Πεζοπορία κι Ορειβασία στην Κρήτη
Ημερομηνία Monday, June 12 @ 16:53:45 UTC
Θέμα Κρήτη


Μονοπάτια στα βουνά και τα φαράγγια της Κρήτης
Η πεζοπορία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να γνωρίσετε το άγνωστο πρόσωπο της Κρήτης. Η Κρήτη δεν είναι μόνο θέρετρα και μπαρ ή ένας ηλιόλουστος τόπος με όμορφες παραλίες. Πάνω απ' όλα είναι ένα νησί γεμάτο βουνά που έχουν επηρεάσει τόσο την ιστορία της όσο και την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων της.


 Στα δυτικά βρίσκονται τα Λευκά Ορη (2453 μ), στο κέντρο είναι το Oρος Ιδη ή Ψηλορείτης (2456 μ) κι ανατολικά το Oρος Δίκτη (2148 μ). Τα κρητικά βουνά σχηματίζοόν μια -σχεδόν- συνεχή αλυσίδα από δυτικά προς ανατολικά, διατρέχοντας όλο το μήκος τού νησιου και κάνοντας το να μοιάζει πολυ μεγαλυτερο απ' ότι πραγματικά είναι.

Γενικά στην Κρήτη υπάρχουν αρκετά μονοπάτια, τα οποία όμως δεν έχουν καλή σήμανση. Συνήθως χρησιμοποιούνται κόκκινα σημάδια και -σε σπάνιες- περιπτώσεις μπλε. Το γεγονός αότό σε συνδυασμό με την έλλειψη λεπτομερών χαρτών κάνουν την πεζοπορία στην Κρήτη λίγο περιπέτεια. Ενα άλλο πρόβλημα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Ενα καπέλο, αντι-ηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και πολύ νερό θεωρούνται τελείως απαραίτητα για μια ακίνδυνη πεζοπορική εξόρμηση. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιούνται κατάλληλα παπούτσια με επαρκή στήριξη του ποδιού, μια και το έδαφος είναι πετρώδες με κοφτερές πέτρες. Φυσικά το χειμώνα οι συνθήκες γίνονται πολύ απαιτητικές, ιδίως στα ψηλά βουνά, όπου η ομίχλη και ο πάγος γίνονται επικίνδυνα για μη έμπειρους με το χώρο.

Εκτός από τα ορεινά μονοπάτια, υπάρχουν πολλά κοντά στις νότιες ακτές, όπως και πάρα πολλά φαράγγια. Ορισμένα απ' αυτά είναι διάσημα, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς ή του Ρούβα, ενώ δεν απουσιάζουν και φαράγγια που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες όπως το φαράγγι του Χα που μέχρι σήμερα το έχουν διασχίσει μονάχα 4 άτομα.

Λόγω του ασβεστολιθικού εδάφους της Κρήτης παρατηρείται η ύπαρξη πολλών σπηλαίων και σπηλαιοβάραθρων. Εκτιμάται ότι ο αριθμός τους στην Κρήτη φθάνει τα 3500, με τα περισσότερα απ' αυτά ανεξερεύνητα. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε στην Κρήτη το μεγαλότερο σπηλαιοβάραθρο της Ελλάδας, με βάθος 825 μ περίπου. Διάσημα σπήλαια είναι το Ιδαίον Αντρο και το Δικταίον Αντρο, ποy θεωρείται τόπος γέννησης του Δία .

ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ
φαράγγια της Κρήτης
Πεζοπορία στο Φαράγγι της Σαμαριάς και τα άλλα φαράγγια της Κρήτης (Γιάννης Σαματάς)
Υπάρχουν αναρίθμητα φαράγγια στην Κρήτη, ορισμένα απ' αυτά πάρα πολύ γνωστά, όπως της Σαμαριάς. Ωστόσο τα περισσότερα παραμένουν άγνωστα στον πολύ κόσμο, αν κι όχι λιγότερο εντυπωσιακά κι όμορφα. Τα φαράγγια παρέχουν τη δυνατότητα για ευκολότερη πεζοπορία, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε δεδομένων των ψηλών θερμοκρασιών της εποχής είναι πολύ ευκολότερο να κατέβεις ένα φαράγγι παρά να ανέβεις ένα βουνό . Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι καλοκαιρινές εξορμήσεις των Ορειβατικών Συλλόγων της Κρήτης περιορίζονται σε διασχίσεις φαραγγιών και καταλήγουν στη θάλασσα για ένα δροσιστικό μπάνιο. Φυσικά υπάρχουν φαράγγια αληθινά δύσκολα, που απαιτούν ιδιαίτερες ικανότητες, γνώσεις κι εξοπλισμό.

Φαράγγια, που εγώ προσωπικά γνωρίζω, είναι:
Το φαράγγι της Σαμαριάς, σίγουρα ιδιαίτερα γνωστό και περπατημένο.

Το φαράγγι της Πολυρίννιας, από το Σηρικάρι της επαρχίας Κισσάμου στην αρχαία ακρόπολη της Πολυρίννιας. Περίφημος περίπατος διάρκειας 2 ωρών. Συναρπαστική η θέα από την ακρόπολη.

