Το πράσινο στις πόλεις
Ημερομηνία Tuesday, February 17 @ 14:27:49 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ
ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού
 ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

Από τις 16 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2009,
τρεις σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς της Θεσσαλονίκης
συνεργάζονται στην παρουσίαση μιας εξαιρετικά επίκαιρης έκθεσης φωτογραφίας με θέμα:

«ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ»

Εγκαίνια
Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου 2009, ώρα 19: 00
Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ
Τσιμισκή 11, Θεσσαλονίκη

Η ανάδειξη θεμάτων σχετικά με το πράσινο θίγει ένα τεράστιο πρόβλημα της εποχής και ιδιαίτερα της πόλης της Θεσσαλονίκης, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Όπως σημειώνει η Αθηνά Χατζηαθανασιάδου, υπεύθυνη του Βοτανικού Κήπου Σταυρούπολης, στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «το πράσινο στις πόλεις είναι αλληλένδετο με την ποιότητα ζωής των ανθρώπων των πόλεων. Ο ευεργετικός του ρόλος αποτελεί σήμερα επιτακτική ανάγκη επιβίωσης. Ασφαλώς, όλοι αντιληφθήκαμε ότι οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν, η μόλυνση πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις, οι πνεύμονες πρασίνου στις πόλεις είναι ελάχιστοι, το οικοσύστημα που ζούμε βάρυνε επικίνδυνα υπέρ του τσιμέντου, οι πόλεις μας είναι αφιλόξενες και απάνθρωπες».

Αντίθετα από ό,τι θα περίμενε κανείς, το πράσινο στις πόλεις δεν είναι συνηθισμένο θέμα στη βιβλιογραφία της φωτογραφίας. «Ακόμη και στους ιμπρεσιονιστές», παρατηρεί το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, «η έξοδος των αστών στα πάρκα και οι γιορτές τους σε αυτά, δεν είχαν θέμα το ίδιο το πράσινο αλλά την ανακάλυψη του φωτός και το θρίαμβο του υφάσματος και του στυλ του αστού της εποχής, που έβρισκε χρόνο και έπαιρνε θέση και στους δημόσιους χώρους πρασίνου, τα βουλεβάρτα, τους τακτοποιημένους κήπους τις καλοχτενισμένες δενδροστοιχίες. Ακόμη και στις μέρες μας μοιάζει να απασχολεί τους δημιουργούς περισσότερο η απουσία πρασίνου παρά το ίδιο το πράσινο, οι σκιές των δέντρων στους τοίχους παρά τα ίδια τα δέντρα».

Η έκθεση περιλαμβάνει περίπου 30 φωτογραφίες, που δεν εστιάζουν μόνο στην έλλειψη πρασίνου από τις σύγχρονες πόλεις αλλά αναδεικνύουν έναν πλούτο φωτογραφικών και θεωρητικών προσεγγίσεων.

Η έκθεση είναι παραγωγή του Βοτανικού Κήπου Δήμου Σταυρούπολης και του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Διοργανώνεται από το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τραπέζης, το Σωματείο «Φίλοι Πράσινου Θεσσαλονίκης» και την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού- Παράρτημα Θεσσαλονίκης της

Διάρκεια της έκθεσης: 16 - 25 Φεβρουαρίου 2009.
Ώρες λειτουργίας βιβλιοπωλείου: Δευτέρα, Τετάρτη, Σάββατο 10.00 - 15.00
Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 - 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:
Βιβλιοπωλείο ΜΙΕΤ (Τσιμισκή 11): 2310 288.036, φαξ: 2310 226.460
Φίλοι του Πράσινου Θεσσαλονίκης: 2310 272.062
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού - Παράρτημα Θεσσαλονίκης: 2310 260.268
Βοτανικός Κήπος Δήμου Σταυρούπολης: 2313 302.961

Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2683