Επιτέλους, τέλος στο λιθάνθρακα
Ημερομηνία Friday, February 13 @ 13:10:01 UTC
Θέμα ?λλη Ελλάδα


WWF ΕΛΛΑΣ

Δελτίο Τύπου
10 Φεβρουαρίου 2009
    
Επιτέλους, τέλος στον λιθάνθρακα:
μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία



Η περιβαλλοντική οργάνωση WWF Ελλάς χαιρετίζει τη δημόσια δέσμευση του Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Χατζηδάκη, για οριστική παύση των επενδύσεων σε μονάδες λιθάνθρακα, την οποία χαρακτηρίζει ως μια μεγάλη νίκη για το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Επίσης πολύ θετική είναι και η δήλωση του Υπουργού, με την οποία «βάζει τέλος» στις συζητήσεις για τη χρήση πυρηνικής ενέργειας στη χώρα.

«Οφείλουμε να εξάρουμε τη στάση του κ. Χατζηδάκη που θέτει ένα οριστικό τέλος στο σίριαλ του λιθάνθρακα και στην ‘πυρηνική’ παραφιλολογία. Με τις δηλώσεις του ο κ. Χατζηδάκης αποδεικνύει ότι συμμερίζεται την άποψη του WWF Ελλάς και του συνόλου της κοινωνίας των πολιτών, που θεωρεί ότι ο λιθάνθρακας θα ήταν πλήγμα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον και θα συντηρούσε το σημερινό ρυπογόνο και αδιέξοδο μοντέλο ανάπτυξης και παραγωγής ενέργειας» δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το WWF Ελλάς έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα εμπεριστατωμένη επιστημονική έκθεση με τίτλο «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050». Μεταξύ άλλων, προτείνει το ενεργειακό μίγμα και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στην ηλεκτροπαραγωγή τα επόμενα 40 χρόνια, ώστε η χώρα να καλύψει τις ανάγκες σε ηλεκτρισμό, να περιορίσει την ενεργειακή της εξάρτηση και να μειώσει επαρκώς τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. Σύμφωνα με το ενεργειακό μοντέλο που προτείνει το WWF Ελλάς, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το 2020 μπορεί να περιοριστεί σε μόλις 69.000 GWh, καλυπτόμενη από ΑΠΕ κατά 35%, από λιγνίτη κατά 29% και από φυσικό αέριο κατά 32%, χωρίς τη χρήση λιθάνθρακα ή πυρηνικής ενέργειας.

«Νιώθουμε δικαιωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλαμε για να αποδείξουμε το αυτονόητο: ότι ο λιθάνθρακας και τα πυρηνικά δεν χρειάζονται στην Ελλάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να αισιοδοξούμε ότι μπορεί να επιτελεστεί η αναγκαία στροφή της Ελλάδας σε μια βιώσιμη και ανταγωνιστική ‘πράσινη’ οικονομία» προσθέτει ο κ. Καραβέλλας.

 

Περισσότερες πληροφορίες

Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής WWF Ελλάς, 210 33 14 893, d.karavellas@wwf.gr

Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος εκστρατειών WWF Ελλάς, 6974 33 44 42, a.plitharas@wwf.gr

 

 

Σημείωση προς συντάκτες

 

1.     Το WWF Ελλάς αποτελεί ιδρυτικό μέλος της «Συμμαχίας ενάντια στον λιθάνθρακα», που απαρτίζεται από οκτώ Δήμους και Κοινότητες στα όρια των οποίων προβλέπεται η κατασκευή μονάδων λιθάνθρακα. Η Συμμαχία από την πρώτη στιγμή τόνισε ότι υπάρχουν άλλες βιώσιμες λύσεις, και ο λιθάνθρακας δεν συγκαταλέγεται σε αυτές. Στη Συμμαχία ενάντια στο λιθάνθρακα συμμετέχουν, το WWF Ελλάς και οι Δήμοι και Κοινότητες (στα όρια των οποίων προβλέπονταν η δημιουργία μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από λιθάνθρακα) Καβάλας, Αλμυρού, Αστακού Αιτωλοακαρνανίας, Διστόμου Βοιωτίας, Κηρέως Ευβοίας, Οπουντίων Φθιώτιδας, Αντίκυρας Βοιωτίας και Κυριακίου Βοιωτίας. Μάθετε περισσότερα στην ιστοσελίδα της Συμμαχίας http://www.ohiallokarvouno.gr/

2.     "Το WWF Ελλάς απέστειλε πρόσφατα επιστολή προς τα κόμματα της Βουλής των Ελλήνων ζητώντας την επίσημη τοποθέτησή τους για το λιθάνθρακα. Οι σημερινές δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης αποτελούν προφανώς την απάντηση της Κυβέρνησης στην επιστολή μας. Στην ίδια επιστολή έχουν απαντήσει ήδη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και οι δυο πολιτικοί αρχηγοί τάχθηκαν αναφανδόν κατά του λιθάνθρακα". Δείτε εδώ τις επιστολές του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ προς το WWF Ελλάς: http://climate.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=152

3.     Επίσης εδώ η επερώτηση της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή: http://politics.wwf.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=2220&Itemid=386

4.     Στον πιο κάτω πίνακα παρατίθεται το ενεργειακό μίγμα που προκύπτει από την έκθεση του WWF Ελλάς «Λύσεις για την κλιματική αλλαγή: όραμα βιωσιμότητας για την Ελλάδα του 2050»

 

Πηγή        Παραγ. ηλ. ενέργ. 2005   Παραγ. ηλ. ενέρ. 2020    Παραγ.ηλ. ενέρ. 2050
    
                Εγκατεστ.   Παραγ. ηλ     Ενδεικτική  Παραγ. ηλ.    Ενδεικτική   Παραγ. ηλ. 
                ισχύς (GW)  ενέργειας      Εγκαταστ.   ενέργειας      Εγκαταστ.   ενέργειας
                                    (TWh)          Ισχύς (GW)     TWh)         Ισχύς (GW)   (TWh)
          
       
Φυσικό αέριο     1.7          8.2              5.6            22.41                4.3              17
     
Λιγνίτης             5.5        35.5              3.0            19.64                2.4              12
     
 Πετρέλαιο         2.1          9.2              0.7             2.92                0.2                 1
     
 Βιομάζα            0.05        0.2              0.3             1.2                  0.9                 4
     
 Υδροηλεκτρικά 3.0          5.0              3.5             5.25                3.6                 5
     
 Γεωθερμία         0             0                0.3             1.8                  1.0                 5     
      
 CSP                   0            1.3              0.3             0.6                  1.5                 5
     
 Αιολικά           0.4            1.3              7.3           13.14              12.1               18
     
 Φωτοβολταϊκά  0            1.3              0.9              1.8                 1.8                 5
     
 Κυματική ενέργεια 0        1.3              0.0             0                     0.3                 1
    
                                       59.4           v12.8            68.8             22.0               73
    







Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2666