Το φαράγγι της Αγίας Ειρήνης, διάρκειας 5 ωρών (12χμ) από το χωριό Αγία Ειρήνη μέχρι τη Σούγια. Από τα πιο όμορφα στην Κρήτη.

Το φαράγγι της Λισσού, 1 ώρα από το λιμάνι της Σούγιας μέχρι την αρχαία πόλη της Λισσού.

Το φαράγγι της Αράδαινας, από την Ανώπολη Σφακίων στην παραλία Μάρμαρα, κοντά στο γραφικότατο Λουτρό. Eνα πραγματικά εντυπωσιακότατο φαράγγι, λες και κάποιος έκοψε το βουνό με μαχαίρι. Xρειάζεται κάποια εμπειρία κι εξοικείωση. Η διάρκεια της κατάβασης είναι περίπου 3 ώρες μέχρι τα Μάρμαρα, όπου υπάρχει ταβέρνα και δυνατότητα να κανονίσετε να συνεχίσετε με βάρκα μέχρι το Λουτρό ( 1 ώρα 15 λεπτά επιπλέον με τα πόδια).

Το φαράγγι της Ιμπρου, εύκολη διαδρομή 2,5 ωρών από την Ιμπρο Σφακίων μέχρι τους Κομητάδες.
 

Το φαράγγι της Πρέβελης, ένα σίγουρα πολυσύχναστο αλλά και πανέμορφο μέρος. Στην παραλία της Πρέβελης καταλήγει ένα ποτάμι, το οποίο σχηματίζει και το ομώνυμο φαράγγι. Οι όχθες του ποταμού στο τμήμα του κοντά στην παραλία είναι κατάφυτες με φοίνικες, χαρακτηριστικό που προσδίδει ιδιαίτερα εξωτική εμφάνιση στο τοπίο. Ανεβαίνετε το φαράγγι ακολουθώντας το ρεύμα και δεν παραλείπετε πολλές σύντομες βουτιές στις παγωμένες λιμνούλες. Το φαράγγι της Πρέβελης αποτελεί κατάληξη του Κουρταλιώτικου φαραγγιού, που συναντάτε οδηγώντας από Ρέθυμνο προς Πλακιά.

Το φαράγγι του Πατσού, άλλη μία εμπειρία που συνδυάζει κολύμπι και πεζοπορία. Από το χωριό Πατσός επί 3 ώρες διασχίζετε ένα κατάφυτο φαράγγι, ενώ δεν λείπουν οι στιγμές που χρειάζεται να βουτήξετε τελείως στο νερό. Στο τελείωμα του φαραγγιού το μονοπάτι χάνεται, αλλά γενικά προχωράτε μέχρι να συναντήσετε τον επαρχιακό δρόμο προς το χωριό Μύρθιος. Λίγο μετά που θα συναντήσετε τον δρόμο θα βρείτε 2 ταβερνάκια, μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τις καταπληκτικές τυρόπιτες.

Το φαράγγι των Μύλων, ένας πανεύκολος περίπατος διάρκειας 1 ώρας σε ένα καταπράσινο φαράγγι κοντά στο Ρέθυμνο. Το φαράγγι ξεκινάει από το Χρομοναστήρι και καταλήγει στο Ξηρό Χωριό. Μέσα στο φαράγγι ρέει ένα μικρό ποτάμι ενώ υπάρχει και το ομώνυμο εγκαταλειμμένο χωριό. Υπάρχει καφενείο που σερβίρει φαγητό.

Το φαράγγι του Ρούβα,, στις νότιες πλαγιές του Ψηλορείτη.

Το Βοριζιανό φαράγγι, από το οροπέδιο της Νίδας στο χωριό Βορίζια.

Το Αγιοφάραγγο, κοντά στο χωριό Σίβας και τη Φαιστό. 3 χμ μετά τη Μονή Οδηγήτριας αρχίζει το φαράγγι που καταλήγει σε μια όμορφη παραλία. Τα ασβεστολιθικά βράχια στην παραλία προσφέρονται για διάφορες αναρριχητικές διαδρομές, τόσο μεγάλες(3-4 σχοινιές) όσο και αθλητικές έως Χ βαθμού.

Tο φαράγγι του Αλμυρού κοντά στο Ηράκλειο, όπως και το φαράγγι του Καρτερού.

Το φαράγγι των νεκρών, στην Κάτω Ζάκρο. Το όνομα του οφείλεται στο ότι είχε χρησιμοποιηθεί από τους Μινωίτες ως τόπος ταφής των νεκρών τους. Κοντά σ' αυτό βρίσκεται το μινωικό ανάκτορο της Ζάκρου.

Ορος Ιδη (Ψηλορείτης)
Λευκά Ορη
Ορος Δίκτη
Αστερούσια Ορη
Σαμαριά
Φαράγγι του Ρούβα
Σπήλαιο Καμαρών
Βοριζιανό Φαράγγι
Φαράγγι Πολυρρήνιας
Περιοχή Μεσαράς
http://www.explorecrete.com/greek/trekking-gr.html



6ο Τεύχος



Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=272