ΔΙΚΤΥΟ ΠΟΛΙΤΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΕΥΒΟΙΑΣ
Ανακοίνωση – Προτάσεις για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου
Ως δίκτυο περιβαλλοντικών συλλόγων και κινήσεων πολιτών, εκτιμούμε την άμεση απάντηση στην ΔΕΥΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ στην ανακοίνωσή μας για το εξασθενές χρώμιο, στοιχείο που τουλάχιστον δείχνει το ενδιαφέρον και τις καλές προθέσεις των στελεχών της υπηρεσίας.
Το πρόβλημα όμως κατά τη γνώμη μας υφίσταται, εφόσον και στις δικές της αναλύσεις, έχουν εντοπισθεί ίχνη εξασθενούς χρωμίου, έστω και σε μικρές ποσότητες. Από την αρχή σημειώσαμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ο εντυπωσιασμός και η δημιουργία κλίματος φόβου, αλλά η ακριβής και αποτελεσματική ενημέρωση των πολιτών για την ποιότητα του νερού που πίνουμε.
Τι θέλουμε να επισημάνουμε και να προτείνουμε για το θέμα :
1. Το όριο που έχει ορισθεί για το ολικό χρώμιο είναι 50 μγρ/λίτρο. Όμως δεν υπάρχει κανένα όριο για το εξασθενές χρώμιο, στοιχείο που εμείς κατανούμε ότι δεν πρέπει να εντοπίζεται στο πόσιμο νερό. Εφόσον εντοπίζονται έστω και ίχνη από εξασθενές χρώμιο, πρέπει να πάρουμε τα μέτρα μας, τώρα που το πρόβλημα βρίσκεται στην αρχή και είναι αντιμετωπίσιμο με κάποια συγκεκριμένες επενδύσεις με μικρό κόστος. Ιδιαίτερα όταν γνωρίζουμε ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής Ανθηδόνας, όπου έχει γεωτρήσεις η ΔΕΥΑΧ, είναι τόσο κοντά στην μολυσμένη περιοχή της Θήβας και των Οινοφύτων, εκτιμούμε ότι κινδυνεύουν οι γεωτρήσεις μας από την μόλυνση έστω και μακροπρόθεσμα. Ας θυμηθούμε τις τραγελαφικές εξελίξεις στην Αυλίδα, όπου η Διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης έκανε μήνυση στο δήμαρχο Αυλίδας γιατί δεν πήρε μέτρα, αλλά επί τοις ουσίας για να καλύψει τις δικές της σοβαρές ευθύνες στην έγκαιρη αντιμετώπιση του θέματος. Δηλαδή ότι οι κάτοικοι της Αυλίδας έπιναν και μάλλον συνεχίζουν να πίνουν αρκετοί ακόμα, ή τουλάχιστον να πλένονται με νερό που περιέχει εξασθενές χρώμιο.
2. Το θέμα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής Βοιωτίας και Εύβοιας με εξασθενές χρώμιο, αποτέλσμα των ανθρωπογενών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων, πρέπει να απασχολήσει απο κοινού τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις Εύβοιας και Βοιωτίας. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό μόνο αν σκεφθούμε ότι οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν το μολυσμένο με εξασθενές χρώμιο νερό, αν όχι για να πιουν, τουλάχιστον για να πλυθούν. Επιπλέον, στην περιοχή υπάρχουν βιομηχανίες χυμών, οι οποίες χρησιμοποιούν εκατομύρρια λίτρα νερού για τα προϊόντα τους. ?ραγε το νερό που χρησιμοποιούν από ποιές περιοχές είναι; Δεν πρέπει να ελεγχθεί αυτό το στοιχείο;
3. Ζητούμε από την ΔΕΥΑΧ και την διεύθυνση Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με ένα Πανεπιστημιακό Ίδρυμα, εξειδικευμένο σε παρόμοια θέματα, να παρακολουθήσει συστηματικά και επισταμένως το θέμα, με συνεχείς και επαναλαμβανόμενες μετρήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα, ώστε να τεκμηριωθούν επιστημονικά οποιεσδήποτε εκτιμήσεις, αλλά και να αντιμετωπισθούν έγκαιρα και σε κάθε περίπτωση τυχόν συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου στο νερό μας.
Χαλκίδα 15-2-2009
Δίκτυο κινήσεων πολιτών και Συλλόγων Περιβάλλοντος Ν. Ευβοίας
diktyoevias@gmail.com
http://diktyoevias.blogspot.com/