2G Festival - Ήμασταν όλοι εκεί
Ημερομηνία Tuesday, March 17 @ 15:34:50 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
Μαμάη 3, 10440, Αθήνα
Τηλ./Fax: 210 822 8795
Email: info@medsos.gr
Ιστοσελίδα: www.medsos.gr
   
                                                  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

2G FESTIVAL – Ήμασταν όλοι εκεί!



Το Σαβατοκύριακο 7 και 8 Μαρίου 2009 πραγματοποιήθηκε στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων το πολύ-πολιτισμικό φεστιβάλ «2G Multicultural Festival» από το Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS. Το φεστιβάλ ολοκλήρωσε το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Learning About Us Through Culture, το οποίο είχε ξεκινήσει το Δεκέμβριο του 2007.
Σκοπός του προγράμματος ήταν η επικοινωνία των διαφορετικών πολιτισμών που συνυπάρχουν στις μοντέρνες ευρωπαϊκές πόλεις.

Σημαντικό μέρος της προεργασίας αποτέλεσε η οργάνωση του διαγωνισμού φωτογραφίας «Η Δική Μου Πόλη» με στόχο τη συλλογή φωτογραφιών από κατοίκους της Αθήνας, Έλληνες ιθαγενείς και μετανάστες με σκοπό την αποτύπωση της ζωής στην πόλη από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Οι συμμετοχές ήταν αρκετές και ως αποτέλεσμα του διαγωνισμού στήθηκε η έκθεση φωτογραφίας «Η Δική Μου Πόλη», το διάστημα 3-8 Μαρτίου 2009 στο χώρο «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων.

Το 2G Multicultural Festival ξεκίνησε το πρωινό του Σαββάτου 7 Μαρτίου, με τα διαπολιτισμικά παιχνίδια για παιδιά που πραγματοποίησε η ΜΚΟ AMAKA με τη συμμετοχή πολλών παιδιών, αλλά και γονέων! Τα παιδιά, υπό την επίβλεψη χρωματιστών ακροβατών, χρησιμοποίησαν αντίγραφα των φωτογραφιών της έκθεσης για να ζωγραφίσουν και να γράψουν τις δικές τους ιστορίες της πόλης μας. Παρόμοια εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν και το πρωί της Κυριακής και το αποτέλεσμα ήταν μια πολύ ιδιαίτερη έκθεση ζωγραφικής και ιστορίας με φόντο την πολυπολιτισμική Αθήνα.

Το φεστιβάλ προχώρησε με την παρουσίαση του διαδραστικού ντοκιμαντέρ «2η Γενιά», την οποία ακολούθησε μια θεατρική παράσταση αυτοσχεδιασμού, το «θέατρο της στιγμής», από την θεατρική ομάδα του Νίκου Καράγεωργου «Υπό το Μηδέν».

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ, ο κος Καράγεωργος και η ομάδα του, μας χάρισαν μια βιωματική παράσταση με θέμα τη μετανάστευση, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τη μοναξιά, την ένταξη στο κοινωνικό σύνολο, καταλήγοντας στην αναζήτηση της ανθρώπινης συνύπαρξης στη σύγχρονη ελληνική κοινωνία.

Η βραδιά έκλεισε με μια πολυ-πολυτισμική συναυλία, γεμάτη ρυθμό με ήχους από όλο τον κόσμο. Η μουσική ξεκίνησε με την ιδιαίτερη φωνή της Μόρφως Τσαϊρέλη, η οποία μας προσέφερε ένα live γεμάτο με ελληνικό αλλά και ξένο ρεπερτόριο και ακολούθησαν οι Moon Caravan Quintet, με συνδυασμούς jazz και funk κομματιών. Έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσαν οι προτοεμφανιζόμενοι Te Vertetet, με Αλβανική rap και mc. Την συναυλία έκλεισαν οι εκρηκτικοί McYinka an the Urbanix, οι οποίοι δυστυχώς δεν πρόλαβαν να παίξουν όσο το κοινό ήθελε, λόγω του αυστηρού ωραρίου της «Τεχνόπολις».

