνση Κυκλάδων;
2. Σκοπεύουν να ερευνήσουν τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας και μεθόδων έρευνας σε βάρος φοιτητών και πολιτών και να επιβάλουν τις αντίστοιχες πειθαρχικές ποινές στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς; 
  
                                                                 Αθήνα 6 Απριλίου 2009
                                                                                 Ο ερωτών βουλευτής
 
                                                                                ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΚΟΡΟΒΕΣΗΣΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2828