Για τη διάσωση του αρχαίου πύργου της Αγίας Μαρίνας Κέας
Ημερομηνία Friday, February 13 @ 12:30:18 UTC
Θέμα Κέα


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Τρίτη  10 Φεβρουαρίου 2009

Πρόσκληση σε εκδήλωση  με θέμα τη διάσωση του αρχαίου πύργου της Αγίας Μαρίνας ΚέαςΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σάς προσκαλεί στην εκδήλωση:

«Για τη διάσωση του αρχαίου πύργου Αγίας Μαρίνας Κέας»

που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 19.00, στην αίθουσα «Ντίνος Λεβέντης» στο κτήριο της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ (Τριπόδων 28, Πλάκα).

Μετά την εισαγωγή του Δημάρχου Κέας κ. Ν. Δεμένεγα για τον πύργο, ο κ. Jack Davis, Διευθυντής της Αμερικάνικης Σχολής Αθηνών, θα δώσει ομιλία με θέμα «Ayia Irini and the cultural heritage of Kea».

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού έχει ήδη συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσό για τη μελέτη στήριξης του αρχαίου πύργου. Η εκδήλωση θα βοηθήσει στη συγκέντρωση και των υπολοίπων χρημάτων για τη διάσωση αυτού του σπουδαίου μνημείου της Κέας.

Πύργος Αγίας Μαρίνας Κέας

Ο λιθόκτιστος πύργος της Αγίας Μαρίνας είναι ένα σπάνιο, τετράγωνο αμυντικό κτίσμα του 4ου αι. π.Χ. που αποτελούνταν από πέντε ορόφους φτάνοντας σε ύψος τα 20 μέτρα. Το μνημείο, σύμβολο της Κέας και πόλος έλξης για τους περιηγητές, διατηρούνταν καλά μέχρι τα μέσα του 19ου αι. ώσπου ο μεγάλος σεισμός του 1858 επέφερε σοβαρά πλήγματα στα θεμέλια και τους τοίχους του.

Σήμερα, λόγω και των έντονων καιρικών φαινομένων, ο πύργος βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση χάνοντας συχνά τμήματα της ανωδομής του, που σωριάζονται στο έδαφος.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σε συνδρομή των ενεργειών της ΚΑ’ ΕΠΚΑ, ανταποκρινόμενη στο αίτημα των κατοίκων, με τη βοήθεια της Τοπικής της Επιτροπής και τη συμπαράσταση του Δήμου Κέας έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία συγκέντρωσης χρημάτων για τη μελέτη του ικριώματος αντιστήριξης του πύργου, που θα αποτρέπει την περαιτέρω κατάρρευσή του και θα βοηθήσει στις μετέπειτα εργασίες αποκατάστασης.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ σάς καλεί να συνεισφέρετε οικονομικά σε αυτήν την εκστρατεία και να παρευρεθείτε στην εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε αυτόν το σκοπό.

Για περισσότερες πληροφορίες: Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, 210 32 25 245 εσωτ. 3, www.ellet.gr, sak@ellinikietairia.gr

 Το άρθρο αυτό προέρχεται από eyploia.aigaio-net.gr
old.eyploia.gr

Το URL της ιστορίας αυτής είναι ο εξής
old.eyploia.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=2665