Δεσμεύσεις για τα δάση που έμειναν στα χαρτι'α
Ημερομηνία Tuesday, March 24 @ 16:05:43 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


WWF Ελλάς

Δελτίο Τύπου
20 Μαρτίου 2009
    

Δεσμεύσεις για τα δάση που έμειναν στα λόγια

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, αύριο 21 Μαρτίου, και η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς εκφράζει την απόλυτη απογοήτευσή της για την πλήρη πολιτική αδράνεια στον τομέα της δασοπροστασίας.Σχεδόν δύο χρόνια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007 και σαράντα μόλις μέρες πριν την έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου διαπιστώνεται:

-       Στασιμότητα στο διαπιστωμένα ελλιπές και αναποτελεσματικό σύστημα δασικής προστασίας και διαχείρισης

-       Απουσία παρεμβάσεων για την αναβάθμιση  της επιχειρησιακής δυνατότητας του Πυροσβεστικού Σώματος και των λοιπών αρμόδιων υπηρεσιών καταστολής

-       Συνέχιση του ομιχλώδους καθεστώτος αντιμετώπισης των αλλαγών χρήσεων γης και των παράνομων δραστηριοτήτων

-       Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην έναρξη έργων πρόληψης, τη στελέχωση των σχετικών υπηρεσιών και την οργάνωση του συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων φορέων

 «Το WWF Ελλάς, μαζί με πολλούς άλλους φορείς της κοινωνίας, καταβάλλει μία τεράστια προσπάθεια για τη διατύπωση ολοκληρωμένων προτάσεων και την προώθηση ουσιαστικών λύσεων. Έχουμε θέσει εαυτούς στη διάθεση όποιου φορέα της Πολιτείας επιθυμεί να αναλάβει την ευθύνη διάσωσης των δασών της χώρας μας, αλλά δυστυχώς η μηδενική ανταπόκριση από την Πολιτεία δίνει το μέτρο του ενδιαφέροντός της για το ζήτημα», δηλώνει ο Κωνσταντίνος Λιαρίκος, επικεφαλής περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς.

 Υπενθυμίζεται ότι σε λεπτομερές πακέτο προτάσεων για ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα δασοπροστασίας, το οποίο διαμορφώθηκε από το WWF Ελλάς πριν από έναν περίπου χρόνο, διατυπωθήκαν οι εξής κατευθύνσεις:

1.   Νομική θωράκιση των δασών και δασικών εκτάσεων, με ολοκλήρωση του δασολογίου και προώθηση συγκεκριμένων νομοθετικών  μεταρρυθμίσεων.

2.   Ενίσχυση των διοικητικών μηχανισμών διαχείρισης και προστασίας των δασών, με εκλογίκευση του συστήματος συναρμοδιοτήτων και δημιουργία ενιαίου ισχυρού σώματος δασικής διαχείρισης και προστασίας. Αυτό θα μπορούσε να προέλθει είτε από την ενίσχυση και αναδιοργάνωση της δασικής υπηρεσίας είτε από την ίδρυση ενός νέου σώματος φύλαξης της υπαίθρου.

3.   Περαιτέρω εξειδίκευση του Πυροσβεστικού Σώματος, με στόχο την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, την καλύτερη συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς και την ενεργό συμμετοχή στα έργα πρόληψης των πυρκαγιών.

4.   Ορθολογική οργάνωση του συστήματος πολιτικής προστασίας, με σαφή προσδιορισμό των αρμοδιοτήτων των εμπλεκόμενων φορέων, ικανό συντονισμό και ουσιαστική ενσωμάτωση του εθελοντισμού.

5.   Αξιοποίηση της εφαρμοσμένης επιστημονικής δασικής έρευνας και πραγματική αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης και εμπειρίας κατά τον σχεδιασμό διαχειριστικών παρεμβάσεων και την αντιμετώπιση ζητημάτων φυσικών καταστροφών.

 «Την στιγμή που η προστασία των δασών αναγνωρίζεται ως παγκόσμια προτεραιότητα και οι πολίτες της χώρας μας διαδηλώνουν με κάθε τρόπο και προς κάθε κατεύθυνση το αίτημά τους για πληρέστερη προστασία του δασικού μας πλούτου, η αδράνεια της πολιτείας δε μπορεί παρά να προκαλεί αγανάκτηση και απορία» δηλώνει ο κ. Δημήτρης Καραβέλλας, Διευθυντής του WWF Ελλάς. «Δυστυχώς στα ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος η πολιτεία αδυνατεί όχι μόνο να χαράξει πολιτική και να δώσει ρυθμό, αλλά ακόμα και να ακολουθήσει το παράδειγμα των ίδιων της των πολιτών».

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:

1.   Η έκθεση του WWF Ελλάς "Ένα βιώσιμο μέλλον για τα δάση" δημοσιοποιήθηκε τον Μάιο του 2008.

2.   Οι δράσεις του WWF Ελλάς για τη βελτίωση του εθνικού συστήματος δασοπροστασίας υλοποιούνται με την υποστήριξη των ιδρυμάτων Ι. Σ. Λάτση, Α. Γ. Λεβέντη και Μποδοσάκη, καθώς και με τη γενναία συμβολή των φίλων της οργάνωσης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Κωνσταντίνος Λιαρίκος, Επικεφαλής Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων. Τηλ: 210 3314893, 698 2471720, c.liarikos@wwf.grΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2769