Η Ελλάδα στο βάθρο της Ώρας της Γης
Ημερομηνία Wednesday, March 18 @ 15:35:40 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δελτίο Τύπου
             
17 Μαρτίου 2009
    

 

Η Ελλάδα στο βάθρο της Ώρας της Γης Με εντυπωσιακό ρυθμό εντείνεται η συμμετοχή τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων και πολιτών όσο πλησιάζουμε στην Ώρα της Γης 2009, στις 28 Μαρτίου. Η Ελλάδα αναμένεται να σκοτεινιάσει από γωνιά σε γωνιά, καθώς περισσότεροι από 200 δήμοι και κοινότητες θα ενώσουν τις δυνάμεις τους, στέλνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενάντια στην κλιματική αλλαγή. Η ένθερμη αυτή ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας ανεβάζει τη χώρα μας στο βάθρο, μεταξύ των χωρών με την ευρύτερη συμμετοχή στην Ώρα της Γης παγκοσμίως, χαρίζοντας μας το «χάλκινο μετάλλιο».

 Μόλις 11 ημέρες πριν από το μεγαλύτερο παγκόσμιο συμμετοχικό γεγονός κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση σε ποσοστό συμμετοχής, βάσει της άτυπης άμιλλας που διαδραματίζεται στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου του WWF. Παγκοσμίως, η Ώρα της Γης έχει υπερκεράσει τον στόχο της συμμετοχής 1000 πόλεων και έχει ήδη ξεπεράσει τις 1500 σε ολόκληρο τον πλανήτη.

 Η ελληνική συμμετοχή δεν εξαντλείται στα εντυπωσιακά νούμερα αλλά ξεχωρίζει και για την πρωτοτυπία και τη δημιουργικότητα με την οποία θα δηλώσουν το παρών φορείς, δήμοι, επιχειρήσεις και σχολεία. Από τη συσκότιση στα λιμάνια του Ηρακλείου Κρήτης, της Ύδρας και της Αίγινας μέχρι το Λόφο του Λυκαβηττού στην Αθήνα και το Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη, η τοπική αυτοδιοίκηση δείχνει την ενεργό συμμετοχή της στην Ώρα της Γης. Εξίσου σημαντική είναι και η συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων που σύμφωνα με τον Πρόεδρο της, Δ. Σιούφα θα προχωρήσει σε συσκότιση των κτιρίων της.

 Στον δήμο Κομοτηνής, οι δράσεις θα αρχίσουν από το πρωί της 28ης Μαρτίου με παιχνίδια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία της πόλης ενώ κατά την Ώρα της Γης (20:30 – 21:30) οι πολίτες θα σχηματίσουν ανθρώπινη αλυσίδα κρατώντας κεράκια και στήλες από πάγο θα αρχίσουν να λιώνουν συμβολίζοντας τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Σε μια άλλη γωνιά της χώρας, στη Ναύπακτο, η ομάδα κρουστών του Νίκου Τουλιάτου θα δώσει συναυλία όπου θα συμμετάσχουν ενεργά μαθητές και πολίτες του δήμου. Η συμβολική πορεία με κεράκια στην Αίγινα και η μαθητική συναυλία, «Η νεολαία τραγουδά για τη Γη» που διοργανώνει ο Δήμος Αχαρνών, έρχονται απλά να προσθέσουν δύο ακόμη κομμάτια σε ένα παζλ δράσεων που συνεχώς αυξάνονται. Ιδιαίτερα σημαντική είναι δε και η υποστήριξη της πρωτοβουλίας από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις: «Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS» και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία.

 «Δύο περίπου εβδομάδες πριν από την Ώρα της Γης και ο ένας από τους δύο μεγάλους στόχους του WWF, η συμμετοχή 1000 πόλεων παγκοσμίως, έχει ήδη επιτευχθεί. Στην Ελλάδα, με περισσότερες από 200 πόλεις και δεκάδες χιλιάδες ατομικές συμμετοχές, οι πολίτες - με αρχή το κλείσιμο ενός διακόπτη - δηλώνουν έτοιμοι να αναλάβουν δράση ενάντια στην αλλαγή του κλίματος. Η ενθουσιώδης αυτή ανταπόκριση της ελληνικής κοινωνίας αποτελεί ένα μήνυμα το οποίο θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπόψιν της η πολιτική ηγεσία τόσο σε διεθνές όσο και σε εθνικό επίπεδο», δήλωσε ο Γιώργος Βελλίδης, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας του WWF Ελλάς. 

Περισσότερες πληροφορίες:

Γιώργος Βελλίδης Υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς, τηλ: 698 247 1719, g.vellidis@wwf.gr

 

Σημείωση προς συντάκτες:

1.             Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την «Ώρα της Γης», δείτε: www.earthhour.org/greece και για υποστηρικτικό υλικό: www.wwf.gr/eh09_downloads

2.             Επισυνάπτεται αναλυτική παρουσίαση των δραστηριοτήτων που έχουν ανακοινώσει μέχρι στιγμής οι συμμετέχοντες δήμοι και κοινότητες.

3.   Πέραν των δήμων και κοινοτήτων, συμμετοχή στην Ώρα της Γης έχουν δηλώσει, μέχρι στιγμής επίσημα 196 επιχειρήσεις, 81 σχολεία και 59 φορείς από όλη την Ελλάδα. Δείτε το σχετικό επισυναπτόμενο αρχείο pdf.Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2762