Νεκρός λύκος στην Εγνατία οδό
Ημερομηνία Tuesday, March 24 @ 17:05:04 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Καλλιστώ
περιβαλλοντική οργάνωση
για την άγρια ζωή και τη φύση
Μητροπόλεως 123,54621 Θεσσαλονίκη
Τηλ: 2310 25 25 30 Φαξ: 2310 27 21 90
www.callisto.gr

ΔΕΛΤΙΟ
ΤΥΠΟΥ 23/03/2009


ΝΕΚΡΟΣ ΛΥΚΟΣ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ



Η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποιήθηκε πριν από μερικές μέρες, για ένα ακόμα περιστατικό θανάσιμης σύγκρουσης διερχόμενου οχήματος με άγριο ζώο πάνω στην Εγνατία Οδό, στο 7ο χιλιόμετρο του τμήματος Γρεβενά-Σιάτιστα. 

Το θύμα αυτή τη φορά ήταν ένας ενήλικος αρσενικός λύκος Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ ενημερώθηκε για το συμβάν από θηροφύλακα της κυνηγετικής ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης, ο οποίος βρήκε και φωτογράφισε το νεκρό ζώο, πιβεβαιώνοντας το περιστατικό.

Όταν οι άνθρωποι της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ έφτασαν στο σημείο της σύγκρουσης, το ζώο είχε ήδη περισυλλεγεί από τους υπεύθυνους συντήρησης αυτοκινητοδρόμων της Εγνατίας Οδού. 

Η περιοχή του ατυχήματος διερευνήθηκε προς διευκρίνιση των αιτιών σύγκρουσης από την ομάδα της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ. Το ζώο φαίνεται ότι προσπάθησε να διασχίσει το κατάστρωμα του αυτοκινητόδρομου ώστε να τραφεί από νεκρά κτηνοτροφικά κτηνοτροφικά ζώα που βρέθηκαν δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο ενώ ο φράχτης της Εγνατίας δεν κατάφερε να εμποδίσει τη διάσχιση. Διαπιστώθηκε αστάθεια σε πολλά σημεία του, η πρόσφυσή του στο έδαφος ήταν χαλαρή με πολλά κενά, ενώ το ύψος του χαμηλό.

Ο φράκτης της Εγνατίας οδού είναι εύκολα προσπελάσιμος, όπως αποδείχθηκε, από τα μεγάλα αλλά και τα μικρότερα άγρια ζώα. Εκτός από το χαμηλό ύψος και οι υπόλοιπες προδιαγραφές κατασκευής του δεν είναι οι κατάλληλες για περίφραξη που καλείται να αποτρέψει λύκους και αρκούδες από τη διέλευση του αυτοκινητόδρομου, είδη των οποίων η παρουσία στην ευρύτερη περιοχή είναι δεδομένη και γνωστή. 

Ο κίνδυνος ατυχημάτων αυξάνει επιπλέον με την έλλειψη κατάλληλων τεχνικών περασμάτων που διαπιστώνεται στο μεγαλύτερο μήκος του τμήματος Γρεβενά-Σιάτιστα για την ασφαλή διέλευση της άγριας πανίδας από την Εγνατία οδό, αλλά και στο τμήμα Σιάτιστα – Κρυσταλλοπηγή, όπου έχουν αναφερθεί και άλλα παρόμοια περιστατικά. 

Το περιστατικό αποτελεί ένα ακόμα έναυσμα για την ενεργοποίηση των υπευθύνων για τη κατασκευή των αυτοκινητοδρόμων, προς λήψη των απαραίτητων διορθωτικών μέτρων, προκειμένου οι αυτοκινητόδρομοι, να μην μετατρέπονται σε θανατηφόρα εμπόδια για την άγρια πανίδα, αλλά και επικίνδυνες διαδρομές για τους ίδιους τους οδηγούς. 

Η ΚΑΛΛΙΣΤΩ έχει υποβάλει επανειλημμένα σχετικά υπομνήματα προς την Εγνατία οδό Α.Ε με τις κατάλληλες προδιαγραφές του φράκτη, στο πλαίσιο του προγράμματος παρακολούθησης των επιπτώσεων από τη κατασκευή και λειτουργία της Ε.Ο στα μεγάλα θηλαστικά.

Περισσότερες πληροφορίες: Γιώργος Ηλιόπουλος: Βιολόγος, Συνεργάτης
«Καλλιστώ»/6978210075
Νίκος Νικήσιανης: Υπεύθυνος Εκστρατειών «Καλλιστώ»/ 2310252530 και 6976629310

Η περιβαλλοντική οργάνωση «ΚΑΛΛΙΣΤΩ» σχεδιάζει και εφαρμόζει δράσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνύπαρξη του ανθρώπου με την άγρια ζωή.
Αναπτύσσει δραστηριότητες και συνεργασίες στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια και όλη τη ΝΑ Ευρώπη, εστιάζοντας στην διατήρηση των μεγάλων σαρκοφάγων και γενικότερα της βιοποικιλότητας σε ορεινά, δασικά, παραποτάμια και άλλα χερσαία ικοσυστήματα.


 







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2779