ΥΠΕΧΩΔΕ και Πάρκο Πρεσπών
Ημερομηνία Tuesday, February 17 @ 16:33:24 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ 
ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ
www.ecogreens.gr - email: ecogreen@otenet.gr
Αθήνα: Κολοκοτρώνη 31, 10562, τηλ. 210.3241001, fax 210 3241825
Θεσσαλονίκη: Φιλίππου 51, 54631, τηλ. 2310.222503, fax 2310.421196
  
16.02.2009
  
 ΥΠΕΧΩΔΕ για Πάρκο Πρεσπών:
 Δεσμεύεται για τα αυτονόητα, αγνοεί τα σημαντικά και παραπέμπει τα ακανθώδη

Με τυμπανοκρουσίες το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοίνωσε ότι ο υπουργός κ. Γ. Σουφλιάς υπέγραψε την Κοινή Υπουργική Απόφαση για την ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών. Θα ήταν χρησιμότερο, αντί να διεκδικεί τα φώτα της δημοσιότητας, να εξασφάλιζε πρώτα την υπογραφή των συναρμοδίων υπουργών, έτσι ώστε η πράξη του να είχε κάποιο αποτέλεσμα.

 Το κείμενο της ΚΥΑ περιέχει αρκετά έστω δειλά βήματα στην κατεύθυνση της νομοθετικής προστασίας των φυσικών αξιών της Πρέσπας, που θα έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και 10 χρόνια. Σήμερα, ως σύνολο, είναι ξεκάθαρα ανεπαρκή:
• Δεν ενσωματώνει σε καμία περίπτωση τις εξελίξεις του σχετικού ευρωπαϊκού δικαίου, όπως την Οδηγία Πλαίσιο για τα Νερά 60/2000, όπως θα όφειλε. Δεν ανταποκρίνεται στις εξελίξεις της περιοχής, όπως στην υπόθεση του διασυνοριακού πάρκου Πρεσπών, που είναι βασικός φορέας των εξελίξεων του πλαισίου προστασίας σε όλη τη λεκάνη των Πρεσπών.
• Παραπέμπει στις καλένδες (μετά 2 χρόνια και μετά από πρωτοβουλία του φορέα διαχείρισης) το ζήτημα της απαγόρευσης του κυνηγιού στις περιοχές προστασίας της φύσης. Είναι να αναρωτιέται κανείς αν πρόθεση του ΥΠΕΧΩΔΕ είναι να προστατεύσει τα πουλιά και τα θηλαστικά της περιοχής για να βρίσκουν να σκοτώνουν οι κυνηγοί και οι λαθροθήρες.
• Παρότι παραδέχεται πως το μοναδικό τοπίο της περιοχής είναι σημαντική αξία που πρέπει να προστατευτεί και το προτάσσει ανάμεσα στις αιτίες της απόφασης, αρνείται να διαχειριστεί το βασικό πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης, που έχει γεμίσει «λεκέδες» το τοπίο των Πρεσπών και αλλοιώνει σιγά-σιγά τα χαρακτηριστικά του. Δεν εκφράζει καν τη βούληση να το προστατεύσει αλλά παραπέμπει το ζήτημα στο τοπικό ΣΧΟΑΠ.

 Από τις μέχρι τώρα πράξεις και παραλείψεις του το ΥΠΕΧΩΔΕ έχει αποδείξει την πλήρη αδιαφορία του για την ουσιαστική προστασία των προστατευόμενων περιοχών. 

 Η …μισο-υπογεγραμμένη ΚΥΑ είναι ξεπερασμένη ήδη πριν αποκτήσει ισχύ. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι και στις ήδη νομικά κατοχυρωμένες περιοχές η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια τακτική της αδιαφορίας, της υποχρηματοδότησης και τελικά της εξουδετέρωσης όλων των θεσμών προστασίας που ή ίδια θεσμοθετεί.

 Τελικά, η προστασία της φυσικής μας κληρονομιάς έχει αφεθεί στις περιβαλλοντικές οργανώσεις και την ευαισθησία των τοπικών κοινωνιών. Το κράτος απουσιάζει. Κι αυτό πρέπει να αλλάξει.

 Οι Οικολόγοι Πράσινοι κατέθεσαν ήδη τις προτάσεις τους για μια άλλη πολιτική και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο για την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε ειδική Ημερίδα, στην οποία συμμετείχαν και 20 προσκεκλημένα ιδρύματα, οργανώσεις και φορείς.
 
 H Εκτελεστική Γραμματεία
 των Οικολόγων Πράσινων
 
 Πληροφορίες: Μιχάλης Πετράκος 6942 984455Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2690