Κινδυνεύει το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στην Κρήτη
Ημερομηνία Friday, March 20 @ 16:41:03 UTC
Θέμα Κρήτη


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
μέλος του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
ecogreen@otenet.grwww.ecogreens.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196

ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΚΡΗΤΗΣ
ecogreenscrete@gmail.comhttp://ecogreens-crete.blogspot.com

 

Δελτίο Τύπου 19.3.2009Κινδυνεύει το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος στο Χουδέτσι της Κρήτης, ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με το δικό του Μουσείο Μουσικών Οργάνων, ξενώνα και ένα σχολείο παραδοσιακής μουσικής με παγκόσμια εμβέλεια απειλείται άμεσα με κλείσιμο λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Ζητάμε από την πολιτεία και ιδιαίτερα από το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία αυτού του μοναδικού θησαυρού για τη χώρα μας.

Είναι πια ένας τοπικός θρύλος ο Ρος Ντέιλι. Τον θυμόμαστε από πολύ παλιά. Ο ψηλός, ευθυτενής, μακρυμάλλης Ιρλανδός μουσικός έχει κάνει εδώ και δεκαετίες σπίτι του την Κρήτη, όπου μελετάει την τοπική μουσική παράδοση και συμπράττει με ντόπιους μουσικούς. Ο Ρος Ντέιλι όχι μόνο έχει αφήσει το δικό του στίγμα στη μουσική μας κουλτούρα, αλλά δημιούργησε μια νέα μουσική σχολή παντρεύοντας την κρητική με τις άλλες μουσικές παραδόσεις της ανατολικής Μεσογείου και της ευρύτερης ανατολής. Χαρά να τον βλέπεις να εναλλάσσει με ευκολία την Κρητική και Ποντιακή λύρα με το ούτι και το σαρόγκ στις διάφορες μουσικές που παρουσιάζει. Έχει συμπράξει και παρουσιάσει μουσική με κρητικούς, με Τσιγγάνους - Έλληνες και μη, με Τούρκους της Ανατολίας, με Ινδούς, Αφγανούς, Πέρσες, Αιγύπτιους και άλλους. Το σπίτι του βρίσκεται στην Κρήτη και η ψυχή του στους παραδοσιακούς μουσικούς δρόμους της Μεσογείου και της υφηλίου. Έχει διδάξει και επηρεάσει πολλούς.

Εγκατεστημένος στο Χουδέτσι τα τελευταία χρόνια, ο Ρος δημιούργησε το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος (Μ.Ε.Λ.), ένα πρότυπο πολιτιστικό κέντρο με το δικό του Μουσείο Μουσικών Οργάνων, ξενώνα και ένα σχολείο παραδοσιακής μουσικής με παγκόσμια εμβέλεια. Στο σχολείο διδάσκουν κορυφαίοι δημιουργοί και καλλιτέχνες της διεθνούς σκηνής, ενώ εκπαιδεύονται φτασμένοι νέοι καλλιτέχνες (350 - 400 κάθε χρόνο) που έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις εμπειρίες τους σε ένα πρότυπο διεθνές μουσικό περιβάλλον. Το Χουδέτσι - και κατ’ επέκταση όλη η Κρήτη και η Ελλάδα - είναι πλέον παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο προσελκύοντας καλλιτέχνες και κοινό απ' όλο τον κόσμο.

Μόνος αρωγός και συμπαραστάτης από Ελληνικής πλευράς σ' αυτό το μοναδικό θεσμό ο Δήμος Καζαντζάκη που όμως από φέτος δηλώνει αδυναμία να καλύπτει το διαχειριστικό έλλειμμα (περίπου 40. 000 ευρώ ανά έτος) του Μ.Ε.Λ.. Οι άλλοι δήμοι και η Περιφέρεια, παρόλο που πρόδηλα ωφελούνται από τη λειτουργία του Μ.Ε.Λ. δηλώνουν αναρμόδιοι για να συμπαρασταθούν. Το αρμόδιο Υπουργείο Πολιτισμού, ούτε και αυτό έχει συγκινηθεί. Όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα από το Μ.Ε.Λ., «λόγω έλλειψης του παραμικρού ενδιαφέροντος και συνεπώς της στοιχειώδους στήριξης τοπικών και εθνικών φορέων που σχετίζονται με τον πολιτισμό, αναγκάζεται το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος να κλείσει και να θέσει τέλος σε όλες του τις δραστηριότητες πέρα των 5 ήδη ανακοινωθέντων σεμιναρίων» Και αλλού, τονίζεται ότι παρ' όλες τις προσπάθειες «...η πολιτεία αδιαφορεί …το οικονομικό έλλειμμα είναι για αυτούς ένα ευτελές ποσόν για ένα τέτοιο έργο πολιτιστικής και τοπικής ανάπτυξης και η μέχρι τώρα αδιάφορη έως και αρνητική στάση τους μόνο ως εγκληματική μπορεί να χαρακτηριστεί».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι ενώνουν τη φωνή τους με όλους τους πολίτες για να δηλώσουν ότι θεσμοί όπως το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος είναι επιτακτική ανάγκη να στηριχτούν με όλες μας τις δυνάμεις. Θεωρούμε πως τέτοιες δραστηριότητες μας τιμούν και μας απομακρύνουν από τη μιζέρια και τη βαρβαρότητα στην οποία καθημερινά διολισθαίνουμε. Καλούμε την πολιτεία και ιδιαίτερα το Υπουργείο Πολιτισμού να αναλάβουν άμεσα πρωτοβουλίες για την προστασία αυτού του μοναδικού θησαυρού για τη χώρα μας.

Οικολόγοι Πράσινοι ΗρακλείουΤο άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2767