Νέο περιστατικό παράνομης εξόντωσης λύκου
Ημερομηνία Monday, April 06 @ 14:53:18 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Καλλιστώ
περιβαλλοντική οργάνωση
για την άγρια ζωή και τη φύση


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ                                   03/04/2009                                         

ΝΕΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΕΞΟΝΤΩΣΗΣ ΛΥΚΟΥΗ περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε σήμερα το πρωί για έναν ακόμα λύκο ο οποίο βρέθηκε νεκρός έξω από τη Βέροια, στην έξοδο για Σέλι, κοντά στο χωριό Τριπόταμος (επισυνάπτεται ο χάρτης). Σύμφωνα με την καταγγελία που έγινε στην ΚΑΛΛΙΣΤΩ από κάτοικο της περιοχής, ο θάνατος του άγριου ζώου προήλθε από πυροβολισμό. Ο ενήλικος αρσενικός λύκος τραυματίστηκε θανάσιμα σε σημείο κάτω από το δεξί μπροστινό του πόδι. Το ζώο περισυλλέχθηκε από το Δημοτικό Κυνοκομείο Βέροιας και όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής δεν ειδοποιήθηκε το Δασαρχείο, το οποίο είναι και το πλέον αρμόδιο σε περιπτώσεις διαχείρισης περιστατικών παράνομης εξόντωσης ειδών της άγριας πανίδας.
 
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που σημειώνονται ανάλογα περιστατικά. Αν και η θήρα λύκου απαγορεύτηκε ήδη από το 1992, η ανθρωπογενής θνησιμότητα παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, υπολογίζεται ότι ετησίως τουλάχιστον το 25% του πληθυσμού χάνεται εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, ενώ σε κάποιες περιοχές κατανομής του είδους έχει καταγραφεί ανθρωπογενής θνησιμότητα της τάξης του 40% επί του συνόλου του τοπικού πληθυσμού του είδους.

Παρόλο που ο λύκος θεωρείται προστατευόμενο είδος νότια του 39ου παράλληλου (νότια της Λαμίας δηλαδή), η εξόντωσή του με τη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ή τη χρήση πυροβόλου όπλου (συνήθεις πρακτικές εξόντωσης του άγριου ζώου), είναι παράνομη. Τα αυξανόμενα κρούσματα λαθροθηρίας λύκων ανησυχούν τους ανθρώπους της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ φαίνεται πως οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν να ελέγξουν ή ακόμα ανέχονται τέτοια περιστατικά εξαιτίας των συχνών ζημιών που προκαλεί το είδος στους κτηνοτρόφους. Αν και οι πληθυσμοί του λύκου «αντέχουν» σε υψηλά ποσοστά θνησιμότητας, όταν αυτή συνδυάζεται με άλλους περιοριστικούς παράγοντες, μπορεί όντως να απειλήσει τον πληθυσμό του είδους μελλοντικά.

Η βελτίωση του συστήματος αποζημιώσεων και η ενίσχυση των κτηνοτρόφων για την εφαρμογή προληπτικών μέτρων, όπως η χρήση ποιμενικών σκύλων, η αποτελεσματικότερη φύλαξη, ή η τοποθέτηση ηλεκτροφόρων περιφράξεων αποτελούν προϋποθέσεις ομαλής συνύπαρξης των ανθρώπων με τα άγρια ζώα. Η διατήρηση του είδους δεν μπορεί να αποτελεί ευθύνη μόνο των κτηνοτρόφων. Η συμμετοχή και βοήθεια της πολιτείας είναι καθοριστική και αναγκαία.

Περισσότερες πληροφορίες:
Ηλιάνα Μπουσιάκη: Υπεύθυνη Τύπου και Επικοινωνίας «Καλλιστώ»/ 2310252530 και 6972694147

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή. Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία οικοσυστήματα.

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2822