"Πράσινο φως" για μια διεθνή συνθήκη για τον υδράργυρο
Ημερομηνία Friday, February 27 @ 15:56:43 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού                               MIO-ECSDE

 


Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2009


 «Πράσινο φως» για μια διεθνή συνθήκη για τον υδράργυρο



Πέρα από κάθε προσδοκία, οι Υπουργοί Περιβάλλοντος 140 χωρών, στα πλαίσια συνάντησης των Ηνωμένων Εθνών στο Ναϊρόμπι (20 Φεβρουαρίου 2009), συμφώνησαν, να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για μια συνθήκη που θα επιτρέπει να ελεγχθεί η παγκόσμια ρύπανση από τον υδράργυρο.

Ο υδράργυρος και οι ενώσεις του είναι εξαιρετικά τοξικές για τους άνθρωπο και το περιβάλλον. Εκθέσεις σε υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου και ενώσεων του μπορούν να επιφέρουν το θάνατο, ενώ εκθέσεις σε μικρότερες συγκεντρώσεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο νευρικό σύστημα, ενώ πρόσφατα συνδέθηκαν και με σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό, ανοσοποιητικό και αναπαραγωγικό σύστημα.

Ο υδράργυρος προέρχεται τόσο από φυσικές πηγές (π.χ. ηφαιστειογενής εκρήξεις), όσο και από ανθρωπογενείς διεργασίες, όπως παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από γαιάνθρακες, εξόρυξη χρυσού και μεταλλευμάτων, παραγωγή τσιμέντου, παραγωγή χλωριούχων ενώσεων αλκαλίων (ως καθόδος). Επίσης, ο υδράργυρος περιέχεται σε οδοντιατρικά αμαλγάματα, καλλυντικά, μπαταρίες, σε θερμόμετρα, βαρόμετρα, σφυγμομανόμετρα, θερμοστάτες, λάμπες φθορίου, ορισμένες λάμπες νέον, κλπ.

Ο υδράργυρος, είναι ένας ρύπος που έχει τη δυνατότητα να ταξιδεύει και να διασπείρεται σε μεγάλες αποστάσεις από την αρχική πηγή του, προκαλώντας έτσι δυσμενείς επιδράσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Στο υδάτινο περιβάλλον, βιοσυσσωρεύεται στα ψάρια και δύναται να καταλήξει στο τραπέζι μας προκαλώντας δυσχερείς επιπτώσεις ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά και στα έμβρυα. 

Καθώς, τα πιο πλούσια κοιτάσματα υδραργύρου του πλανήτη βρίσκονται στη Μεσόγειο, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε όλες τις μεσογειακές χώρες, το πρόβλημα του υδραργύρου καθίσταται ακόμα πιο σοβαρό.

Η νέα συνθήκη για τον έλεγχο της παγκόσμιας ρύπανσης από τον υδράργυρο θα περιλαμβάνει κατάλληλα μέτρα, για να μειωθεί η χρήση του υδραργύρου και των ενώσεων του στα προϊόντα και στις διάφορες διαδικασίες παραγωγής, καθώς και να ελαχιστοποιηθούν οι ατμοσφαιρικές εκπομπές, με αποτέλεσμα να μειωθεί τελικά η έκθεση του ανθρώπου αλλά και του περιβάλλοντος στον υδράργυρο συνολικά. Οι προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις για τη παγκόσμια συνθήκη θα αρχίσουν μέσα στο 2009, με σκοπό να ολοκληρωθούν το 2013.

Η νέα αυτή συμφωνία επετεύχθη ύστερα από την μεταστροφή των  αμερικανικών θέσεων μετά την εκλογή του νέου Αμερικανού Προέδρου Barack Hussein Obama.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε:
> με την συντονίστρια της εκστρατείας Zero Mercury του Ευρωπαϊκού Γραφείου Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες και μέλος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ κα Έλενα Λυμπερίδη -  Settimo: elena.lymberidi@eeb.org
> με την υπεύθυνη Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού κα Δάφνη Μαυρογιώργου, τηλ.: 210 3225245, sfyp@ellinikietairia.gr.
> με το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιστιμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (ΜΙΟ-ECSDE), κα Θωμα?ς Βλαχογιάννη, τηλ.: 2103247490, vlachogianni@mio-ecsde.org 

Μπορείτε να επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες:
http://www.zeromercury.org
http://www.eeb.org

Πληροφορίες επίσης μπορεί να βρει κανείς και στο βιβλίο:
Gerrit H Vonkeman, Iain Thornton, Michael J. Scoullos, Mercury, Cadmium, Lead. Handbook for Sustainable Heavy Metals, Policy and Regulation. Kluwer Academic Publishers Group Date, 2001.







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2708