Ασταμάτητο το μπάζωμα των εκβολών του Αποσελέμη
Ημερομηνία Wednesday, March 18 @ 15:29:56 UTC
Θέμα Κρήτη


ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Γραφεία: Λοχ. Μαρινέλη 15 Ηράκλειο, τηλ.: 2810 285715, fax.: 2810 284520.
Ταχ. διεύθυνση: Αγίου Φανουρίου 12, Ν. Αλικαρνασσός 71601 Ηράκλειο.
opher@otenet.gr, opi@ecocrete.gr, www.ecocrete.gr


Ασταμάτητο το μπάζωμα των εκβολών του Αποσελέμη εδώ και δεκαετίες!



Ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη είναι ένας από τους λίγους και εξαιρετικά σημαντικούς της Κρήτης και θα έπρεπε να προστατεύεται ως κόρη οφθαλμού. Αντί γι' αυτό, εδώ και δεκαετίες δέχεται συστηματικά χιλιάδες τόνους μπαζών και σκουπιδιών με σκοπό την οικοπεδοποίηση χωρίς να αντιδρά καμία αρμόδια αρχή παρά τις συνεχείς καταγγελίες και αναφορές. Πρόσφατο παράδειγμα, η εταιρεία που κατασκευάζει το φράγμα στον Αποσελέμη, η οποία, αν και έχει υποχρέωση τηρώντας τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου να προστατέψει τον υγρότοπο, τον μπαζώνει και αυτή με τη σειρά της για να τον χρησιμοποιήσει ως γήπεδο για την αποθήκευση των σωλήνων ύδρευσης που τοποθετεί.

Με αφορμή την αυτοψία παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Ηρακλείου την Πέμπτη 12/3 στις εκβολές του Αποσέλεμη, μετά από πρωτοβουλία της WWF-Ελλάς η Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου επισημαίνει τα ακόλουθα:

Ο υγρότοπος των εκβολών του Αποσελέμη χρησιμοποιείται από την εταιρεία που κατασκευάζει τους αγωγούς σύνδεσης του φράγματος Αποσελέμη με το Ηράκλειο για την αποθήκευση των σωλήνων. Προκειμένου να τοποθετηθούν οι σωλήνες προχώρησαν σε εκτεταμένο μπάζωμα του χώρου προς το σημαντικότερο τμήμα του βιότοπου, τον Αλμυρόβαλτο. Αυτό έγινε με κάποια άδεια; Και αν έγινε και από ποιον; Προβλεπόταν στη Μ.Π.Ε. και στους Περιβαλλοντικούς Όρους του έργου κάτι τέτοιο; Έγινε κάποια νόμιμη διαδικασία;

Εμείς θεωρούμε ότι η παρανομία είναι προφανής. Επιπλέον, η ίδια εταιρεία, έδωσε τη δυνατότητα, με χρήση ασφαλτικού υλικού, ευκολότερης πρόσβασης με οχήματα στο σημαντικότερο τμήμα του βιότοπου, την καρδιά του. Επίσης η «βελτίωση» του δρόμου στα δυτικά της όχθης του ποταμού έγινε με παράλληλη καταστροφή σημαντικών τμημάτων της όχθης και της παρόχθιας βλάστησης (καλαμιές και αλμυρίκια). Τέλος υλικά από δημόσια έργα, το πιθανότερο από έργα του ίδιου έργου, εναποτεθήκαν σε διάφορες θέσεις του βιότοπου μετατρέποντας υγροτοπικές εκτάσεις σε «οικόπεδα», ειδικά τις πηγές στα νότια του υγροτόπου όπου το ιδιωτικό ενδιαφέρον «αξιοποίησης» είναι πολύ μεγάλο.

Αν και η ΟΠΗ παρεμβαίνει για το θέμα με τακτικές αναφορές και έγγραφα εδώ και χρόνια απολύτως τίποτα δεν έχει γίνει για την προστασία του βιοτόπου και η κατάσταση προχωρεί ολοταχώς προς το χειρότερο. Για παράδειγμα δεν έγινε τίποτα για την απομάκρυνση των τροχόσπιτων που βρίσκονται μόνιμα πάνω στις αμμοθίνες και οι κάτοχοί των (μόνιμοι κάτοικοι!) χρησιμοποιούν οχήματα 4x4 και μοτοσικλέτες «γουρούνες» καταστρέφοντας διαρκώς σημαντικό και ευαίσθητο κομμάτι του βιότοπου. Οι περιοχές στα νότια του υγροτόπου (πηγές) συνεχίζουν να οικοπεδοποιούνται και να μπαζώνονται αυθαίρετα. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται ο υγρότοπος ως πίστα μότο-κρος, ενώ για τον καθένα εξακολουθεί να είναι χώρος όπου αποτίθενται κάθε λογής σκουπίδια, παλιά οχήματα και μηχανήματα, επικίνδυνα γεωργικά απόβλητα και βέβαια μπάζα. Τέλος, δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για την αποκατάσταση του χώρου που εδώ και χρόνια χρησιμοποιείται, απολύτως παράνομα, ως ποδοσφαιρικό γήπεδο.


Οικολογική Παρέμβαση Ηρακλείου







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2760