Την Κυριακή 8 Μαρτίου συνεχίστηκε η όμορφη πολύ-πολιτισμική μας γιορτή με τα πρωινά διαπολιτισμικά παιχνίδια, τα οποία πραγματοποιήθηκαν κάτω από τον ήλιο στην αυλή της «Τεχνόπολις».

Το απόγευμα της Κυριακής, το 2G Multicultural Festival φιλοξενήσε την πραγματικά πολύ όμορφη, γεμάτη συναίσθημα και τέχνη, παρουσίαση της πολιτιστικής ομάδας του 5ου Γυμνασίου Γλυφάδας, «Πρόσφυγες-Μετανάστες, Τραγουδώντας τα Πάθη τους». Οι μαθητές του σχολείου, παρουσίασαν μια παράσταση με μουσική και κείμενα, τα οποία επιμελήθηκαν οι ίδιοι. Η ιδιαίτερη αυτή προσπάθεια της πολιτιστικής ομάδας του σχολείου γίνεται με την στήριξη και καθοδήγηση των καθηγητών κα Δεμίρη και κου Μασούρα.

Το απόγευμα της Κυριακής συνεχίστηκε με την πραγματοποίηση μια συζήτησης με θέμα, « Οι μετανάστες της 2ης γενιάς - Πολίτες εν αναμονή; Τα ζητήματα που τους απασχολούν και η εξέλιξη τους στον χρόνο». Το πάνελ των ομιλητών που έλαβαν μέρος στη συζήτηση, δημιουργήθηκε μέσα από την προσπάθεια να υπάρξει μια συνολική παρουσίαση των θεμάτων που απασχολούν τους μετανάστες 2ης γενιάς στη χώρα μας από θεσμική και βιωματική πλευρά. Ομιλητές ήταν εκπρόσωποι των διαφορετικών μεταναστευτικών κοινοτήτων της χώρας μας, της πανεπιστημιακής κοινότητας και άλλων φορέων που ασχολούνται με τους μετανάστες.

Η θεματική της συζήτησης δημιουργήθηκε μετά από συναντήσεις των οργανωτών με εκπρόσωπους των μεταναστευτικών κοινοτήτων, της οργάνωσης «όχι στο ρατσισμό από την κούνια», των περιοδικών ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ και ASSANTE, της ερευνήτριας κας Σάντυ Λιακάκη, και της πανεπιστημιακού κας Παπαγαλάνη-Καλαφάτη. Οι ομιλίες προσπάθησαν να καλύψουν πολλά από τα θέματα που  απασχολούν τους μετανάστες 2ης γενιάς στην χώρα μας, όπως το δικαίωμα του πολίτη (νομοθετικό πλαίσιο, γραφειοκρατία, δημόσιες υπηρεσίες), το δικαίωμα στην εκπαίδευση, (εισαγωγή στο ελληνικό πανεπιστήμιο, κοινωνικό περιβάλλον-προοπτικές βελτίωσης), το δικαίωμα στην εργασία (συνθήκες εύρεσης εργασίας, συνθήκες ένταξης στο εργασιακό περιβάλλον), την επισφάλεια στην άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών 2ης γενιάς στην Ελλάδα, την ταυτότητα, την κουλτούρα και τον κώδικα επικοινωνίας των μεταναστών με το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, τα όνειρα των μεταναστών 2ης γενιάς στην Ελλάδα και που αυτά ορίζονται γεωγραφικά.

Η συζήτηση ήταν ιδιαιτέρως επιτυχημένη λόγω της συμμετοχής στο πάνελ νέων μεταναστών 2ης γενιάς που ζουν στη Αθήνα, οι οποίοι μας έδωσαν μια άμεση εικόνα της καθημερινότητα τους και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, οδηγώντας τη συζήτηση σε ένα άλλο, βιωματικό, επίπεδο. Μερικές από τις εισηγήσεις των ομιλητών παρουσιάζονται σε αυτό το τεύχος του περιοδικού μας.

Το φεστιβάλ ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ 2η Γενιά, τη δημιουργική συναυλία του συγκροτήματος Amores Perros και το πολύχρωμο dj-set των Selectors Skitlab & Mistaoperator.


Περισσότερες Πληροφορίες για την Εκδήλωση
Ειρήνη Γλυκή
Διαπολιτιστικών Δράσεων
Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS
info@medsos.gr
210 8228795







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2747