Όχι στο μπάζωμα του υγροτόπου Αλμυρού Γαζίου, Κρήτης
Ημερομηνία Thursday, March 12 @ 08:34:33 UTC
Θέμα Κρήτη


WWF Ελλάς

      Δελτίο Τύπου                                                                        9/03/2009
    
 

Όχι στο μπάζωμα του υγρoτόπου Αλμυρού Γαζίου, Κρήτης



Δέκα φορτηγά με μπάζα και σκουπίδια απομακρύνθηκαν από τον υγρότοπο Αλμυρού Γαζίου, στην Κρήτη, την Κυριακή 8 Μαρτίου, στην εκδήλωση που διοργάνωσε το WWF Ελλάς σε συνεργασία με το Δήμο Γαζίου και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου. Με κυρίαρχο σύνθημα «Όχι στο μπάζωμα του υγροτόπου Αλμυρού» περίπου 200 πολίτες αγνόησαν τη βροχή και διαδήλωσαν απαιτώντας να σταματήσει το μπάζωμα του υγροτόπου, να αποκατασταθεί και εν συνεχεία να προστατευτεί σε βάθος χρόνου το τοπικό οικοσύστημα.

Οι συμμετέχοντες ενημερώθηκαν αρχικά για την αξία του υγροτόπου και την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και στη συνέχεια παρακολούθησαν το συμβολικό ξεμπάζωμα από σημείο που είχε επιχωματωθεί πρόσφατα. Στη συνέχεια χωρίστηκαν σε ομάδες, οι οποίες και ξεναγήθηκαν από στελέχη του WWF Ελλάς στην περιοχή.

Η αξία του Αλμυρού για την τοπική κοινωνία και η σημασία του για το φυσικό περιβάλλον είναι πολύ μεγάλη, καθώς αποτελεί με διαφορά έναν από τους σημαντικότερους φυσικούς πόρους της Κρήτης. Εάν εφαρμόζονταν οι νόμοι, ο υγρότοπος του Αλμυρού θα ήταν σήμερα σε πολύ, μα πολύ, καλύτερη κατάσταση. Οι διατάξεις πληθώρας Ελληνικών Νόμων και Προεδρικών Διαταγμάτων προστατεύουν τον Αλμυρό ως οικοσύστημα, ως ελώδη έκταση, ως ρέμα, ως δασική έκταση, ως παράκτια περιοχή, ως ενδιαίτημα σπάνιων και απειλούμενων ειδών ζώων και φυτών, ως υδατικό πόρο και πολλά άλλα. Επιπλέον προστατεύεται και από μια σειρά Ευρωπαϊκών Οδηγιών, ως καταφύγιο ?γριας Ζωής (ΦΕΚ 680/Β/2002) ενώ έχει οριοθετηθεί πρόσφατα (ΦΕΚ 361/Δ/2007).

Παρά το θεσμικό πλαίσιο προστασίας, ο υγρότοπος του Αλμυρού, υποβαθμίζεται συστηματικά από τα μέσα της δεκαετίας του ’60, λόγω κυρίως της ανεξέλεγκτης απόθεσης μπαζών και επιχωματώσεων, τα οποία έχουν μετατρέψει εκτεταμένες υγροτοπικές περιοχές σε οικόπεδα και καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Υπολογίζεται ότι λόγω των επιχωματώσεων και των μπαζών, ο υγρότοπος έχει απολέσει τουλάχιστον τα 2/3 της αρχικής του έκτασης.

«Με την εκδήλωση αυτή ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη ενότητα δράσεων του WWF Ελλάς για την προστασία τού Αλμυρού Γαζίου» δήλωσε ο Καλούστ Παραγκαμιάν, υπεύθυνος της πρωτοβουλίας του WWF Ελλάς για την προστασία των νησιωτικών υγροτόπων. «Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την προστασία του Αλμυρού θα είναι μακρύς. Ήδη συγκροτήσαμε ομάδα εθελοντών για την παρακολούθηση του υγροτόπου, θα διατηρούμε το θέμα της προστασίας του Αλμυρού στην επικαιρότητα, ενώ άρχισαν οι επαφές με πολιτικά πρόσωπα, φορείς και υπηρεσίες ώστε να δρομολογηθούν βιώσιμες δράσεις προστασίας».

Στην εκδήλωση του WWF Ελλάς παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, η Νομάρχης Ηρακλείου κ. Βαγγελιώ Σχοιναράκη, ο Δήμαρχος Γαζίου, κ. Γιώργος Μαρκογιαννάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου κ. Νώντας Σαρρής, οι βουλευτές του Νομού Ηρακλείου κκ Λευτέρης Αυγενάκης και Μανώλης Στρατάκης καθώς και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηρακλείου, κ. Νίκος Μαρκάκης.

Περισσότερες πληροφορίες:

Καλούστ Παραγκαμιάν, Υπεύθυνος της πρωτοβουλίας "Προστασία νησιωτικών υγροτόπων της Ελλάδας" του WWF Ελλάς
Tηλ. 2810 328019, E-mail: k.paragamian@wwf.gr







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2735