Η βία απλώνεται πάνω από την κοινωνία: φτάνει πια!
Ημερομηνία Friday, February 27 @ 16:05:31 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


   ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ
   ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
   www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
   Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
   Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
 
   26.02.2009
 
    Η ΒΙΑ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ: ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!

Οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ, με αφορμή την πρωτοφανή κλιμάκωση της βίας που σηματοδοτεί η απόπειρα μαζικής δολοφονίας με την επίθεση με χειροβομβίδα εναντίον του Στεκιού Μεταναστών, τονίζουν ότι η κοινωνία δεν πρέπει να αφήσει τη βία να εξαπλωθεί κι άλλο. Από τη μέρα που δολοφονήθηκε εν ψυχρώ από τον ειδικό φρουρό ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, ο φαύλος κύκλος της ανεξέλεγκτης βίας απλώνεται ολοένα και περισσότερο απειλώντας τον κοινωνικό ιστό της χώρας και αναδεικνύοντας μια κοινωνία σε κρίση.

   Όλους εμάς τους πολίτες αυτής της χώρας μας αφορά αυτή η κλιμάκωση της βίας και της τρομοκρατίας. Είναι αδιανόητο να κατοικούμε σε ένα σύγχρονο κράτος σε καιρό ειρήνης και να φοβόμαστε να κυκλοφορούμε, ή να κινούμαστε πολιτικά, ή να μιλάμε δημοσίως επειδή δίπλα μας μπορεί να σκάσει μια χειροβομβίδα ή βόμβα, να μας γαζώσει κάποια αδέσποτη από καλάσνικοφ, να μας πυροβολήσει ένας εξαγριωμένος ειδικός φρουρός ή να μας ψεκάσει με επικίνδυνα χημικά ένας «φρουρός» της τάξης.

   Όποιος τολμάει να αρθρώσει έναν μαχητικό λόγο διεκδικώντας αυτονόητα περιβαλλοντικά, κοινωνικά, ανθρώπινα και εργασιακά δικαιώματα, στοχοποιείται και πέφτει θύμα, είτε της μαφιόζικης βίας στη συγκλονιστική περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα, είτε της απρόσωπης βίας της «γειτονιάς», στην περίπτωση των οικονομικών μεταναστών στον ?γιο Παντελεήμονα, είτε της φασιστικής βίας στην περίπτωση της επίθεσης ενάντια στο Στέκι Μεταναστών, την ώρα που οι Αντιρρησίες Συνείδησης πραγματοποιούσαν εκδήλωση κατά των στρατιωτικών εξοπλισμών. Πολίτες που υπερασπίζονται το περιβάλλον και την υγεία των πολιτών πέφτουν θύματα ξυλοδαρμών, όπως στην περίπτωση του Παπα-Γιάννη στα Οινόφυτα/Ασωπό και του δημοσιογράφου Μάκη Νοδάρου στην Ηλεία, ή εμπρηστικών επιθέσεων όπως στην περίπτωση του Στέφανου Κόλλια στην Καλοσκοπή Φωκίδας. Εκτεταμένη χρήση επικίνδυνων χημικών γίνεται από τις «δυνάμεις της τάξης» πάνω σε διαδηλωτές και μαθητές αλλά και αδιακρίτως μέσα σε πυκνοκατοικημένες γειτονιές.

   Παράλληλα, γίνονται επιθέσεις από διάφορες ομάδες κατά διανοουμένων, συγγραφέων και πανεπιστημιακών, όπως στην περίπτωση του καθηγητή Γ. Πανούση που γρονθοκοπήθηκε στο πνευματικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων, στη διάρκεια ομιλίας του με θέμα μάλιστα την επανένταξη των ανήλικων ναρκομανών και τα δικαιώματα των κρατουμένων.  Κι έχουμε ακόμη τους αυτόκλητους «υπερασπιστές» του λαού που επιχειρούν δολοφονικά χτυπήματα κατά αστυνομικών ή τοποθετούν βόμβα τεράστιας ισχύος έξω από τράπεζα στην Κηφισιά.

   Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, πιστεύουν ότι η κλιμάκωση της βίας πλήττει ακόμη περισσότερο τις πιο αδύναμες και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και καλούν τους συνειδητοποιημένους πολίτες να υψώσουν το ανάστημά τους και να ενώσουν τη φωνή τους σε ένα μυριόστομο: Φτάνει πια!

  Η κοινωνία δεν νοείται να παραμένει απλός θεατής μιας κλιμάκωσης της βίας που το μόνο της αποτέλεσμα θα είναι η αποθάρρυνση και παθητικοποίηση των πολιτών.

  Η κοινωνία πρέπει να διατρανώσει ότι κανείς δεν μπορεί να μιλάει με τα όπλα και τις βόμβες για λογαριασμό της αλλά ταυτόχρονα να απαιτήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες της για τον κύκλο της βίας που ξεκίνησε με τη δολοφονία του Αλέξανδρου.

   Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε στην αυτοοργάνωση και στην ενεργοποίηση των πολιτών που απαιτούν συμμετοχή στα κοινά και πραγματική δημοκρατία κάνοντας έντονη την παρουσία τους στο δημόσιο χώρο. Η βία και ο εξαναγκασμός δεν ήταν ποτέ λύση. Όσα τραγικά συμβαίνουν τελευταία επιβεβαιώνουν την ανάγκη όλοι οι φορείς και οι πολίτες να πάρουν ανοικτά θέση ενάντια στον φαύλο κύκλο της βίας.

  Η επίλυση των κρίσεων χωρίς τη χρήση βίας και πολύ περισσότερο όπλων, η διαμεσολάβηση που προλαβαίνει την όξυνση της αντιπαράθεσης, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και της ίδιας της ζωής πρέπει να είναι οι κατευθυντήριες αρχές μιας σύγχρονης πολιτικής.
 
  Η Εκτελεστική Γραμματεία
  των Οικολόγων Πράσινων
  
  Πληροφορίες: Νίκος Χρυσόγελος 6936 672882
  Μιχάλης Τρεμόπουλος 6976 448442
 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2710