Απολογισμός εκδήλωσης για την Πλάκα
Ημερομηνία Friday, March 20 @ 16:37:46 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας
της
ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009Έξι μήνες μετά την έντονη φημολογία περί τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης που είχε προτείνει το ΥΠΕΧΩΔΕ, που θα επέστρεφε την Πλάκα στο αμαρτωλό παρελθόν της, και η οποία αποτράπηκε χάρις τις συντονισμένες κινήσεις της Επιτροπής Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κινήσεις που βρήκαν θερμότατη ανταπόκριση από τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το θέμα έχει προς το παρόν παγώσει.

Όμως, οι κάτοικοι αυτής της ιστορικής γειτονιάς παραμένουν σε εγρήγορση.

Το απόγευμα της Τετάρτη 18 Μαρτίου 2009, στην αίθουσα του Ιωνικού Κέντρου, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Κατοίκων Πλάκας διοργάνωσε ανοικτή συζήτηση και ενημέρωση αναφορικά με τα προβλήματα και τους κινδύνους που αντιμετωπίζει αυτή η ιστορική γειτονιά της Αθήνας.

Παρά τη νεροποντή, πλήθος κόσμου, κάτοικοι και μη, παρακολούθησαν  τη συζήτηση και συμμετείχαν με ερωτήσεις. Στο πάνελ των ομιλητών ήταν ο Πρόεδρος των κατοίκων Πλάκας, κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, κ. Γιάννης Μιχαήλ, καθώς και ο πρώην Υπουργός και εκ των κυριοτέρων συντελεστών της σωτηρίας και αναβάθμισης της Πλάκας κ. Στέφανος Μάνος.

Η συζήτηση ανέδειξε τα εξής αιτήματα που χρήζουν άμεσης υλοποίησης:

> Την επαναλειτουργία των Γραφείων Πλάκας του ΥΠΕΧΩΔΕ και του Δήμου Αθηναίων μέσα στην περιοχή της, τα οποία λειτουργούσαν από την Πλάκα και τα οποία πρόσφατα μεταφέρθηκαν.
 
> Την άμεση επανασύσταση της Επιτροπής Παρακολούθησης Επέμβασης Πλάκας, η οποία λειτούργησε ευεργετικά για την περιοχή επί εικοσαετία και της οποίας η λειτουργία έχει ανασταλεί από το 2000.

Ο  κ. Γιάννης Μιχαήλ, τόνισε τη σημασία να αποδοθούν στην κατοικία τα δεκάδες κτήρια που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού. Τα κτήρια αυτά είχαν απαλλοτριωθεί εδώ και πενήντα χρόνια για να γίνουν ανασκαφές αλλά έχουν πια κηρυχθεί διατηρητέα στα πλαίσια του χαρακτηρισμού της Πλάκας ως διατηρητέας περιοχής. Στην τοποθέτησή του πρότεινε την μίσθωση των κτηρίων αυτών από ιδιώτες, για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με αποκλειστική χρήση την κατοικία.

Από την πλευρά του ο κ. Στέφανος Μάνος, μίλησε για έλλειψη πολιτικής βούλησης σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Πλάκας ενώ τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας επικαιροποιημένης μελέτης, πιο αυστηρής από την υπάρχουσα, που να εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο την προστασία και τις χρήσεις γης της περιοχής.

Τέλος, ο κ. Παναγιώτης Παρασκευόπουλος αναφέρθηκε στον κίνδυνο της σιωπηλής και αθόρυβης τροποποίησης του Προεδρικού Διατάγματος που ελλοχεύει, ενώ υπογράμμισε την χαλάρωση των ελέγχων στην περιοχή.

Οι νέοι που έχουν επιλέξει την Πλάκα ως τόπο κατοικίας έδωσαν δυναμικό παρόν στη συζήτηση με τις παρεμβάσεις και τις προτάσεις τους.

Ας σημειωθεί ότι οι υπογραφές για τη διατήρηση των χρήσεων γης της Πλάκας έχουν ξεπεράσει τις 5.000 και αξιοσημείωτο είναι αυτήν την φορά ότι έχουν υπογράψει πολλοί επαγγελματίες, έμποροι και καταστηματάρχες της περιοχής.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.ellinikietairia.gr/?action=read&id=586Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2766