Ακραία σπατάλη ενέργειας το εμφιαλωμένο νερό
Ημερομηνία Tuesday, March 17 @ 15:32:01 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


Οι πωλήσεις εμφιαλωμένου νερού αυξήθηκαν κατά 70% το διάστημα 2001-2007

Η πρώτη ολοκληρωμένη ενεργειακή ανάλυση για το εμφιαλωμένο νερό επιβεβαιώνει τις προειδοποιήσεις των περιβαλλοντιστών: Ο κύκλος παραγωγής και διανομής του καταναλώνει από 1.100 μέχρι 2.000 φορές περισσότερη ενέργεια σε σχέση με το νερό της βρύσης.

Το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του εμφιαλωμένου νερού αποκτά όλο και μεγαλύτερη σημασία καθώς οι πωλήσεις εκτινάσσονται στα ύψη σε όλο τον κόσμο, έχοντας ήδη ξεπεράσει το γάλα και τη μπίρα. Το 2007 πουλήθηκαν γύρω στα 200 δισ. λίτρα εμφιαλωμένου νερού, σημειώνοντας αύξηση 70% σε σχέση με το 2001.

Οι προειδοποιήσεις των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την κατασπατάληση πόρων επιβεβαιώνονται τώρα από έρευνα που δημοσιεύεται στο Environmental Research Letters.

Η ομάδα του Δρ Πίτερ Γκλάικ στο Pacific Institute της Καλιφόρνιας υπολόγισαν την ενέργεια που χρησιμοποιείται (κυρίως από την καύση πετρελαίου) για την παραγωγή και διανομή του εμφιαλωμένου νερού καθώς και του νερού της βρύσης.

Αν και η ενέργεια που απαιτείται για τον καθαρισμό του νερού της βρύσης ποικίλει από χώρα σε χώρα, η έρευνα έδειξε ότι, ακόμα και στις πιο ακριβές περιπτώσεις, η απαιτούμενη ενέργεια είναι εκατοντάδες φορές μικρότερη συγκριτικά με το εμφιαλωμένο νερό.

Μάλιστα η κατανάλωση εισαγόμενου εμφιαλωμένου νερού είναι τρεις ως τέσσερις φορές πιο ενεργοβόρα σε σχέση με την κατανάλωση ενός ντόπιου εμφιαλωμένου νερού. 

Η κατανάλωση εμφιαλωμένου νερού παράγει επίσης τεράστιες ποσότητες πλαστικών απορριμμάτων.
-----------
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, 13/03/09 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2746